Facebook Natuurmonumenten
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Grootste roofvogel Europa vliegt boven Brabant

Normaal zit hij op Corsica, Kreta of in de Pyreneeën. In de Alpen zijn er onlangs een paar uitgezet. Maar vandaag meldde de grootste roofvogel van Europa zich in Noord-Brabant en ook eventjes in Zuid-Holland. De lammergier werd onder meer gespot boven Den Bosch, Sleeuwijk, Almkerk, Rosmalen en Uden.

Er kwamen ook meldingen uit Gorinchem (ZH) en vanaf de snelweg A15 bij Hardinxveld.

Volgens informatie die Natuurmonumenten heeft gekregen van de Vulture Conservation Foundation gaat het om een lammergier die vorig jaar is geboren.

Het is volgens deskundigen normaal voor deze jonge vogels om de wijde wereld in te trekken op zoek naar nieuwe leefgebieden. Maar in dit geval is de vogel uit koers geraakt en ver afgedwaald van de berggebieden waar hij normaal leeft.

Kleine kinderen

Boswachter 'in ruste' Frans Kapteijns noemt de lammergier bij Omroep Brabant een "fantastisch mooi beest". De legende wil dat de lammergier zijn naam ontleent aan het eten van lammeren en zelfs kleine kinderen.

Maar Kapteijns zegt dat het dier ondanks de enorme spanwijdte van zijn vleugels (tot drie meter) en zijn uiterlijk absoluut niet gevaarlijk is. "Het zijn aaseters, bottenkrakers. Ze zijn voornamelijk dol op merg", legt hij uit. "Ze geven dus niets om bijvoorbeeld lammetjes".

Kadavers

Wat de boswachter betreft zouden we in Nederland meer kadavers in de natuur mogen laten liggen. "Zodat dit soort vogels hier kunnen smikkelen en smullen".

Maar voor deze vogel is dat geen oplossing. Omdat het in Nederland voor de lammergier nu lastig is om aan voedsel te komen, hopen deskundigen dat de vogel snel weer naar het zuiden trekt, richting Pyreneeën of Alpen. Om deze reis te volbrengen heeft hij voldoende rust en eten nodig.

Advertentie via Ster.nl