Morgen besluit over evenementen • Geboortejaar 1990 mag vaccinafspraak maken
- Welkom in het coronablog van donderdag 10 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- RIVM meldt 1607 nieuwe besmettingen en 5 overleden coronapatiënten. Ziekenhuisbezetting neemt verder af.
- De WHO waarschuwt Europeanen voorzichtig te blijven
- Mensen met het geboortejaar 1990 zijn aan de beurt voor een vaccinatieafspraak.
Liveblog gesloten
Dit was het liveblog van donderdag 10 juni. Morgen gaan we verder in een nieuw blog met het laatste coronanieuws.
Morgen besluit over evenementen in de zomer
Het Veiligheidsberaad, het overleg van de 25 voorzitters van de Veiligheidsregio's, hebben met demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gesproken over de regels voor evenementen die voor deze zomer gepland staan. Voorzitter Bruls klinkt daarover optimistisch: "Het is goed nieuws dat het qua afname van de besmettingen en toename van de vaccinatiegraad zo goed gaat dat deze zomer weer evenementen mogelijk zijn."
Een daadwerkelijk besluit over de zomerevenementen wordt morgen door het demissionaire kabinet genomen. Bruls dringt erop aan dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt, zodat gemeenten en organisatoren aan de slag kunnen, onder meer met de vergunningen.
Geboortejaar 1990 aan de beurt voor vaccinatie
Biden presenteert wereldvaccinplan om pandemie te verslaan
De Amerikaanse president heeft zijn plannen bekendgemaakt om de gehele wereld te kunnen vaccineren. De Verenigde Staten gaan daarvoor 500 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech aankopen om vervolgens te doneren aan ontwikkelingslanden. Gisteren lekte dit plan al deels uit via Amerikaanse media.
Biden presenteerde zijn wereldvaccinplan tijdens een bezoek aan de Britse premier Johnson, aan de vooravond van een top van de G7, de groep van zeven grote westerse economieën. Daar zal de wereldwijde bestrijding van het coronavirus bovenaan de agenda staan.
De VS zal als 'arsenaal van vaccins' de wereld leiden bij die bestrijding, zei Biden. De aankoop van een half miljard vaccins noemde hij een "enorme stap" om levens te redden. "Corona is de vijand van wereldvrede. Wij zullen daarom prikken uitdelen totdat de wereld het virus heeft verslagen."
Polen versoepelt: dansen in disco's en vollere kerken
De Poolse premier Morawiecki heeft een reeks versoepelingen van de coronaregels aangekondigd. Vanaf 26 juni mogen hotels, restaurants en kerken 75 procent van de stoelcapaciteit vullen, exclusief kinderen onder de 12. Voor concerten en sportevenementen geldt een maximumbezetting van 50 procent van de plaatsen. In discotheken mogen maximaal 150 feestgangers samenkomen; ook mag er weer gedanst worden.
Het aantal nieuwe besmettingen in Polen is de afgelopen weken fors gedaald. Het zevendaags gemiddelde ligt nu onder de 400 nieuwe besmettingen, op een bevolking van 37 miljoen mensen. "We hebben allemaal behoefte om adem te halen, maar laten we niet vergeten dat de besmettingen weer kunnen stijgen, zoals je kunt zien in het Verenigd Koninkrijk", waarschuwde Morawiecki in een persconferentie.
Polen heeft sinds gisteren een geel reisadvies.
Minister De Jonge hekelt 'geleboekje-aso's'
Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid heeft verbolgen gereageerd op het bericht dat GGD-medewerkers geregeld worden bedreigd door mensen die een stempel in hun gele boekje willen. De Telegraaf meldde eerder vandaag dat zulke bedreigingen tientallen keren per dag voorkomen. De GGD zegt na ieder ernstig incident direct aangifte te doen.
Het gaat met name om mensen die in het ziekenhuis of bij de huisarts gevaccineerd zijn en daarom geen stempel in het gele boekje hebben ontvangen. Zij melden zich daarom bij de GGD, maar die kunnen niet met terugwerkende kracht een stempel uitdelen. De krant schrijft onder meer over vakantiegangers die met hun caravan of camper naar een prikstraat rijden om een stempel te halen, om daarna direct door te kunnen op vakantie.
De Jonge noemt de 'geleboekje-aso's', zoals De Telegraaf de bedreigers noemt, "zó absurd". "Doe even normaal! Bij de GGD wordt met man en macht gewerkt om ons uit de crisis te halen. Een diepe buiging, dát is op z'n plaats."
Steeds meer operatiekamers weer in gebruik
Het aantal beschikbare operatiekamers in ziekenhuizen neemt steeds verder toe, als gevolg van het afnemen van de coronadruk op de zorg. Inmiddels is 79 procent van de OK's weer in gebruik, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Vorige week was dat nog 76 procent, twee weken geleden nog maar 66 procent.
Het aantal doorverwijzingen naar ziekenhuizen of zelfstandige klinieken door huisartsen ligt op 96 procent van wat de NZa zou verwachten zonder de coronacrisis. Het aantal verwijzingen naar geestelijke gezondheidszorg ligt zelfs boven het verwachte aantal.
Desondanks geven nog vijftien ziekenhuizen aan slechts deels te kunnen voldoen aan de zogeheten kritiek planbare zorg. Dat zijn behandelingen die binnen zes weken moeten plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Vorige week gold dat nog voor twintig ziekenhuizen.
GGD nodigt arbeidsmigranten uit voor prik via uitzendbureau
Om arbeidsmigranten beter te bereiken voor een vaccinatie, is GGD Gelderland-Zuid begonnen hen uit te nodigen via het uitzendbureau. Vandaag krijgen de eerste vijftig een vaccinatie in Tiel. De meesten komen uit Polen, Roemenië en Bulgarije en allen zijn oud genoeg om in aanmerking te komen voor een inenting.
Arbeidsmigranten krijgen van Nederland hun prik maar hebben moeite om een afspraak te maken, zegt Martijn van der Meulen, arts bij GGD Gelderland-Zuid, tegen Omroep Gelderland. Volgens hem heeft dat te maken met de taalbarrières. "Door samenwerking met de uitzendbureaus kunnen we deze doelgroep in eigen taal informeren en uitnodigen voor een vaccinatie. We verwachten op termijn een groot deel van de arbeidsmigranten in onze regio op deze manier te bereiken."
1607 nieuwe besmettingen, gemiddeld daling
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1607 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 163 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1772 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 37 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.
Bij het RIVM werden 5 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 7 doden per dag, tegen 9 doden per dag een week eerder.
Alcoholverboden ingevoerd in delen Tilburg en Noordwijk
Burgemeesters van Tilburg en Noordwijk hebben alcoholverboden ingevoerd na overlast die recent werd veroorzaakt.
In Noordwijk gaat het om een gedeelte van het strand waar je vanaf nu tussen 19.00 en 9.00 uur geen alcohol meer mag drinken, meldt Omroep West. Begin deze maand was het daar erg druk. "De coronaregels werden compleet genegeerd en de openbare orde werd verstoord", schrijft de burgemeester aan de gemeenteraad. De politie moest meerdere keren in actie komen. Ook geluidsapparatuur wordt nu verboden.
Het gemeentebestuur van Tilburg heeft een alcoholverbod ingesteld in het gebied rond de Piushaven, meldt Omroep Brabant. Daar mag je tussen 22.00 en 8.00 uur geen alcohol meer drinken. Vorig jaar kreeg de gemeente 200 klachten van omwonenden.
Gisteren werd bekend dat de gemeente Amsterdam werkt aan het tijdelijk inperken van alcoholverkoop op specifieke, drukke locaties.
Weer minder coronapatiënten in de ziekenhuizen
In de ziekenhuizen is de bezetting verder afgenomen. Er liggen nu 783 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 834), van wie 297 op de IC (gisteren: 304), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
'Tekort aan IC-personeel toegenomen tijdens pandemie'
Het is tijdens de pandemie niet gelukt om extra IC-personeel aan te trekken of op te leiden. Het tekort aan IC-verpleegkundigen is het afgelopen jaar juist verder toegenomen, meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van het Capaciteitsorgaan, het instituut dat berekent hoeveel personeel de zorg nodig heeft.
Ook nu de coronazorg fors is afgeschaald, hebben ziekenhuizen de komende jaren honderden extra verpleegkundigen nodig voor de intensive care.
"Als ziekenhuisbestuurders er niets aan doen, dan zullen er wachtlijsten ontstaan, nog meer operaties worden uitgesteld en blijven ziekenhuisbedden leeg staan", zegt Doekle Terpstra tegen RTL Nieuws. Terpstra is voorzitter van een commissie die in het leven is geroepen om het ministerie van Volksgezondheid te adviseren over de personeelstekorten.
Populaire maaltijd zorgt voor stormloop van bezorgers
Wat krijg je als je een fastfoodmaaltijd naar de populaire K-pop boyband BTS vernoemt? Hordes aan bestellingen, die vanwege covid vervolgens opgehaald worden door een grote groep bezorgers.
Enkele tientallen McDonald's-filialen in Indonesië moeten tijdelijk de deuren sluiten vanwege de drukte. "Ik wil niet dat Semarang een gevarenzone wordt", zegt een lokale autoriteit tegen persbureau AFP. De filialen blijven uit voorzorg enkele dagen gesloten.
De samenstelling van het menu? Tien kipnuggets met friet, cola, en de sausjes sweet chilli en cajun. De maaltijd wordt in vijftig landen verkocht, Nederland zit daar niet bij.
'We zijn er nog niet' waarschuwt WHO Europa
De cijfers gaan omlaag, maar daarmee is Europa nog lang niet uit de gevarenzone, waarschuwt Hans Kluge, die de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onder zich heeft.
"Nu er steeds meer sociale bijeenkomsten en bewegingen zijn, en er de komende tijd ook grote festivals en sportwedstrijden gepland staan, waarschuwt de WHO Europa om voorzichtig te zijn", zegt Kluge.
Ook ging het over de versoepelingen op het gebied van reizen. "Als je ervoor kiest te reizen, doe het dan verantwoordelijk. Wees je bewust van de risico's. Gebruik je gezonde verstand en neem geen risico's."
'Op naar de jaren 90'
Wie in 1989 geboren is, kan vanaf nu ook een afspraak voor vaccinatie maken.
Utrechtse raad: 'Ook in ziekenhuis recht op stempel in het gele boekje'
In de Utrechtse gemeenteraad wordt gesproken over een oplossing voor mensen die in het ziekenhuis worden gevaccineerd en een stempel in hun gele boekje willen. Het ziekenhuis biedt zo'n stempel niet aan, meldt RTV Utrecht. Dat is oneerlijk voor mensen die zich daar moeten laten vaccineren, zoals zieken en gehandicapten, stellen acht partijen in de gemeenteraad.
Een Utrechter met een spierziekte zwengelde de kwestie deze week aan. Hij kon hij na een inenting in het UMC Utrecht geen stempel krijgen. Hij vond het oneerlijk dat hij daardoor kosten zou moeten maken als hij naar Duitsland zou willen reizen. Op alle GGD-priklocaties kunnen gevaccineerden wel een stempel in het gele boekje krijgen. Dit na een aangenomen motie in de Tweede Kamer.
De fracties beseffen dat de werkdruk bij het personeel van het UMC Utrecht hoog is en dat het ziekenhuis formeel in zijn recht staat. "Toch willen we dat er zo spoedig mogelijk een oplossing komt voor deze situatie die tot ongelijke behandeling leidt. Gelijke behandeling weegt zwaarder dan het formele recht om geen stempel in het gele boekje te zetten." Onder aanvoering van de PvdA hebben de partijen nu schriftelijke vragen ingediend bij het college.
RTV Noord: onduidelijk of ouders bij afzwemmen mogen zijn
Zwembaden en zwemscholen gaan verschillend om met de aanwezigheid van ouders bij het afzwemmen. Op de ene plek zijn ouders welkom, bij andere zwembaden weer niet, meldt RTV Noord na een rondgang in de eigen regio.
Zwembaden en zwemscholen baseren hun beleid op het Protocol Verantwoord Zwemmen. Daarin staat hoe ze met de geldende coronamaatregelen moeten omgaan. Maar de regels kunnen verschillend geïnterpreteerd worden.
In het protocol staat bijvoorbeeld dat er maximaal vijftig mensen in een binnenruimte mogen zijn. Maar aan de andere kant staat er ook dat publiek nog niet welkom is bij het afzwemmen. En er staat dat ouders alleen bij kwetsbare kinderen of om medische redenen aanwezig mogen zijn, maar even verderop staat weer dat een kind door een ouder/verzorger begeleid mag worden, zolang het maximaal aantal personen niet wordt overschreden.
"Het is heel veel verwarrend en dat is de hele tijd al met die protocollen", vertelt John Kuijer van zwembad De Kalkwijck tegen de regionale omroep. "De een leest het zo en de ander zo. Bij recreatief zwemmen mogen we wel 120 kinderen tegelijk binnen hebben. Wij vinden het ook raar."
Militairen vertrekken uit UMC Utrecht
De 160 militairen die maandenlang op covid-afdelingen van het UMC Utrecht werkten, hebben vandaag hun laatste werkdag daar. Door de flinke daling van het aantal coronapatiënten is hun hulp niet langer nodig.
Militairen van de marine, landmacht en luchtmacht schoten het UMC in oktober te hulp met geneeskundige specialisten en ondersteunend personeel die bijvoorbeeld hielpen met het klaarzetten van medische apparatuur.
Ook op andere plekken in het land hielp defensie bij de bestrijding van het virus. Onder meer bij de GGD Amsterdam en GGD Nederland in Utrecht, bij het Landelijke Coördinatieteam Diagnostische Keten in Utrecht en bij het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding in Zeist.
Wietverkopers zien weinig in jointplan Washington
De staat Washington aan de westkust van de VS wilde de vaccinatiebereidheid verhogen door inwoners boven de 21 gratis wiet aan te bieden. Maar veel wietverkopers zien weinig in deze joint venture met de overheid. Het idee was om bij 500 gelegaliseerde cannabisverkooppunten een vaccinatiepunt te beginnen, maar ondernemers zeggen daar helemaal geen ruimte voor te hebben.
Ze vinden het ook oneerlijk dat cafés wel een gratis biertje of ander drankje aan mogen bieden aan gevaccineerde mensen zonder dat er op die plek een vaccinatiepunt is. Klanten moeten dan alleen hun vaccinatiebewijs laten zien.
Veel Amerikaanse staten proberen met creatieve duwtjes in de rug de vaccinatiebereidheid onder met name jongeren te vergroten. De initiatieven variëren van het aanbieden van een gratis drankje tot het verloten van een prijs van 1,5 miljoen dollar.
VS en VK praten over hervatten reizen
De VS en het Verenigd Koninkrijk gaan zo snel mogelijk met elkaar om tafel om te praten over het hervatten van reizen naar elkaars land. De Amerikaanse president Joe Biden is in Europa voor de G7 en praat vandaag al met de Britse premier Boris Johnson over het plan.
Volgens een verklaring van de Britse regering zijn "de banden tussen de VS en het VK niet alleen cruciaal voor onze inwoners, maar creëren en onderhouden ze ook banen in onze twee landen". Luchtvaartmaatschappijen dringen er bij de regering van de VS al langer op aan het land weer open te gooien voor mensen van buiten de VS. Vanwege de coronacrisis werden buitenlanders tot nog toe geweigerd.
Naar verwachting zal het reisverbod niet voor 4 juli worden opgeheven. De VS wil ook in gesprek met de EU, Canada en Mexico over hoe reizen veilig hervat kunnen worden.
Welkom!
Goedemorgen! In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland van donderdag 10 juni. Lees hier het liveblog van gisteren terug.