Roep om boycot van westerse kledingmerken klinkt steeds luider in China
Enkele dagen na de aankondiging van Europese en Amerikaanse sancties tegen China worden Chinezen op sociale media opgeroepen om geen westerse kleding meer te kopen. Bekende modeketens en merken zoals H&M, Adidas en Nike worden geraakt door de boycot.
Zo zijn kleren van H&M niet meer te koop op een belangrijk e-commerceplatform van het Chinese webwinkelconcern Alibaba en heeft de populaire Chinese acteur Wang Yibo zijn sponsorcontract met Nike opgezegd.
H&M China is vanwege de ophef al met een korte verklaring gekomen. Daarin benadrukt het bedrijf dat het geen politieke stelling neemt. De modeketen en Nike zeiden eerder dat ze geen katoen meer uit de Chinese regio Xianjiang willen gebruiken vanwege zorgen over dwangarbeid en discriminatie van Oeigoeren in het gebied.
Sneeuwbal
"De timing van deze boycot lijkt geen toeval", zegt correspondent Sjoerd den Daas. "Het statement van H&M is van medio vorig jaar. Na de aankondiging van de sancties hebben Chinese consumenten dit opeens opgepikt".
Westerse merken zitten volgens Den Daas gevangen tussen de wens om te profiteren van de grote Chinese markt en het streven om zorgvuldig en op een eerlijke manier zaken te doen. "Als je niet met ons bent, ben je tegen ons, is bijna de gedachte. Van bedrijven wordt verwacht dat ze zich hier stil over houden". H&M heeft meer dan 500 winkels in China.
De ophef begon toen Chinese jongerenorganisaties met boze verklaringen kwamen over de westerse bedrijven. "Wil je geld verdienen in China terwijl je valse geruchten verspreidt en Xinjiang-katoen boycot? Wishful thinking", zo klonk het bijvoorbeeld. Een andere organisatie noemde uitlatingen van H&M over de Oeigoeren "onwetend en arrogant".
Er doen al jaren verhalen de ronde over Oeigoeren die onder dwang in Chinese fabrieken moeten werken waar westerse merkkleding wordt gemaakt. Grote merken als Zara, Gap en New Balance geven aan dat ze niet samenwerken met fabrieken in Xinjiang en voortdurend controleren of hun Chinese partners zich aan de regels houden.
China probeert zijn strafkampen geheim te houden, constateerde correspondent Sjoerd den Daas een paar maanden geleden: