Nederlandse volleybalmannen na nieuwe zege dicht bij kwalificatie EK

Volleybalmannen vrijwel zeker van EK na opnieuw zege tegen Zweden

De Nederlandse volleybalmannen hebben ook hun derde wedstrijd in de EK-kwalificatiepoule gewonnen. Oranje was met 3-1 (25-17, 25-21, 19-25, 25-17) te sterk voor Zweden.

Vorige weekend was Oranje met 3-0 te sterk voor de Zweden en ook vrijdagavond begon Nederland sterk. Met de jonge Bennie Tuinstra (20), die vorige week zijn debuut maakte in Oranje, wederom in de ploeg werd de eerste set in Apeldoorn simpel met 25-17 gewonnen.

In de tweede set had Nederland het een stuk lastiger. De Zweden, die zich sinds 1994 niet meer wisten te kwalificeren voor een EK of WK, stonden lange tijd op voorsprong en hadden zelfs een gat van vier punten te pakken.

Achterstand goedmaken

Pas in de slotfase van de set kreeg Oranje, met name dankzij de sterk blokkerende Luuc van der Ent, weer grip op de Zweedse aanvallers. De achterstand werd ongedaan gemaakt, waarna de set met 25-21 naar de ploeg van bondscoach Roberto Piazza ging.

Nimir Abdelaziz tegenover een driemansblok van Zweden

Ook in de derde set keek Nederland al snel tegen een achterstand aan. Oranje had geen vat op de sterke Zweedse services en kwam zelf nauwelijks aan aanvallen toe. De Zweden hielden de voorsprong nu wel vast en wonnen de set met 25-19.

Oranje herpakte zich in de vierde set en won die vrij eenvoudig met 25-17 en daarmee de wedstrijd met 3-1.

Zondag tegen Kroatië

Met alleen de wedstrijd tegen Kroatië, zondag om 16.00 uur, nog voor de boeg, is Oranje al vrijwel zeker van een EK-ticket. Nederland staat met drie overwinningen en negen punten eerste in de poule. Niet alleen de groepswinnaars mogen in september deelnemen aan het EK, maar ook de vijf beste nummers twee van in totaal zeven poules.

"Statistisch gezien kan het volgens mij bijna niet meer mis", denkt spelverdeler Wessel Keemink. "Maar we gaan niet zitten rekenen. We willen ook gewoon de laatste wedstrijd winnen."

Stand EK-kwalificatiepoule Oranje

Land Wedstrijden Punten
1. Nederland 3 9
2. Kroatië 2 3
3. Zweden 3 0

Het EK wordt van 1 tot en met 19 september gehouden in Polen, Tsjechië, Estland en Finland.

De laatste keer dat de Nederlandse volleybalmannen het EK niet haalden, was in 2011. Eén keer werd Oranje Europees kampioen: in 1997. Een jaar na de olympische triomf van '96 in Atlanta.