NOS SportAangepast

Zonderland mist rekstokfinale op EK, maar is niet verbaasd

Zonderland niet naar rekstokfinale op EK: 'Verwachtingspatroon was niet heel hoog'

Epke Zonderland en Bart Deurloo hebben zich bij de EK turnen in Bazel niet geplaatst voor de toestelfinale op de rekstok. Op de meerkamp wist Casimir Schmidt zijn laatste kans op deelname aan de Olympische Spelen niet te benutten.

Zonderland, de olympisch kampioen van 2012, turnde in de kwalificatie niet foutloos en het lukte hem ook niet om een combinatie van twee vluchtelementen te laten zien. Hij zette een score neer van 13.433 op de rekstok. Die score was goed voor slechts een veertiende plaats.

Alleen de beste acht turners per toestel plaatsen zich voor de finales, die zondag op het programma staan.

Deurloo scoorde weliswaar iets beter dan Zonderland (13.600), maar ook hij wist zich niet onder de besten te scharen. Deurloo eindigde als elfde.

Bart Deurloo doet het op het EK iets beter dan Epke Zonderland in de kwalificatie op het hoogrek

Zonderland, drievoudig wereld- en Europees kampioen op de rekstok, had het missen van de finale al enigszins ingecalculeerd.

"Dit is de eerste wedstrijd sinds lange tijd en dan ook nog eens zonder voorbereiding. Dan is je verwachtingspatroon niet heel hoog. En dan moet je ook blij zijn met een oefening die je met een redelijke score ten einde brengt. Ik had wel graag een combinatie erin willen doen, dat lukt dan niet. Maar ja, dat is ook wel in de lijn der verwachting", aldus de turner.

Niet in vorm

"Ik had hier iets beter in vorm willen zijn, maar de laatste twee maanden was ik dat gewoon niet. Ik heb ervoor gekozen om niet te forceren voor deze EK. Ik wilde wel meedoen, want ik heb zo lang geen wedstrijden gedaan. Dan wil je toch weer even voelen waar je staat."

Epke Zonderland in actie op de rekstok tijdens het EK

"Ik ben niet streng voor mezelf, ga wel met een goed gevoel naar huis. Als je dit kunt, zonder voorbereiding, dan weet je: als je straks een goede voorbereiding hebt en fit bent, dan lukt het je ook."

Schmidt niet naar Olympische Spelen

Casimir Schmidt wist zich in Bazel definitief niet te plaatsen voor de Olympische Spelen. Schmidt moest bij de kwalificaties op de EK minimaal als tweede eindigen op de meerkamp op een lijst van turners die zich nog niet individueel of via hun land hadden geplaatst.

Dat lukte niet: Schmidt noteerde 80,307 punten en werd door te veel concurrenten voorbijgestreefd.

"Ik wist dat het een hele moeilijke opdracht ging worden. Ik wilde eer aan mezelf houden en moeilijke oefeningen turnen, zodat ik het zelf zou halen en niet hoefde uit te gaan van andermans fouten. Dat is helaas niet gelukt. Ik heb een grote fout gemaakt en genoeg kleine fouten, waardoor de scores tegenvielen. Dan houdt het gewoon op", reageerde Schmidt.

Bekijk beelden van de oefeningen van Schmidt en zijn reactie hieronder:

Turner Schmidt grijpt op EK naast olympisch ticket

Schmidt heeft zich wel geplaatst voor de meerkampfinale van vrijdag. Daarvoor moest hij bij de beste 24 turners eindigen in de kwalificaties en dat lukte ruimschoots: Schmidt werd vijftiende. Op vloer is hij eerste reserve voor de finale.

Zonderland gaat wel naar Tokio: hij hoopt deze zomer zijn topsportloopbaan afsluiten met een "droomoefening" op de Olympische Spelen. De oefening die Zonderland in zijn hoofd heeft, bestaat uit drie en twee vluchtelementen achter elkaar, zo vertelde hij in de Olympische podcast van de NOS.

De komende drie maanden gaat Zonderland gebruiken om in vorm te komen voor zijn laatste wedstrijd. "Ik ben nu weer rustig aan het opbouwen en dan wil ik richting juni de vorm weer pakken. Ik hoop dat er wat wedstrijden overblijven om te testen, want mijn belangrijkste World Cup (in maart, red.) is al weggevallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl