NOS NieuwsAangepast

Kinderombudsvrouw: Nederland moet IS-kinderen ophalen

Nederlandse kinderen die vastzitten in kampen in Syrië omdat hun ouders zijn afgereisd naar het kalifaat, moeten terug worden gehaald naar Nederland. En het kabinet moet er alles aan doen om dat te regelen. Die oproep doet kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer.

Kalverboer vindt dat Nederland de kinderen moet beschermen nu de ouders dat niet kunnen doen. Niets doen is volgens haar onaanvaardbaar en in strijd met verdragen over kinderrechten.

De afspraak is nu dat gezinnen zich moeten melden bij diplomatieke posten in Turkije of Irak. Alleen dan krijgen ze hulp van de Nederlandse overheid. Kalverboer zegt dat vrouwen en kinderen onmogelijk bij die posten kunnen komen, omdat ze de kampen niet uit kunnen.

Als blijkt dat Nederland de kinderen niet zelfstandig kan terughalen, moet volgens Kalverboer internationale samenwerking worden gezocht: "Dit kan met landen die met dezelfde kwesties worstelen, zoals België, Zweden, Frankrijk en Duitsland."

'Nederland moet IS-kinderen ophalen'

Verder vindt de kinderombudsvrouw dat kinderen niet mogen worden gestraft voor de daden van hun ouders. Die ouders moeten zich als ze terugkomen verantwoorden voor de rechter.

Volgens Kalverboer moeten de IS-kinderen niet langer in slechte omstandigheden leven, omdat die tot scheefgroei in hun ontwikkeling leiden en tot onwenselijk gedrag. Dat vormt een risico voor onze samenleving als ze later terugkomen, waarschuwt ze.

Volgens de laatste cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verblijven ongeveer 145 kinderen met de Nederlandse nationaliteit of kinderen die hierop aanspraak kunnen maken in het strijdgebied in Syrië en Irak.

Een groot gevaar

Minister Grapperhaus van Justitie houdt tot nu toe vast aan het beleid dat jihadgangers en hun eventuele kinderen zichzelf moeten melden bij een Nederlandse ambassade of consulaat. Het actief terughalen van mensen is volgens hem te gevaarlijk.

Hij krijgt daarbij steun van regeringspartij VVD. Kamerlid Arno Rutte zei in Spraakmakers op NPO Radio 1 dat Kalverboer een onevenwichtig en onverstandig advies heeft geschreven.

Volgens hem haal je met de kinderen "een groot gevaar" Nederland binnen. "Oudere kinderen zijn vaak geïndoctrineerd om mee te doen in de terroristische strijd." Voor jonge kinderen geldt dat niet, maar daar vormen de ouders een gevaar, zegt Rutte.

Hij vindt het "intens triest" voor de kinderen, maar de verantwoordelijkheid ligt volgens hem bij de ouders, die zelf besloten hebben om Nederland te verlaten en zich bij IS te voegen.

Houssein zag zijn kleinkinderen voor het eerst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl