Roxeanne Hazes, een van de Ambassadeurs van de Vrijheid 2020, verzorgt een miniconcert vanaf het balkon van het provinciehuis
NOS Nieuws

Geen 5-meifeesten, wel Vrijheidssoep en online vieringen

Bevrijdingsdagevenementen en andere festiviteiten kunnen dit jaar vanwege corona niet doorgaan en dus hebben organisaties alternatieven bedacht voor de viering. Zo zijn er allerlei online vieringen en herdenkingen in kleine gezelschappen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt de traditionele 5 mei-lezing om 12.00 uur via een live-verbinding vanuit Berlijn. Daarna gaat ze met studenten in gesprek over de betekenis van vrijheid.

In het land wordt soep gemaakt. De speciale Vrijheidssoep wordt op allerlei plekken in het land gekookt en in Friesland wordt de maaltijd op een bijzondere manier naar de mensen toe gebracht. Zo'n 180 legervoertuigen vervoeren de soep naar 10.000 ouderen in de provincie. "Het gaat om oude legervoertuigen, nieuwe legervoertuigen, maar ook jeeps in legeruitvoering en er rijden zelfs wat oude scooters van militairen mee", zegt een woordvoerder van Bevrijdingsfestival Fryslân.

Legervoertuigen in Friesland brengen soep rond

Het thema past volgens de organisatie bij 5 mei. "Als je denkt aan de bevrijding in Friesland, denken wij aan de Canadezen die hier op voertuigen aankwamen om ons te bevrijden. We wilden ook dit jaar toch iets organiseren. We hebben gedacht: wat kan er wel en hoe kunnen we onze ouderen bereiken?"

Iedereen kon zich aanmelden om mee te helpen met het rondbrengen van de soep en dat hebben ook veel mensen gedaan. "Ze kwamen vanuit het hele land hiernaartoe. De meeste voertuigen stonden vannacht op campings."

Geen publiek evenement

Veel soepmaaltijden gaan naar zorginstellingen, een klein deel wordt naar particulieren gebracht. Aanmelden om soep rond te brengen, kan niet meer. Waar de voertuigen rijden, is niet bekend. "We willen niet dat er mensen komen kijken. Het moet geen publiek evenement worden." Omrop Fryslân zendt het uitdelen van de soep vanaf 13.00 uur live uit.

In de Achterhoek en Liemers moest dit jaar veel worden geschrapt. Elf Nederlandse en acht Duitse gemeenten zouden vorig jaar én dit jaar een gezamenlijke viering op poten zetten. Want, zo vinden ze daar, vrijheid en vrede vier je ook samen met de Duitsers.

Samen vrede en vrijheid met de Duitsers vieren, in de Achterhoek is het geen probleem

In normale tijden reizen Ambassadeurs van de Vrijheid langs de veertien verschillende grote Bevrijdingsfestivals in het land. Dat kan nu niet, want er zijn alleen online festivals.

Vanuit een hangar ergens in het land treden ambassadeurs Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser op. Het optreden wordt live gestreamd.

Het 5 mei-concert vindt vanavond plaats in theater Carré, in plaats van buiten op de Amstel in Amsterdam.

Geen Bevrijdingsdefilé in Wageningen

In Wageningen is, zoals traditie is op 5 mei, het Bevrijdingsvuur ontstoken. In Hotel de Wereld in Wageningen werd over de Duitse capitulatie in Nederland onderhandeld.

Dat gebeurde met een lichtshow op Hotel de Wereld:

Bevrijdingsvuur vannacht ontstoken in Wageningen

Normaal gesproken is er in die stad ook een Bevrijdingsdefilé met een militaire optocht, maar dat gaat vanwege corona niet door.

Er is wel een herdenking met genodigden, maar het meeste gebeurt online. Geen herdenking vanwege de coronamaatregelen was volgens de organisatie eigenlijk geen optie. "We wilden sowieso iets doen. Wageningen is de stad van de bevrijding", zegt een woordvoerder van Wageningen45.

In de aanloop naar Bevrijdingsdag schreven bijna 700 Wageningse scholieren brieven naar veteranen. Een aantal brieven wordt vandaag voorgelezen bij de herdenking. Een van de briefschrijvers is de 14-jarige Lieve Vermeer. Ze schreef een brief aan de 94-jarige Tweede Wereldoorlog-veteraan Pieter Huijskens, om hem te bedanken.

U heeft ervoor gezorgd dat wij in vrijheid kunnen leven. Daarvoor ben ik u eeuwig dankbaar.

Lieve Vermeer (14), briefschrijfster

"Trots, dat mag u zijn. U heeft gestreden voor onze vrijheid. Iets wat niet veel mensen kunnen zeggen. U heeft ervoor gezorgd dat wij in vrijheid kunnen leven. Daarvoor ben ik u eeuwig dankbaar", is een stukje uit de brief van Lieve.

"Prachtig, prachtig mooi", zegt Huijskens over de woorden van het meisje. Hij schreef haar een brief terug waarin hij haar bedankt dat zij zo denkt over de oudere generatie en veteranen. "Ik hoop dat je nooit zo'n tijd zal moeten meemaken", schreef hij aan haar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl