De situatie in Qamishli vandaag
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse IS-vrouw Ilham B. met drie kinderen opgehaald uit Syrië

Een Nederlandse IS-vrouw uit Gouda en drie kinderen worden door een Nederlandse delegatie uit Syrië gehaald. Ze verbleven in een Koerdisch gevangenenkamp.

Het zijn Ilham B, uit Gouda, haar twee kinderen en een derde kind waarvan nog niet bekend is wie de ouders zijn. Dat zegt de advocaat van B., Tamara Buruma, tegen de NOS.

De Nederlandse Syriëgezant Emiel de Bont en ten minste één Nederlandse vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn in Qamishli, bij de Turkse grens.

Hier zie je de aankomst van de Nederlandse delegatie in het gebied:

Aankomst Nederlandse delegatie voor repatriëring kinderen Syriëgangers

Op een persconferentie nam De Bont het woord. "Wij zijn hier met een duidelijk mandaat, om een kleine groep Nederlanders op te halen", zei hij. Hij verwees naar uitspraken in rechtszaken die het ophalen van de Nederlanders mogelijk maakt. Zij worden nu overgebracht naar de Iraakse stad Erbil, waar een Nederlands consulaat is.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag wil de kwestie nog niet toelichten. Later volgt een verklaring, zegt een woordvoerder.

Kijk hieronder naar een deel van de verklaring van De Bont tijdens de persconferentie. Naast hem staan een Koerdische functionaris en een tolk:

Syriëgezant De Bont: 'We zijn hier om de wet uit te voeren'

De Nederlandse overheid worstelt al lange tijd met het terughalen van IS-vrouwen en hun kinderen. Wat betreft B. zei de rechter vorig jaar al dat Nederland zich niet genoeg heeft ingespannen om haar terug te halen. B., afkomstig uit Gouda, wordt sinds maart 2016 in Nederland vervolgd omdat ze naar het kalifaat reisde en zich aansloot bij terreurorganisatie IS. Ze kan niet bij verstek worden veroordeeld, omdat ze bij de zitting aanwezig wil zijn.

VVD-Kamerlid Michon en PVV-leider Wilders hebben geen begrip voor de overdracht:

D66-Kamerlid Van der Werf is op Twitter wel positief: zij noemt het goed voor de veiligheid van Nederland om IS-vrouwen hier te berechten en te voorkomen dat ze van de radar verdwijnen. "Niet in het minst voor hun kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden leven en door IS geronseld worden." Ook de kinderombudsvrouw roept al jaren op om kinderen terug te halen. Human Rights Watch pleitte eerder voor het terughalen van vooral de jongste kinderen.

Eerder kinderen gehaald

Het is de tweede keer dat Nederlandse kinderen uit Syrië worden teruggehaald. In 2019 werden twee Nederlandse weeskinderen samen met twaalf Franse kinderen door de Franse overheid uit Syrië opgehaald. De kinderen verbleven "onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag" in een kamp.

Het kabinet zei destijds niet van plan te zijn om meer kinderen van Syriëgangers naar Nederland te halen. Het terughalen van de weeskinderen van 2 en 4 jaar oud was een "heel bijzonder geval", benadrukte toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Blok op dat moment, onder meer omdat een zwaar bewaakte Franse missie al van plan was om andere weeskinderen op te halen.

In totaal bevinden zich volgens het laatste rapport van de AIVD (van oktober 2020) nog zo'n 120 uitreizigers in Syrië en Irak. Ook zijn er nog minstens 210 kinderen van ten minste een Nederlandse ouder in het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl