NOS Sport

Zonderland wil in Tokio nog een keer verbazen en werkt aan 'ultieme oefening'

Epke Zonderland heeft zijn droomoefening voor Tokio in zijn hoofd. Voor het eerst na zijn gouden rekstokoefening bij de Spelen van 2012 in Londen wil de turner in wedstrijdverband de triple met de double gaan combineren, vertelt hij in de NOS Olympische Podcast.

Het gaan in Japan sowieso zijn laatste Spelen worden. Zonderland: "Ik heb een topoefening in mijn hoofd en een droomoefening. Het laten zien van die oefening is wat me triggert."

"Als ik die droomoefening kan doen, zijn het drie en twee vluchtelementen achter elkaar. Een stapje extra dus ten opzichte van wat ik de laatste jaren in wedstrijden heb laten zien. Een heel goede oefening zou twee en twee zijn. Die derde toevoegen - net als in Londen- zou wel ultiem zijn."

Zonderland: "Die drive zit 'm in een oefening doen waarvan je zelf weet dat je 'm kan. Dat is voor mezelf ook een grotere drive dan die medaille. Het is soms makkelijker om die hele moeilijke te doen dan op het moment zelf terug te schakelen. Verstand op nul en gaan met die banaan, dat is de makkelijkste benadering."

In Zonderlands leven staan op weg naar Tokio drie dingen centraal: vader zijn, topsport en zijn werk als arts. Na de Spelen zal de topsport naar de achtergrond verdwijnen.

Het vaderschap natuurlijk niet. Al zal het op weg naar zijn vierde Spelen even puzzelen worden hoe het met de nachtrust moet als zijn tweede kind geboren is. "Het zal wel af en toe de logeerkamer worden."

En ook de ritjes met zoon Bert naar het kinderdagverblijf zijn gezien de kans op een verkoudheidje niet zonder risico, maar het hoort erbij. Of hij een strenge vader is? "Streng doch rechtvaardig", zegt hij met een lach. Al moet hij toegeven dat hij qua opvoeding ook leunt op de kennis van zijn vrouw, die afgestudeerd pedagoge en sociologe is. "Ik vertrouw op haar."

Opa Zonderland

En er is het verhaal van opa Zonderland, die op zijn handen van de ene naar de andere kant van de nok van de boerderij kon lopen. Meer weten? Luister hier naar de podcast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl