De uitzending van 8 mei: Onafhankelijkheid Schotland dichterbij? / Waar crasht Chinese raket op aarde? / Burgers redden buurtwinkels / Gevoelige fim over strijd in Nederlands-Indië

Welke koers gaat Schotland varen?

De Schotse nationalisten (SNP) van premier Nicola Sturgeon lijken af te stevenen op een grote overwinning bij de regionale parlementsverkiezingen. Bij een duidelijke zege komt een nieuw referendum over onafhankelijkheid dichterbij. Corona heeft de SNP daarvoor een extra argument gegeven. We bespreken de verkiezingen met de Schotse analist Gerry Hassan en met correspondent Tim de Wit.

De Schotse drang naar onafhankelijkheid

Waar crasht Chinese raket dit weekeinde op aarde?

Niemand weet precies wanneer of waar een deel van de dertig meter hoge Chinese raket, die eind vorige maand werd gelanceerd, zal neerkomen. Terwijl China vindt dat er veel paniek is om niks, maken ruimte-experts zich zorgen om de ogenschijnlijke nonchalance van het land. Volgens astronomen is het deel van de zogeheten Lange Mars 5B-raket dat hoogstwaarschijnlijk dit weekeinde crasht, een van de grootste stukken ruimtepuin die ongecontroleerd terugkeert op aarde in zo'n drie decennia. Moeten we ons zorgen maken? We spreken ruimtevaartdeskundige Marco Langbroek.

Een stuk van een Chinese raket op je dak?

Burgers redden lokale winkels

Een bieb, een café, een boekhandel, een lokaal winkeltje: het zijn belangrijke ontmoetingsplaatsen. In veel kleine plaatsen en krimpgebieden verdwijnen dit soort plekken in rap tempo. Burgers laten dat niet overal zomaar gebeuren en redden met elkaar - soms zelfs met eigen geld - deze omvallende publieke voorzieningen. Het motto: dan doen we het zelf wel. Het is een fenomeen dat toeneemt.

Burgers gaan het zelf doen

Een film over de strijd in Nederlands-Indië ligt gevoelig

Voor het eerst is er een speelfilm over het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Regisseur Jim Taihuttu, achterkleinkind van een KNIL-militair en eerder winnaar van een Gouden Kalf, werkte zeven jaar aan zijn film 'De Oost'. Dat de geschiedenis nog steeds gevoelig ligt, blijkt uit het feit dat kort na het verschijnen van de eerste filmbeelden belangenverenigingen van veteranen en Indische Nederlanders van zich lieten horen. De film zou de jonge soldaten teveel als oorlogsmisdadigers wegzetten. Maar volgens de regisseur laat de film juist het tegenovergestelde zien.

'De Oost", over roerige periode in de geschiedenis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl