liveblog

Gemeente in brief aan Krimpense kerk: houd dienst digitaal • Pfizer-prik kan minder koud bewaard

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 26 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws.
  • Honderd IC-bedden extra.
  • Geen coronasteun voor Sint-Maarten vanwege racismeklacht bij VN.
  • Kerk in Krimpen aan den IJssel vraagt alle gelovigen zondag naar de dienst te komen.
  • 7644 nieuwe coronabesmettingen, meer dan gemiddeld.
liveblog gesloten

Gemeente Krimpen roept kerk op tot digitale dienst

De gemeente Krimpen aan den IJssel roept de kerken dringend op hun diensten digitaal te houden. Burgemeester Martijn Vroom stuurde daartoe een brief aan kerkgenootschappen, nadat de Krimpense Mieraskerk, in navolging van de Sionkerk op Urk, had aangekondigd komende zondag het kerkgebouw open te stellen voor alle leden. Wel vroeg de kerk leden anderhalve meter afstand te bewaren.

In de brief schrijft Vroom onder meer: "Als gemeentebestuur vragen wij u om solidariteit met wie ziek zijn en met wie thuisblijven. Wij vragen u om vol te houden." Ook wordt er in de brief op gewezen dat het aantal besmettingen in de gemeente enorm toeneemt.

In de Mieraskerk is plaats voor 1500 bezoekers. De politieke partij Leefbaar Krimpen stelde in de gemeenteraad vragen over de Mieraskerk. Raadslid Oscar Suijk: "Vergeet niet dat deze kerk een van de grootste is in Nederland met zo'n 1900 leden. Die mensen gaan de volgende dag ook weer naar de supermarkt."

Recordaantal besmettingen op Curaçao

Er zijn vandaag 409 nieuwe coronabesmettingen gemeld op Curaçao. Dat betekent een record. Net als in andere delen van de wereld heeft de stijging van het aantal besmettingen te maken met de Britse variant.

De ziekenhuizen op het eiland lopen verder vol. Er liggen 56 patiënten met corona in het ziekenhuis, van wie 15 op de IC. Daardoor moet de reguliere zorg op Curaçao worden afgeschaald.

Op Curaçao gelden op het moment strenge coronamaatregelen, zoals een avondklok van 21.00 uur tot 04.30 uur. Alleen essentiële bedrijven mogen open zijn.

BioNTech/Pfizer mag minder koud bewaard worden, oordeelt het EMA

Op basis van nieuw onderzoek oordeelde het Europees Medicijnagentschap (EMA) vandaag dat het BioNTech/Pfizer-vaccin in de toekomst minder koud bewaard hoeft te worden. Nu duidelijk is geworden dat de vaccins ook bij -25 tot -15 bewaard kunnen worden, zouden ook huisartsen met het Pfizer-vaccin kunnen gaan prikken. Het RIVM onderzoekt de mogelijkheden daartoe in Nederland.

Tot nu toe vaccineerden huisartsen alleen met het AstraZeneca-vaccin, maar de levering daarvan is onvoorspelbaar gebleken. Het Pfizer-vaccin werd wel geleverd, maar kon alleen worden bewaard in speciale vriezers bij een temperatuur van 60 tot 90 graden onder nul. Het middel wordt daarom alleen op centrale locaties toegediend, hoofdzakelijk door de GGD.

Ondernemersorganisatie MKB-Nederland: 'geef Nederland twee jaar rust'

Eerst twee jaar rust en een regeerakkoord dat gericht is op economisch herstel. Volgens Jacco Vonhof, voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland, is dat de beste manier om ondernemers er na de coronacrisis weer bovenop te helpen. "Zet een aantal dingen tijdelijk buitenspel", zegt hij in een podcast van De Telegraaf.

Vonhof verwacht dat Nederland pas in 2024 hersteld is van de coronapandemie. Hij pleit er daarom voor dat de formerende partijen in Den Haag voor de komende twee jaar afzien van bezuinigingen, lastenverzwaringen en andere grote veranderingen in het beleid.

Wat werkt het beste om afstand te houden in een supermarkt?

Met behulp van sensoren die klanten bij zich dragen onderzoekt het Smart Distance Lab en de Universiteit van Amsterdam welke manier het beste werkt om afstand te houden in een supermarkt. Op welke maatregel reageren klanten het beste?

Hoe houd je het beste afstand in de supermarkt? Dat onderzoeken ze in Veldhoven

Geen coronasteun voor Sint-Maarten vanwege racismeklacht bij VN

Sint-Maarten krijgt voorlopig geen financiële coronasteun van Nederland omdat het bij de Verenigde Naties een klacht indiende over vermeend racisme door de Nederlandse overheid. Parlementariërs van Sint-Maarten vinden dat Nederland zich bij het verstrekken van coronahulp aan het eiland neokoloniaal en racistisch opstelt.

Nederland wilde dat het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (het COHO) de 18 miljoen euro steun zou verdelen. De organisatie zou erop toezien dat het land zich aan de door Nederland gestelde voorwaarden zou houden. De bevoegdheden van het orgaan zouden volgens de Raad van State te ver gaan en in strijd zijn met de autonome positie die het land sinds 2010 binnen het koninkrijk heeft.

Staatssecretaris Raymond Knops reageerde met verbazing op de klacht, omdat het land eerder juist akkoord ging met de hervormingen. Hij noemt de beschuldigingen "heel pijnlijk", en zegt dat er geen sprake is van racisme.

Zonnebankbranche wil ook open en stapt naar de rechter

De branchevereniging voor zonnestudio's heeft een kort geding aangespannen tegen de staat. De zonnebankbranche vindt dat ze klanten veilig kunnen ontvangen in hun studio's en willen daarom net als de kappers en contactberoepen open.

Op 7 april volgt de uitspraak.

9000 kwetsbare patiënten krijgen coronavaccin in het ziekenhuis

Ziekenhuizen gaan vanaf morgen beginnen met het vaccineren van een groep kwetsbare patiënten, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg tegen de NOS. "Het gaat om zo'n 9000 patiënten die bijvoorbeeld een orgaan- of beenmergtransplantatie hebben gehad of een ernstige immuunziekte hebben." De ziekenhuizen nemen deze taak op zich, zodat de behandeld arts vanaf het begin betrokken is bij de vaccinatie en de effecten daarvan.

In de vaccinatiestrategie zou deze groep waarschijnlijk later aan de beurt zijn vanwege hun (jonge) leeftijd. Het RIVM heeft de patiënten die hiervoor in aanmerking komen een uitnodiging gestuurd.

Frankrijk gaat strenger optreden op scholen

Frankrijk gaat strenger optreden op basisscholen en het middelbaar onderwijs. Zodra er een leerling of docent besmet is, moet de hele klas thuisblijven. De maatregel geldt voor negentien departementen in het land, een gebied waar bijna een derde van de Franse bevolking woont.

Gisteren riep de vakbond voor onderwijzers in Frankrijk nog op om te staken. De docenten zijn ontevreden over de aanpak van de regering, die in hun ogen te weinig doet om leraren en leerlingen te beschermen. De scholen in Frankrijk bleven nagenoeg de hele pandemie open, terwijl veel Europese landen de scholen sloten om verspreiding van het virus te voorkomen.

Gelderlanders kopen sneltesten over de grens in Duitsland

In Nederland werden afgelopen week twee coronathuistesten goedgekeurd, maar deze worden pas half april geleverd, verwacht het ministerie van Volksgezondheid. Zo lang willen Gelderlanders die aan de grens met Duitsland wonen, niet wachten. Als ze over de grens boodschappen doen of tanken nemen veel van hen een sneltest mee, zien caissières van Duitse drogisterijen.

"Mensen zitten erom te springen", zegt een man tegen Omroep Gelderland. Op de vraag waarom mensen zichzelf willen testen, geven ze vaak hetzelfde antwoord: "Dan kunnen kinderen en kleinkinderen weer langskomen."

Arts microbioloog Heiman Wertheim van het Radboud UMC, waarschuwt dat de testen maar voor 80 procent betrouwbaar zijn en dat voorzichtigheid nog steeds geboden is. "Ben je positief getest dan kun je ervan uitgaan dat je besmet bent. Maar ben je negatief getest, dan geeft dat dus nog geen zekerheid", zegt hij.

Ook het OMT waarschuwde eerder al dat de uitslag van een thuistest geen vrijbrief kan zijn voor "risicovol gedrag".

Duits Hof steekt voorlopig stokje voor coronahulpfonds

Het Duitse Constitutioneel Hof heeft de bekrachtiging van de EU-coronahulpfondswet door het Duitse parlement voorlopig tegengehouden. Dat doet het hof omdat er tegen de wet nog een beroep loopt. De wet was al door het parlement en door de bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, en moest alleen nog ondertekend worden door president Steinmeier. Maar het hof heeft nu gezegd dat de president pas mag tekenen als er in de beroepszaak een uitspraak is gedaan.

Het beroep is aangetekend door de Bündnis Bürgerwille, een groep EU-kritische Duitsers opgericht door voormalig AfD-partijleider Bernd Lucke. Zij zeggen dat Duitsland door het aangaan van gemeenschappelijke schulden voor het coronasteunpakket van 750 miljard euro risico's loopt die niet goed in te schatten zijn. Mensen zijn bang dat Duitsland voor schulden van andere landen zal moeten opdraaien. Dat is volgens de actiegroep in strijd met de Duitse grondwet. Wanneer het hof uitspraak doet over het beroep is niet bekend.

Taakstraf voor tonen neptestuitslag op Schiphol

Twee mannen hebben een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken gekregen omdat ze met een vervalst bewijs van een negatieve coronatest probeerden te reizen. De twee 30-jarigen wilden vanaf Schiphol voor een zakenreis naar Marokko vliegen. Sinds december vorig jaar mogen reizigers alleen vanaf de luchthaven reizen als ze recent negatief getest zijn op het coronavirus.

De mannen zeiden dat ze er te laat achter kwamen dat ze alleen mochten reizen met een bewijs van een negatieve coronatest, daarom regelde een van hen de vervalste documenten. Hij zei dat hij regelmatig thuistests deed, en daarom dacht dat het niet gevaarlijk zou zijn voor zijn medereizigers. De andere man was sowieso niet van plan om een PCR-test te laten doen voordat hij op reis ging. Hij was bang dat zo'n test schadelijk zou zijn voor zijn gezondheid.

Bij controle kwam de marechaussee erachter. De rechter vindt dat de mannen met dit gedrag anderen in gevaar hebben gebracht. Ze namen het risico om mensen in het vliegtuig en in Marokko te besmetten met het coronavirus. Het vervalsen van testuitslagen is volgens de rechter een bedreiging van de volksgezondheid.

Zorgen om opening kerk in Krimpen aan den IJssel

Net als de Sionkerk op Urk nodigt de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel kerkgangers uit om de dienst van aankomende zondag bij te wonen. Wel vraagt de kerk van de Oud Gereformeerde Gemeente hun om voldoende afstand te houden, staat op de website.

De fractie van Leefbaar Krimpen maakt zich zorgen omdat de coronacijfers in de gemeente hoog zijn. Raadslid Oscar Suijk noemt het een onwenselijke situatie. In de kerk is plek voor 1500 mensen en de kerkgemeenschap is met 1900 leden een van de grootste van Nederland. "Je moet gewoon niet willen dat die allemaal bij elkaar komen, met alle mogelijke gezondheidsgevolgen van dien", zegt hij. "Die mensen gaan de volgende dag ook weer naar de supermarkt."

Gebedshuizen zijn uitgesloten van de coronaregels, op basis van vrijheid van godsdienst. Toch heeft Suijk schriftelijke vragen gesteld aan het college. "Wij zijn benieuwd of de burgemeester bereid is in te grijpen indien de gezondheid in Krimpen in gevaar komt."

7644 nieuwe coronabesmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7644 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 78 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 7068 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 15 procent vergeleken met vorige week.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of zijn overleden. Er liggen nu 2221 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2192), van wie 625 op de IC (gisteren: 619), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 25 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er ook 25. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 25 doden per dag, tegen 32 doden per dag een week eerder.

De Jonge over vaccinatiedruk bij zorgpersoneel: 'bespreek het op de werkvloer'

Zorgmedewerkers die het gevoel hebben dat ze door hun werkgever onder druk worden gezet om zich te laten vaccineren, kunnen dat volgens demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid het beste bespreekbaar maken op de werkvloer.

Vakbonden CNV en FNV zeggen tegen radiozender BNR dat tientallen zorgmedewerkers zich hebben gemeld met klachten over hun werkgever. Werkgevers zouden hebben gedreigd met ontslag als een medewerker zich niet zou willen laten vaccineren.

Zorgmedewerkers die zich onder druk gezet voelen, kunnen zich melden bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Volgens De Jonge zijn er tot nu toe nog geen klachten binnengekomen.

Fabriek in Leiden mag AstraZeneca-vaccins maken, flink meer doses beschikbaar

Het bedrijf Halix in Leiden mag de coronavaccins van AstraZeneca produceren voor Nederland en de andere landen in de Europese Unie. De fabriek is vrijdag goedgekeurd door de toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Door de goedkeuring van het EMA wordt het vaccin voortaan in vier fabrieken wereldwijd geproduceerd en komen er daardoor meer vaccindoses beschikbaar.

Honderd extra IC-bedden in Nederlandse ziekenhuizen

De capaciteit op de intensivecareafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen wordt met honderd bedden uitgebreid. Het aantal IC-bedden gaat van 1350 naar 1450, heeft Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, bevestigd.

De bedden zijn vooral bedoeld voor niet-coronazorg.

Op dit moment zijn 1263 bedden op de IC's bezet, ongeveer de helft daarvan door coronapatiënten. De afspraak is dat bij een bezetting van 80 procent de capaciteit wordt opgeschaald.

Kenia legt openbare leven voor groot deel plat

In Kenia wordt het openbare leven voor een groot deel stilgelegd. President Kenyatta wil zo het oplopende aantal coronabesmettingen in zijn land sneller terugdringen.

Veel plaatsen en regio's gaan vanaf middernacht op slot: mensen mogen niet meer samenkomen en het weg-, trein- en vliegverkeer wordt stilgelegd. Ook mag fysiek onderwijs voorlopig niet meer, behalve voor examenleerlingen.

Het is niet duidelijk tot wanneer de strenge maatregelen gelden.

Privacyorganisatie: verplicht testbewijs leidt tot ongelijkheid en spanningen

De Stichting Privacy First is bezorgd over de mogelijke invoering van de 'Tijdelijke wet testbewijzen covid-19'. Volgens die wet wordt een negatief coronatestbewijs verplicht voor toegang tot openbare gelegenheden, waaronder de horeca, evenementen, culturele instellingen en mogelijk ook delen van het onderwijs.

"Het voorstel is in strijd met het algemene verbod van discriminatie, aangezien hierdoor een breed maatschappelijk onderscheid wordt geïntroduceerd op basis van medische status. Dit zet het sociale leven onder druk en kan leiden tot grootschalige ongelijkheid, stigmatisering, maatschappelijke segregatie en zelfs mogelijke spanningen", schrijft de Stichting Privacy First.

Volgens de stichting zet de wet de privacy van mensen onder druk. "Privacy-vriendelijkere alternatieven om de maatschappij weer te kunnen openen en normaliseren, lijken niet te zijn overwogen."

Duitsland stelt verplichte test voor reizigers uit

Duitsland stelt de verplichte coronatest voor alle inkomende vliegtuigreizigers enkele dagen uit. De maatregel gaat niet al zondag in, maar volgende week dinsdag.

Minister Spahn zegt dat luchtvaartmaatschappijen en andere betrokkenen daardoor meer tijd hebben voor de voorbereidingen.

Vliegmaatschappijen mogen vanaf dinsdag alleen passagiers naar Duitsland meenemen als die een recente coronatest met een negatieve uitslag kunnen tonen. De bemanning van de vliegtuigen valt niet onder de testplicht.

‘Slimme armband signaleert coronabesmetting voordat je het zelf doorhebt’

In het UMC Utrecht loopt een onderzoek om te bekijken of een 'slimme' armband kan helpen in de strijd tegen corona. De armband meet continu de veranderingen van temperatuur, hartslag en ademhaling. Een verandering kan duiden op een coronabesmetting.

Het is de bedoeling dat mensen met zo'n armband een seintje krijgen als er iets verandert. "Wanneer je in een vroegtijdig stadium al een covid-19-besmetting detecteert, kun je direct in quarantaine en daarmee is de kans kleiner dat je een ander besmet", zegt onderzoeksleider en hoogleraar Rick Grobbee.

Voor het onderzoek zijn 20.000 deelnemers nodig. Iedereen die ouder is dan 18 jaar kan zich ervoor aanmelden.

In Frankrijk gaan ook tandartsen en dierenartsen vaccineren

De Franse gezondheidsautoriteiten hebben bepaald dat ook tandartsen en dierenartsen mensen kunnen vaccineren tegen het coronavirus. De Hoge Autoriteit voor de Gezondheid (HAS) breidt het aantal beroepsgroepen dat mag inenten in de vaccinatiecampagne verder uit.

Daarmee zou het tempo van de campagne kunnen worden opgevoerd. De HAS schat dat met tandartsen, dierenartsen en apothekers er nu 250.000 extra mensen beschikbaar komen om in te enten. De Franse regering moet formeel nog wel met het advies van de HAS instemmen, maar neemt dat doorgaans over.

Voor het eerst digitale vergadering ministerraad

Het kabinet is begonnen aan een digitale vergadering. Naar aanleiding van de positieve testen van staatssecretaris Keijzer en minister Ollongren besloot premier Rutte de ministerraad "voorlopig via de communicatietechnologie te laten plaatsvinden".

De Rijksvoorlichtingsdienst benadrukte gisteren dat de ministerraad met inachtneming van de coronarichtlijnen ook fysiek had kunnen doorgaan, maar dat de maatregel is genomen uit voorzorg.

Voorafgaand aan de digitale bijeenkomst van de ministerraad was er vanochtend een fysieke ontmoeting tussen premier Rutte en de ministers De Jonge en Grapperhaus. Een digitale vergadering van de voltallige minsterraad is nog niet eerder voorgekomen.

'Noorwegen stelt besluit hervatting AstraZeneca-vaccinaties uit'

Noorwegen stelt het besluit over de hervatting van de AstraZeneca-vaccinaties uit. De autoriteiten zouden vandaag bekendmaken of het vaccin weer toegediend mag worden, maar volgens de Noorse omroep TV2 is er meer tijd ingeruimd voor dat besluit en wordt er nu pas 15 april duidelijkheid gegeven.

Het gebruik van het AstraZeneca-vaccin werd opgeschort vanwege zorgen over zowel stolsels als een verlaagd aantal bloedplaatjes bij mensen die waren ingeënt. In Noorwegen zijn vier mensen overleden na vaccinatie.

Ook in andere Europese landen werd het gebruik kort opgeschort, maar de meeste landen hebben de inentingen weer hervat na een positief advies van de Europese medicijnautoriteit EMA.

Staat won meeste rechtszaken om coronamaatregelen

Bij de rechtbank Den Haag zijn het afgelopen jaar achttien rechtszaken gevoerd tegen de Staat vanwege de coronamaatregelen. In veertien gevallen is uitspraak gedaan en die zaken zijn bijna allemaal gewonnen door de Staat.

Slechts twee keer zijn de eisers geheel of gedeeltelijk in het gelijk gesteld: ouders die stengere maatregelen wilden op scholen en de actiegroep Viruswaarheid die vocht tegen de verplichte negatieve PCR-test voor reizigers uit bepaalde landen.

De horeca, winkeliers en kermisexploitanten stapten ook naar de rechter, maar zij verloren hun zaken. Vandaag doet de rechtbank uitspraak in een kort geding dat is aangespannen door zonnestudio's; zij vinden dat ze weer verantwoord open kunnen.

Premier Hongarije: nu geen versoepelingen

In Hongarije zijn voorlopig geen versoepelingen van de lockdown te verwachten. Het aantal besmettingen in het land neemt toe en daarom vindt premier Orbán het geen goed plan om nu te versoepelen.

Orbán heeft verder bekendgemaakt dat een begin wordt gemaakt met het vaccineren van zwangere vrouwen. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.

Ook zei de Hongaarse premier dat het aantal klanten in winkels moet worden teruggebracht, maar dat hij winkels wel de mogelijkheid wil geven om 's avonds langer open te blijven.

GGD's stoppen met diepe neustest bij kinderen

Alle GGD's stoppen met de onprettige diepe neustest bij kinderen. Volgens het AD krijgen alle kinderen tot twaalf jaar die getest moeten worden vanaf 4 april alleen nog maar een ondiepe neustest, in combinatie met een keeltest.

De nieuwe landelijke lijn is afgesproken nadat kinderartsen een oproep daartoe hadden gedaan. Dat blijkt uit antwoorden van de GGD Brabant-Zuidoost in reactie op raadsvragen van de PvdA Eindhoven. "De GGD'en worden geadviseerd om vanaf 4 april bij kinderen in de basisschoolleeftijd de midnasale test af te nemen in combinatie met de keelswab", zo staat hierin.

Kinderarts en OMT-lid Károly Illy pleit al langer voor meer kindvriendelijke coronatesten en hij is blij dat die er nu komen. "Dit is supergoed nieuws. Ik ben ervan overtuigd dat dit de testbereidheid onder ouders enorm vergroot", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Weinig relschoppers veroordeeld tot betalen schadevergoeding

Van de belofte dat de daders van de avondklokrellen zullen opdraaien voor alle aangerichte schade, komt in de praktijk maar weinig terecht. Volgens Trouw moeten slechts dertien van de 77 veroordeelde relschoppers een schadevergoeding betalen. De krant heeft informatie opgevraagd bij alle rechtbanken.

Minister Grapperhaus zei na de rellen in januari dat relschoppers de rekening van hun gedrag zouden krijgen. Maar dat gebeurde vrijwel alleen bij relschoppers die in Eindhoven tekeergingen. En daar is nog niet eens alle schade door de daders betaald: in totaal legde de rechter voor ruim 62.000 euro aan compensatie op, terwijl Eindhovense gedupeerden voor 670.000 euro aan schade hebben gemeld.

Gibraltar pakt normale leven weer op

Op Gibraltar is de avondklok per direct afgeschaft en gaan de cafés en restaurants weer open. De overheid van het Britse overzeese gebied in Zuid-Spanje kondigde de nieuwe versoepelingen gisteren aan, omdat er bijna geen besmettingen meer zijn.

Vrijwel alle 34.000 inwoners zijn gevaccineerd. De Britse regering had legervliegtuigen ingezet om in het kader van 'Operation Freedom' grote partijen vaccins naar Gibraltar te sturen.

Volgens correspondent Rop Zoutberg betekent opheffing van de lockdown niet dat iedereen weer op vakantie kan naar het gebied; je moet een Spanjaard zijn of van Gibraltar komen.

Meer dan 100.000 nieuwe besmettingen in Brazilië

In Brazilië is een recordaantal nieuwe besmettingen in een dag vastgesteld. Er kwamen 100.158 nieuwe gevallen bij. Ook werden er 2777 doden geregistreerd. In totaal zijn er nu meer dan 300.000 coronadoden gemeld in Brazilië.

President Bolsonaro wordt zwaar bekritiseerd vanwege zijn aanpak van de crisis. Het land heeft te kampen met een zeer besmettelijke variant van het virus, die ook mensen ziek maakt die eerder al met corona geïnfecteerd zijn geweest. Daarbij loopt de vaccinatie in het land erg traag. Bolsonaro heeft beloofd het vaccinatietempo op te schroeven van 350.000 dagelijkse injecties naar een miljoen prikken per dag.

'Zorgmedewerkers onder druk om zich te laten vaccineren'

Tientallen zorginstellingen zetten hun personeel onder druk om zich te laten vaccineren. Dat zegt BNR, dat sprak met vakbonden en ingewijden die in of rondom de zorg werken. Werkgevers zouden personeel dat zich niet wil laten vaccineren dreigen met ontslag en het inhouden van loon.

Vakbonden CNV en FNV zeggen tegen BNR tientallen meldingen te hebben gekregen. Zij stellen vast dat werkgevers hun personeel ook emotioneel chanteren: "Heb je het niet voor je patiënten over om je te laten vaccineren?" zou bijvoorbeeld tegen medewerkers gezegd zijn. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt tegen BNR "een enkel telefoontje" binnen te hebben gekregen over vaccinatiedwang vanuit werkgevers.

India houdt export vaccins tegen

India is een van de grootste vaccinproducenten van de wereld, maar kampt zelf met een tekort om de eigen bevolking te vaccineren. Daarom worden alle 2,4 miljoen doses vaccin die het Serum Institute of India dagelijks produceert nu tegengehouden. Het Serum Institute is een van de grootste producenten van AstraZeneca-vaccins.

Tot nu toe heeft India nog geen 4 procent van de eigen bevolking kunnen inenten. Het aantal besmettingen loopt snel op. Elke dag komen er nu zo'n 50.000 nieuwe besmettingen bij, twee keer zo veel als twee weken geleden.

Er zijn vanuit India al meer dan 60 miljoen doses geëxporteerd naar meer dan 70 landen. Vanwege de exportbeperking komen er ook minder vaccins beschikbaar voor Covax, het internationale vaccinatieprogramma voor arme landen. In maart en april hadden er 100 miljoen doses beschikbaar moeten komen voor Covax.

Welkom in een nieuw coronablog!

Dit is het coronaliveblog van vrijdag 26 maart. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.