Alaphilippe laat Fransen juichen met dubbelslag in door valpartijen ontsierde etappe
Julian Alaphilippe heeft de eerste etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. Hij viel na 197,8 kilometer klimmen en dalen van Brest naar Landerneau als eerste aan op op de Côte de la Fosse aux Loups en bleef Michael Matthews en Primoz Roglic ruim voor.
Ide Schelling was de blikvanger van de eerste uren en werd voor zijn inspanningen beloond met de eerste bolletjestrui. Net toen hij de buit binnen had, werd het peloton opgeschrikt door een massale valpartij waarbij vrijwel de voltallige ploeg van Jumbo-Visma het slachtoffer was.
Schelling steelt de show
De eerste uren van deze Tour de France werd gekleurd door een kopgroep met twee Nederlanders: Danny van Poppel (Wanty) en de immer strijdlustige en goedgemutste Ide Schelling (Bora).
Met Anthony Perez (Cofidis), Cristian Rodriquez (Total), Connor Swift (Arkea) en Franck Bonnamour (B&B) vertrokken de Nederlanders na een kilometer of twintig en zo ontstond een fraaie koers in de koers met de eerste bergtrui als doel.
Uiteindelijk liep het uit op een tweestrijd tussen Perez en Schelling. De Fransman pakte twee punten op de enige beklimming van derde categorie, waardoor Schelling op de laatste twee bergjes van vierde categorie als eerste boven moest komen om de bergtrui te pakken.
De Haagse Tourdebutant deed dat met een ouderwetse wielertruc: hij veinsde malheur om vervolgens vanuit de rug van zijn concurrenten weg te demarreren.
Vervolgens hield Schelling in zijn eentje knap stand, ook nadat zijn medevluchters weer ingerekend waren door het peloton. Op de Côte de Saint-Rivoal (vierde categorie) balde hij de vuist: de eerste bergtrui was voor hem.
Vrouw met papieren bordje zorgt voor massale valpartij
Op die klim sloeg het noodlot toe in het peloton met de renners van Jumbo-Visma als belangrijkste slachtoffer. Een dame wilde met een zelfgeschreven kartonnen bordje haar grootouders groeten, maar bracht daardoor Tony Martin ten val.
Bijna de hele ploeg van Jumbo-Visma, inclusief kopman Primoz Roglic, duikelde over de gebutste Panzerwagen heen en daarna volgde de helft van het peloton. De meeste renners konden, gehavend of niet, hun weg vervolgen. Dat gold niet voor Jasha Sütterlin, waardoor Team DSM nu al een belangrijke hardrijder moet missen.
De ploegen die toevallig aan de goede (linker-)kant van de weg reden en de dans ontsnapten, reden aanvankelijk door. Maar toen routinier Michael Mørkøv van Deceuninck-QuickStep doorkreeg hoe groot de schade was, maakte hij het gebaar: wachten.
Een logische beslissing, want ook de eigen kopman Julian Alaphilippe en ook Mathieu van der Poel moesten in de achtervolging. Wout van Aert, die andere topfavoriet voor de ritzege, was er slechter aan toe, maar ook de Belgisch kampioen wist terug te keren in het peloton.
Sprinter Caleb Ewan, die zijn ambities eerder in de etappe duidelijk maakte door achter Schelling de eerste tussensprint voor zich op te eisen, André Greipel en Marc Hirschi deden er langer over, maar ook zij keerden terug.
Door de valpartij bleef de vlucht van Schelling nog wat langer in stand, maar op 27 kilometer van de streep liet hij zich inlopen.
Met schrik in de benen naar slotklim
Met de schrik nog in de benen reed het gehavende peloton naar Landerneau, waar de streep getrokken was op de steile Côte de la Fosse aux Loups (3 kilometer à 5,7 procent, met uitschieters naar 14 procent).
In de laatste tien kilometer ging het tempo toch weer de hoogte in en dat leidde opnieuw tot een massale valpartij. Chris Froome, Andre Greipel, Tim Merlier waren slechts enkelen van de ravage op het Bretonse asfalt.
Nu werd er niet gewacht en het peloton snelde voort naar de slotklim. Alaphilippe werd door zijn adjudant Dries Devenyns op gang getrokken, maar de wereldkampioen had Van Aert, Van der Poel, Colbrelli en Matthews in het wiel.
Toen Alaphilippe met bloed op de kuiten toch aanviel, bleven de meeste concurrenten zitten. Pierre Latour probeerde de oversteek te maken en achter de Fransman vonden de twee Tourfavorieten Roglic en Tadej Pogacar elkaar.
Van der Poel bleef aanvankelijk zitten, sprong nog naar het wiel van de beide Slovenen, maar kwam uiteindelijk tekort. Alaphilippe, die net vader is geworden van een zoontje, bleef voor iedereen buiten bereik. Acht seconden later won Matthews het sprintje om de tweede plaats van Roglic.
Kelderman vijfde, Kruijswijk verliest veel tijd
Wilco Kelderman eindigde in de voorste groep knap als vijfde, Bauke Mollema als negende en Van der Poel als twintigste. Steven Kruijswijk was een van de belangrijkste slachtoffers van de door valpartijen ontsierde rit en verloor bijna twee minuten.