Volleyballers winnen eerste kwalificatieduel overtuigend van Kroatië Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse volleybalmannen hebben op het EK-kwalificatietoernooi in Zadar een belangrijke zege geboekt. Oranje won met 3-1 (32-30, 19-25, 25-23, 25-18) van gastland Kroatië.

In een spannende eerste set gingen de landen lang gelijk op. In de 35 minuten durende set wist Oranje uiteindelijk bij het derde setpunt de set over de streep te trekken, 30-32.

Nederland kreeg in de tweede set al snel antwoord van Kroatië, dat al vroeg in de set uit wist te lopen naar 10-6. De Kroaten konden die voorsprong van vier punten vasthouden en zelfs uitbouwen tot acht toen het tegen het einde van de tweede set 20-12 stond.

Dankzij de snoeiharde service van Nimir Abdelaziz wist Oranje terug te komen tot 22-18, maar moest het uiteindelijk toegeven op het eerste setpunt van Kroatië dat met 25-19 de set binnenhaalde.

Wakker geschud

In de derde set leek Nederland wakker geschud en speelde het een stuk overtuigender. Wouter ter Maat mocht met een stand van 23-24 serveren voor de derde set, maar de Kroaten wisten de harde service van Ter Maat te keren. In de rebound wist Nederland toch die derde set op zijn naam te schrijven.

In de set die daarop volgde begonnen de Kroaten meer fouten te maken en kreeg Oranje controle over de wedstrijd. Al vroeg in de vierde set hadden de volleyballers een voorsprong van vijf punten.

Abdelaziz reageerde na afloop van de wedstrijd in Langs de Lijn En Omstreken op de winst

Maar liefst zeven matchpoints kreeg Nederland in die vierde set om de eerste wedstrijd in de kwalificatiereeks te winnen. Twee waren er slechts nodig om de vierde set met 18-25 te winnen.

Morgenavond neemt de ploeg van team van bondscoach Roberto Piazza het op tegen Zweden.

Het schema van Nederland

Datum Wedstrijd Uitslag
7 mei, 18.30 uur Kroatië - Nederland 1-3
8 mei, 18.30 uur Nederland - Zweden -
9 mei, 18.30 uur Zweden - Kroatië -
14 mei, 19.30 uur Nederland - Zweden -
15 mei, 16.00 uur Zweden - Kroatië -
16 mei, 16.00 uur Kroatië - Nederland -

De kwalificatiereeks voor het Europees Kampioenschap bestaat uit twee ronden, de eerste ronde wordt dit weekend gespeeld in Kroatië. De tweede ronde, 14 tot en met 16 mei, in de volleybaltempel van Nederland in Apeldoorn.

De laatste keer dat de Nederlandse volleybalmannen het EK niet haalden, was in 2011. Eén keer werd Oranje Europees kampioen: in 1997. Een jaar na de olympische triomf van '96 in Atlanta.

Het EK wordt van 1 tot en met 19 september gehouden in Polen, Tsjechië, Estland en Finland.

STER reclame