Lammergier dood na botsing met Nederlandse windmolen
Een lammergier heeft een botsing met een windmolen bij Wieringerwerf niet overleefd. Het dier, dat met een spanwijdte van zo'n drie meter behoort tot de grootste vogelsoorten van Europa, werd vanmorgen dood gevonden naast een turbine in de polder.
De onfortuinlijke vogel werd vorig jaar in Frankrijk uitgezet in het kader van een introductieprogramma om de Europese populatie te laten groeien. De diersoort is niet bedreigd, maar de soort wordt wel als 'gevoelig' beschouwd. In Nederland komt de vogel van oorsprong niet voor, toch vliegt er gemiddeld eens in de drie jaar een lammergier over ons land, schrijft NH Nieuws.
Grote klap
Onderzoeker Hans Pohlmann van de Vulture Conservation Foundation volgde de lammergier na zijn uitzetting via een zender. De zender, waarmee de locatie, de vlieghoogte en de snelheid geregistreerd wordt, liet vanmorgen om 09.27 uur een plotselinge piek in de beweging van de vogel zien. Vervolgens viel de vogel naar beneden en op de grond bewoog die niet meer.
Pohlmann is meteen gaan kijken en trof de levenloze lammergier aan naast een windturbine aan de Schervenweg. Het kan volgens de onderzoeker niet anders dan dat de vogel tegen een van de draaiende wieken is gevlogen. Het ongeluk doet hem zeer. "Het is enorm zonde en een grote klap voor het introductieprogramma", zegt hij.
Sinds 1986 houdt de Vulture Conservation Foundation zich bezig met het actief uitzetten van gieren. "In de jaren 70 waren er in heel Europa nog maar 70 broedparen, inmiddels zitten we op de 200 paren. Naar schatting vliegen er door heel Europa 1300 lammergieren rond. Er wordt veel moeite in gestoken, en dan is het extra zuur als zo'n vogel verongelukt tegen een windmolen."
Het is voor zover bekend het eerste dodelijk ongeluk met een lammergier en een windmolen. Maar niet het laatste, denkt Pohlmann. "De populatie groeit en het aantal windmolens natuurlijk ook. We weten dat gieren niet op het laatste moment hun koers kunnen veranderen. Draaiende wieken vormen voor een lammergier dus een groot gevaar."
Detectiesysteem
De oplossing is volgens de onderzoeker echter vrij simpel: rust windmolens uit met detectiesystemen. "In landen als Portugal en Spanje, maar ook in Zeeland, wordt een systeem gebruikt op de windmolens die ervoor zorgt dat de wieken automatisch stoppen met draaien als er een grote vogel in de buurt is. Dat systeem zou wat ons betreft op alle windmolens moeten zitten."
Ook Vogelbescherming Nederland pleit na de dood van deze lammergier voor zulke detectiesystemen in windmolens. "Ook het zwart schilderen van de top van een molenwiek werkt al veel beter om de zichtbaarheid van windmolens voor roofvogels te vergroten, zo is gebleken uit onderzoek", stelt de Vogelbescherming.
De vogel gaat naar de Universiteit Wageningen, waar morgen autopsie wordt uitgevoerd. "De doodsoorzaak is wel helder, maar we willen zeker weten dat er geen onderliggende kwaaltjes zijn", legt Pohlmann uit.