'Deal van de eeuw': minimum belastingtarief voor grote bedrijven
130 landen steunen het plan van de G7 voor een minimumbelastingtarief van 15 procent voor bedrijven. Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die samen met 139 landen probeert om tot belastingafspraken te komen. Negen landen steunden het voorstel dus niet.
Het minimumtarief zou moeten leiden tot meer dan 125 miljard euro aan extra belastinginkomsten volgens de OESO, maar dat bedrag is afhankelijk van de uitwerking. Die wil de OESO in oktober af hebben, samen met een plan voor toepassing van de nieuwe regels in 2023.
Onderdeel van de overeenkomst is dat grote multinationals in alle landen waar ze actief zijn belasting betalen, dus niet alleen in het land waar hun hoofdkantoor staat.
Volgens de OESO actualiseert het akkoord het oude internationale belastingsysteem, dat niet meer past bij een geglobaliseerde en gedigitaliseerde economie. Landen die meer dan 90 procent van de wereldeconomie vertegenwoordigen, waaronder China, de VS, India en het leeuwendeel van de EU, stemden in met het voorstel.
Demissionair staatsecretaris Vijlbrief, verantwoordelijk voor de Belastingdienst, is blij met het akkoord:
De Franse minister van Financiën, Bruno le Maire, noemt de deal de belangrijkste in een eeuw. Zijn Duitse collega, Olaf Scholz, is ook tevreden: "De race naar de bodem (van lagere belastingen) is voorbij." Ierland is een van de landen die niet ingestemd hebben met het akkoord. Dat land staat bekend als een belastingparadijs met een minimumtarief van 12,5 procent voor bedrijven.
De OESO schatte dat landen in 2015 82 tot 200 miljard euro aan belastinginkomsten misliepen door belastingontwijking, zo'n 4 tot 10 procent van de wereldwijde belastinginkomsten afkomstig van bedrijven.
Een maand geleden bereikte de G7, de groep van zeven grote economieën, al een akkoord over een nieuw belastingplan. Het OESO-akkoord is een belangrijke volgende stap voor de nieuwe regels. De G20 zal naar alle waarschijnlijkheid volgende week met het plan instemmen.
De deal kreeg eerder kritiek omdat het minimumtarief van 15 procent te laag zou zijn. Zo stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam International dat zo'n laag tarief geen verschil zal maken. Ook zou het kunnen dat landen die nu nog een hoger tarief hanteren dat zullen verlagen naar 15 procent.
In deze video legt NOS op 3 uit hoe het kan dat sommige bedrijven in Nederland weinig belasting betalen: