NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Gemeente in brief aan Krimpense kerk: houd dienst digitaal • Pfizer-prik kan minder koud bewaard

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 26 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws.
 • Honderd IC-bedden extra.
 • Geen coronasteun voor Sint-Maarten vanwege racismeklacht bij VN.
 • Kerk in Krimpen aan den IJssel vraagt alle gelovigen zondag naar de dienst te komen.
 • 7644 nieuwe coronabesmettingen, meer dan gemiddeld.
Liveblog gesloten
 • Gemeente Krimpen roept kerk op tot digitale dienst

  De gemeente Krimpen aan den IJssel roept de kerken dringend op hun diensten digitaal te houden. Burgemeester Martijn Vroom stuurde daartoe een brief aan kerkgenootschappen, nadat de Krimpense Mieraskerk, in navolging van de Sionkerk op Urk, had aangekondigd komende zondag het kerkgebouw open te stellen voor alle leden. Wel vroeg de kerk leden anderhalve meter afstand te bewaren.

  In de brief schrijft Vroom onder meer: "Als gemeentebestuur vragen wij u om solidariteit met wie ziek zijn en met wie thuisblijven. Wij vragen u om vol te houden." Ook wordt er in de brief op gewezen dat het aantal besmettingen in de gemeente enorm toeneemt.

  In de Mieraskerk is plaats voor 1500 bezoekers. De politieke partij Leefbaar Krimpen stelde in de gemeenteraad vragen over de Mieraskerk. Raadslid Oscar Suijk: "Vergeet niet dat deze kerk een van de grootste is in Nederland met zo'n 1900 leden. Die mensen gaan de volgende dag ook weer naar de supermarkt."

 • Recordaantal besmettingen op Curaçao

  Er zijn vandaag 409 nieuwe coronabesmettingen gemeld op Curaçao. Dat betekent een record. Net als in andere delen van de wereld heeft de stijging van het aantal besmettingen te maken met de Britse variant.

  De ziekenhuizen op het eiland lopen verder vol. Er liggen 56 patiënten met corona in het ziekenhuis, van wie 15 op de IC. Daardoor moet de reguliere zorg op Curaçao worden afgeschaald.

  Op Curaçao gelden op het moment strenge coronamaatregelen, zoals een avondklok van 21.00 uur tot 04.30 uur. Alleen essentiële bedrijven mogen open zijn.

 • BioNTech/Pfizer mag minder koud bewaard worden, oordeelt het EMA

  Op basis van nieuw onderzoek oordeelde het Europees Medicijnagentschap (EMA) vandaag dat het BioNTech/Pfizer-vaccin in de toekomst minder koud bewaard hoeft te worden. Nu duidelijk is geworden dat de vaccins ook bij -25 tot -15 bewaard kunnen worden, zouden ook huisartsen met het Pfizer-vaccin kunnen gaan prikken. Het RIVM onderzoekt de mogelijkheden daartoe in Nederland.

  Tot nu toe vaccineerden huisartsen alleen met het AstraZeneca-vaccin, maar de levering daarvan is onvoorspelbaar gebleken. Het Pfizer-vaccin werd wel geleverd, maar kon alleen worden bewaard in speciale vriezers bij een temperatuur van 60 tot 90 graden onder nul. Het middel wordt daarom alleen op centrale locaties toegediend, hoofdzakelijk door de GGD.

  ANP
 • Ondernemersorganisatie MKB-Nederland: 'geef Nederland twee jaar rust'

  Eerst twee jaar rust en een regeerakkoord dat gericht is op economisch herstel. Volgens Jacco Vonhof, voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland, is dat de beste manier om ondernemers er na de coronacrisis weer bovenop te helpen. "Zet een aantal dingen tijdelijk buitenspel", zegt hij in een podcast van De Telegraaf.

  Vonhof verwacht dat Nederland pas in 2024 hersteld is van de coronapandemie. Hij pleit er daarom voor dat de formerende partijen in Den Haag voor de komende twee jaar afzien van bezuinigingen, lastenverzwaringen en andere grote veranderingen in het beleid.

 • Wat werkt het beste om afstand te houden in een supermarkt?

  Met behulp van sensoren die klanten bij zich dragen onderzoekt het Smart Distance Lab en de Universiteit van Amsterdam welke manier het beste werkt om afstand te houden in een supermarkt. Op welke maatregel reageren klanten het beste?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hoe houd je het beste afstand in de supermarkt? Dat onderzoeken ze in Veldhoven
 • Geen coronasteun voor Sint-Maarten vanwege racismeklacht bij VN

  Sint-Maarten krijgt voorlopig geen financiële coronasteun van Nederland omdat het bij de Verenigde Naties een klacht indiende over vermeend racisme door de Nederlandse overheid. Parlementariërs van Sint-Maarten vinden dat Nederland zich bij het verstrekken van coronahulp aan het eiland neokoloniaal en racistisch opstelt.

  Nederland wilde dat het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (het COHO) de 18 miljoen euro steun zou verdelen. De organisatie zou erop toezien dat het land zich aan de door Nederland gestelde voorwaarden zou houden. De bevoegdheden van het orgaan zouden volgens de Raad van State te ver gaan en in strijd zijn met de autonome positie die het land sinds 2010 binnen het koninkrijk heeft.

  Staatssecretaris Raymond Knops reageerde met verbazing op de klacht, omdat het land eerder juist akkoord ging met de hervormingen. Hij noemt de beschuldigingen "heel pijnlijk", en zegt dat er geen sprake is van racisme.

 • Zonnebankbranche wil ook open en stapt naar de rechter

  De branchevereniging voor zonnestudio's heeft een kort geding aangespannen tegen de staat. De zonnebankbranche vindt dat ze klanten veilig kunnen ontvangen in hun studio's en willen daarom net als de kappers en contactberoepen open.

  Op 7 april volgt de uitspraak.

 • 9000 kwetsbare patiënten krijgen coronavaccin in het ziekenhuis

  Ziekenhuizen gaan vanaf morgen beginnen met het vaccineren van een groep kwetsbare patiënten, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg tegen de NOS. "Het gaat om zo'n 9000 patiënten die bijvoorbeeld een orgaan- of beenmergtransplantatie hebben gehad of een ernstige immuunziekte hebben." De ziekenhuizen nemen deze taak op zich, zodat de behandeld arts vanaf het begin betrokken is bij de vaccinatie en de effecten daarvan.

  In de vaccinatiestrategie zou deze groep waarschijnlijk later aan de beurt zijn vanwege hun (jonge) leeftijd. Het RIVM heeft de patiënten die hiervoor in aanmerking komen een uitnodiging gestuurd.

 • Frankrijk gaat strenger optreden op scholen

  Frankrijk gaat strenger optreden op basisscholen en het middelbaar onderwijs. Zodra er een leerling of docent besmet is, moet de hele klas thuisblijven. De maatregel geldt voor negentien departementen in het land, een gebied waar bijna een derde van de Franse bevolking woont.

  Gisteren riep de vakbond voor onderwijzers in Frankrijk nog op om te staken. De docenten zijn ontevreden over de aanpak van de regering, die in hun ogen te weinig doet om leraren en leerlingen te beschermen. De scholen in Frankrijk bleven nagenoeg de hele pandemie open, terwijl veel Europese landen de scholen sloten om verspreiding van het virus te voorkomen.

 • Gelderlanders kopen sneltesten over de grens in Duitsland

  In Nederland werden afgelopen week twee coronathuistesten goedgekeurd, maar deze worden pas half april geleverd, verwacht het ministerie van Volksgezondheid. Zo lang willen Gelderlanders die aan de grens met Duitsland wonen, niet wachten. Als ze over de grens boodschappen doen of tanken nemen veel van hen een sneltest mee, zien caissières van Duitse drogisterijen.

  "Mensen zitten erom te springen", zegt een man tegen Omroep Gelderland. Op de vraag waarom mensen zichzelf willen testen, geven ze vaak hetzelfde antwoord: "Dan kunnen kinderen en kleinkinderen weer langskomen."

  Arts microbioloog Heiman Wertheim van het Radboud UMC, waarschuwt dat de testen maar voor 80 procent betrouwbaar zijn en dat voorzichtigheid nog steeds geboden is. "Ben je positief getest dan kun je ervan uitgaan dat je besmet bent. Maar ben je negatief getest, dan geeft dat dus nog geen zekerheid", zegt hij.

  Ook het OMT waarschuwde eerder al dat de uitslag van een thuistest geen vrijbrief kan zijn voor "risicovol gedrag".

 • Duits Hof steekt voorlopig stokje voor coronahulpfonds

  Het Duitse Constitutioneel Hof heeft de bekrachtiging van de EU-coronahulpfondswet door het Duitse parlement voorlopig tegengehouden. Dat doet het hof omdat er tegen de wet nog een beroep loopt. De wet was al door het parlement en door de bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, en moest alleen nog ondertekend worden door president Steinmeier. Maar het hof heeft nu gezegd dat de president pas mag tekenen als er in de beroepszaak een uitspraak is gedaan.

  Het beroep is aangetekend door de Bündnis Bürgerwille, een groep EU-kritische Duitsers opgericht door voormalig AfD-partijleider Bernd Lucke. Zij zeggen dat Duitsland door het aangaan van gemeenschappelijke schulden voor het coronasteunpakket van 750 miljard euro risico's loopt die niet goed in te schatten zijn. Mensen zijn bang dat Duitsland voor schulden van andere landen zal moeten opdraaien. Dat is volgens de actiegroep in strijd met de Duitse grondwet. Wanneer het hof uitspraak doet over het beroep is niet bekend.

 • Taakstraf voor tonen neptestuitslag op Schiphol

  Twee mannen hebben een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken gekregen omdat ze met een vervalst bewijs van een negatieve coronatest probeerden te reizen. De twee 30-jarigen wilden vanaf Schiphol voor een zakenreis naar Marokko vliegen. Sinds december vorig jaar mogen reizigers alleen vanaf de luchthaven reizen als ze recent negatief getest zijn op het coronavirus.

  De mannen zeiden dat ze er te laat achter kwamen dat ze alleen mochten reizen met een bewijs van een negatieve coronatest, daarom regelde een van hen de vervalste documenten. Hij zei dat hij regelmatig thuistests deed, en daarom dacht dat het niet gevaarlijk zou zijn voor zijn medereizigers. De andere man was sowieso niet van plan om een PCR-test te laten doen voordat hij op reis ging. Hij was bang dat zo'n test schadelijk zou zijn voor zijn gezondheid.

  Bij controle kwam de marechaussee erachter. De rechter vindt dat de mannen met dit gedrag anderen in gevaar hebben gebracht. Ze namen het risico om mensen in het vliegtuig en in Marokko te besmetten met het coronavirus. Het vervalsen van testuitslagen is volgens de rechter een bedreiging van de volksgezondheid.

 • Zorgen om opening kerk in Krimpen aan den IJssel

  Net als de Sionkerk op Urk nodigt de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel kerkgangers uit om de dienst van aankomende zondag bij te wonen. Wel vraagt de kerk van de Oud Gereformeerde Gemeente hun om voldoende afstand te houden, staat op de website.

  De fractie van Leefbaar Krimpen maakt zich zorgen omdat de coronacijfers in de gemeente hoog zijn. Raadslid Oscar Suijk noemt het een onwenselijke situatie. In de kerk is plek voor 1500 mensen en de kerkgemeenschap is met 1900 leden een van de grootste van Nederland. "Je moet gewoon niet willen dat die allemaal bij elkaar komen, met alle mogelijke gezondheidsgevolgen van dien", zegt hij. "Die mensen gaan de volgende dag ook weer naar de supermarkt."

  Gebedshuizen zijn uitgesloten van de coronaregels, op basis van vrijheid van godsdienst. Toch heeft Suijk schriftelijke vragen gesteld aan het college. "Wij zijn benieuwd of de burgemeester bereid is in te grijpen indien de gezondheid in Krimpen in gevaar komt."

 • 7644 nieuwe coronabesmettingen, meer dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7644 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 78 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 7068 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 15 procent vergeleken met vorige week.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of zijn overleden. Er liggen nu 2221 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2192), van wie 625 op de IC (gisteren: 619), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 25 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er ook 25. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 25 doden per dag, tegen 32 doden per dag een week eerder.

 • De Jonge over vaccinatiedruk bij zorgpersoneel: 'bespreek het op de werkvloer'

  Zorgmedewerkers die het gevoel hebben dat ze door hun werkgever onder druk worden gezet om zich te laten vaccineren, kunnen dat volgens demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid het beste bespreekbaar maken op de werkvloer.

  Vakbonden CNV en FNV zeggen tegen radiozender BNR dat tientallen zorgmedewerkers zich hebben gemeld met klachten over hun werkgever. Werkgevers zouden hebben gedreigd met ontslag als een medewerker zich niet zou willen laten vaccineren.

  Zorgmedewerkers die zich onder druk gezet voelen, kunnen zich melden bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Volgens De Jonge zijn er tot nu toe nog geen klachten binnengekomen.