NOS Sport

Paralympiër Jetze Plat droomt óók van olympisch goud

Als het even kan gaat paralympiër Jetze Plat maar wat graag de concurrentie aan met valide sporters. Of met zijn broer, of met de wereldtop in de triatlon, of als-ie echt droomt: met de sporters die deelnemen aan de Olympische Spelen.

Al jaren leeft hij - ondanks zijn handicap- als topsporter toe naar succes. En hij heeft ontelbaar veel succes. Plat is met afstand de allerbeste bij het handbiken en op de paratriatlon. Komende zomer als torenhoge favoriet voor goud bij de Paralympische Spelen, die een maand na de Olympische Spelen gehouden worden. Sterker, hij wil drie keer goud winnen in vier dagen tijd.

Henry Schut schuift in de nieuwste aflevering van de NOS Olympische podcast thuis bij Jetze Plat aan voor een gesprek over zijn leven dat in het teken staat van topsport.

Jetze Plat wint goud op de triatlon bij de Masters in Japan in 2018

Plat is altijd op weg naar 'nog beter' en steeds op zoek naar nieuwe dingen. Hij deed mee met de iconische Ironman van Hawaï en finishte daar als 26ste, midden tussen de valide sporters. Ook is hij net terug van een trainingskamp met de olympische triatlonploeg. Op weg naar Tokio konden zowel hij als zij goed van elkaar gebruik maken.

Motorcrossen is zijn hobby, naast de sport. Soms met alle gevolgen van dien. Plat raakte vorig jaar zwaar geblesseerd aan zijn nek tijdens het motorcrossen. Hij brak zijn nekwervel. "Gelukkig is dat helemaal hersteld. Toen dacht ik wel: eikel... Zeker omdat ik in die wereld zit met heel veel dwarslaesies. Ik heb heel veel mazzel gehad. In het ziekenhuis zeiden ze ook dat ik geluk had met mijn nekspieren die die klap redelijk op hebben kunnen vangen."

"Maar er zat ook wel schaamte. Als ik nu met de fiets zou crashen, kan je het verkopen als onderdeel van je werk. Maar ik liet me gewoon even gaan - in mijn geval dus op de crossmotor - daar baalde ik wel van. Je weet dat iedereen het snapt, maar ik had achteraf liever een hobby als schaken gehad."

De motor blijft tot Tokio voorlopig in de schuur. Voor nu staat het vizier volledig op de sport. Je vraagt je al luisterend naar Plat wel af: wat zou hij kunnen op de Olympische Spelen? Is er een sport waarin hij zich zou kunnen meten met valide sporters? Of mee zou kunnen strijden om de medailles? Daar heeft hij zelf ook wel eens over nagedacht, geeft hij toe. Maar wat en hoe dan precies? Luister hier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl