Deen wint voor tweede keer World Press Photo, nu met deze coronafoto

De Deense fotograaf Mads Nissen heeft voor de tweede keer de World Press Photo gewonnen. Dit jaar krijgt hij de meest prestigieuze fotoprijs voor The First Embrace, een foto die een 85-jaar oude vrouw toont die door een 'knuffelgordijn' een sociaal werker omhelst. Het is haar eerste knuffel in vijf maanden tijd.

De foto is genomen op 5 augustus 2020 in de Braziliaanse stad São Paulo. Het land werd in 2020, en ook dit jaar weer, hard getroffen door het coronavirus, met tot nu toe meer dan 13,5 miljoen besmettingen en rond de 360.000 doden.

"President Bolsonaro ontkende de crisis volledig, het was volgens hem maar een griepje. Toen ik dat hoorde, voelde ik een drang er wat aan te doen", zegt fotograaf Nissen.

In maart vorig jaar sloten verzorgingstehuizen in Brazilië hun deuren voor bezoekers. In de zomer werd op steeds meer plekken het 'knuffelgordijn' gebruikt, een groot stuk doorzichtig plastic, zodat bewoners toch fysiek contact konden hebben.

Nissen omschrijft het bewuste moment als emotioneel en liefdevol. "Al huilend, knuffelden mensen elkaar. Door het plastic probeerden ze elkaar te zoenen." Het was voor de fotograaf een "eye-opener". "We hebben niet alleen medische zorg nodig, maar ook liefde en compassie. Een knuffel."

Niet alleen de problemen fotograferen, ook de oplossingen.

Mads Nissen

"Deze iconische foto van de covidcrisis symboliseert het meest buitengewone moment van onze levens, overal", zegt jurylid Kevin WY Lee. "Ik zie kwetsbaarheid, verlies en afstand, ondergang maar ook overleving, allemaal gevat in één foto. Als je er lang genoeg naar kijkt, zie je vleugels: een symbool van hoop."

Hoop: het is precies wat Nissen probeert over te brengen met de foto. "We moeten als fotografen niet alleen de problemen fotograferen, maar ook de oplossingen. Ik hoop dat iedereen zich verbonden voelt met deze foto."

Zie in dit artikel de andere genomineerde foto's en lees de verhalen erachter.

De World Press Photo wordt jaarlijks uitgereikt aan een fotograaf wiens "visuele creativiteit en vaardigheden een beeld hebben opgeleverd van een belangrijk evenement van groot journalistiek belang". Nissen krijgt een geldprijs van 5000 euro.

Hij won ook al in 2015, toen met een intieme foto van twee Russische homo's in Sint-Petersburg. De foto was onderdeel van een project over homofobie in Rusland:

De winnende foto uit 2015

Beste fotoverhaal

Naast de prijs voor de beste foto is er ook een Story-prijs. Het gaat daarbij om een serie foto's die een verhaal vertellen. Winnaar in deze categorie is Antonio Faccilongo uit Italië.

Hij portretteerde Palestijnse families die slachtoffer zijn van het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden:

  • Antonio Faccilongo
  • Antonio Faccilongo
  • Antonio Faccilongo
  • Antonio Faccilongo
  • Antonio Faccilongo
  • Antonio Faccilongo

De jury noemt Faccilongo's fotoserie "een meesterwerk". "Dit is een verhaal van menselijke strijd in de 21ste eeuw; een verhaal van ongehoorde stemmen. Het laat een andere kant zien van het lange conflict."

Vorig jaar won de Japanse fotograaf Yasuyoshi Chiba de World Press Photo met zijn foto Straight Voice. De foto toont een demonstrant in Sudan die middenin een protest tegen het militaire gezag een gedicht voordraagt. De demonstranten eisten meer macht voor het Sudanese volk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl