NOS NieuwsAangepast

Wageningse scholieren verrassen WOII-veteranen met een persoonlijke brief

Voor het tweede jaar op rij kunnen veteranen uit de Tweede Wereldoorlog vanwege corona niet naar Wageningen komen voor het traditionele bevrijdingsdefilé. De veteranen worden dit jaar daarom thuis bezocht; vandaag krijgen ze allemaal bloemen en een brief die een scholier aan ze heeft geschreven.

Wageningen 45, de organisatie achter alle activiteiten rond 4 en 5 mei in Wageningen, onderzocht hoeveel van de veteranen die in de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied hebben gevochten, nog in leven zijn. Dat bleken er 680 te zijn, van wie er 288 in Nederland wonen.

Een van hen is meneer Van Doorn, hij kreeg zijn brief vanochtend (en las een stukje voor):

Wageningse brieven en bloemen voor WOII-veteranen

Thera Westerhoud, directeur van Wageningen 45 legt uit aan het NOS Radio 1 Journaal: "We wisten dat corona nog wel even zou blijven, dus toen dachten we: hoe gaan we de koppeling maken tussen de laatste generatie bevrijders en het nu?"

De Nederlandse veteranen krijgen door in totaal zestig vrijwilligers een bedankbrief uitgereikt. De veteranen die in het buitenland wonen krijgen ook brieven. "Die zijn inmiddels aangekomen bij de militaire attachés, bij de ambassades, en die worden van daaruit in deze periode verzonden naar de veteranen."

Zij zijn onze laatste oren en ogen van die periode

Thera Westerhoud, directeur van Wageningen45

De vrijwilligers reizen heel Nederland door om de brieven persoonlijk af te geven, weet Westerhoud. "Van Groningen naar Limburg en van Vlissingen tot Dinxperlo. We gaan een hoop rijden vandaag, maar ontzettend leuk."

Dat het defilé niet door kan gaan, is wel een gemis, vindt Westerhoud. "Ik denk dat iedereen daar teleurgesteld over is, maar dat betekent nog niet dat je niet kunt eren en bedanken en dat hebben wij op deze manier gepoogd te doen."

'Persoonlijke verhalen'

Volgens Westerhoud blijft dat belangrijk. "Zij zijn onze laatste ogen en oren van die periode. De verschilmakers van toen. En dat willen we graag koppelen aan de verschilmakers van morgen, leerlingen tussen de 14 en 16 jaar."

Die scholieren uit Wageningen hebben volgens de directeur van Wageningen 45 in hun brieven nagedacht over hoe het zou zijn geweest als zij zelf naar het front gestuurd zouden zijn. "Dat zijn heel persoonlijke verhalen geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl