Vera Bergkamp (D66), voorzitter van de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Kamervoorzitter: gesprek met nep-Volkov had voorkomen kunnen worden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp betreurt het dat de Tweede Kamer voor de gek is gehouden door iemand die zich voordeed als een belangrijke medewerker van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Deze 'Leonid Volkov' was in werkelijkheid de Rus Aleksej Stoljarov, die met een andere komiek vaker buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders te grazen neemt. Het duo plaatste gisteren een montage van de bijeenkomst op YouTube.

Direct na het incident eind april kondigde de Tweede Kamer een onderzoek aan naar de gang van zaken. "Conclusie is dat we te maken hadden met een persoon die zich voordeed als Volkov en dat had voorkomen kunnen worden", stelt Bergkamp vandaag. "Dit vraagt om nog meer alertheid van de staf van de Tweede Kamer."

Werkinstructie

Er volgt een nieuwe werkinstructie, niet alleen voor de genepte Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken, maar voor de hele Tweede Kamer. Bergkamp: "Uitgangspunt is het beter verifiëren van de identiteit van de genodigden."

De echte Leonid Volkov reageerde na het incident al vol ongeloof dat het de twee was gelukt. "Ik had verwacht dat de Europese bellers beter voorbereid zouden zijn", zei hij tegen de NOS. Hij wees erop dat hij via sociale media goed vindbaar en bereikbaar is, en zijn identiteit dus te verifiëren is.

Aanbod om geld te regelen

De Kamervoorzitter zegt tegen EenVandaag dat ook in een andere zaak de staf van de Kamer is tekortgeschoten.

Het gaat om meldingen door de politieke partij Splinter: die had de beveiligingsdienst van de Kamer op de hoogte gesteld van een poging tot Russische inmenging. Partijleider Van Kooten-Arissen meldde de beveiligingsdienst dat ze was benaderd door een Rus met het aanbod om geld te regelen voor haar campagne. Op het aanbod ging Van Kooten-Arissen niet in, berichtte EenVandaag eerder.

De beveiligingsdienst van de Kamer gaf de melding niet door aan de AIVD, en dat had wel moeten gebeuren, zegt Bergkamp nu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl