NOS Nieuws

Wekdienst 6/4: Formatie weer opgestart • Vmbo'ers maken eerste examens

Goedemorgen! In Den Haag wordt vandaag voorzichtig weer begonnen met formeren. En het hoger beroep in de zaak tegen Jos B. gaat van start.

Eerst het weer: vandaag vallen verspreid winterse buien, soms met onweer en windstoten. Het wordt zo'n 5 graden, maar de stevige noordwestenwind maakt het voor het gevoel nog kouder. Ook morgen vallen nog winterse buien met tussendoor zon. Vanaf donderdag is het veelal droog en minder koud.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je verwachten?

  • Na het paasweekend van politieke bezinning gaat de formatie weer verder. Eerst is er een bijeenkomst met zeventien fractievoorzitters. Mogelijk volgt direct daarna een Kamerdebat waarin een informateur wordt aangewezen.
  • Bij het gerechtshof in Den Bosch is de eerste openbare hoger beroep-zitting in de zaak tegen Jos B., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. De rechtbank legde hem eerder 12,5 jaar cel op.
  • Op het vmbo worden de eerste examens afgenomen. Normaal gesproken gebeurt dat centraal, maar vanwege corona zijn het dit jaar schoolexamens. Dat geeft leerlingen meer tijd om alle examens te maken.

Wat heb je gemist?

Het RIVM houdt er rekening mee dat de derde golf korter gaat duren en dat het aantal IC-opnames op het hoogtepunt minder zal zijn dan eerder voorspeld. Dat blijkt uit de nieuwste doorrekening van het RIVM, die Nieuwsuur heeft ingezien. Op 19 maart dacht het RIVM nog dat er een piek zou zijn rond 1 mei, met zo'n 1400 coronapatiënten op de IC. Nu verwacht het instituut dat de piek ergens half april op zijn hoogtepunt komt. Er zouden dan 800 coronapatiënten op de IC liggen. Die verwachting is gebaseerd op de huidige coronamaatregelen, dus zonder eventuele versoepelingen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Marshelikopter Ingenuity heeft zijn eerste nacht op zijn eigen batterijen overleefd. Het toestel kwam zondag los van rover Perseverance en moet het sindsdien op eigen kracht redden. Het kan 's nachts meer dan -80 graden celsius worden op Mars, zo koud dat de elektronica in het helikoptertje kapot kan gaan.

Met energie uit de batterijen, opgewekt met een klein zonnepaneel, kan de heli zichzelf verwarmen en bij NASA werd angstvallig afgewacht of dat goed zou gaan. Nu die horde genomen is, worden de komende dagen de wieken getest. Eerst zullen ze langzaam gaan draaien, dan steeds sneller. Komend weekend moet Ingenuity voor het eerst opstijgen in de ijle atmosfeer van Mars.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl