Het kan dagen tot weken duren voordat het schip bij het Suezkanaal is vlotgetrokken. Dat zei Boskalis-topman Peter Berdowski in Nieuwsuur.
Op dit moment is een team van Boskalis onderweg naar Egypte om te helpen bij de berging. Donderdagochtend om 04.00 uur komen ze aan. "Daar bekijken ze hoe het schip erbij ligt. Ze gaan zelf aan boord." Tegelijkertijd wordt zoveel mogelijk technische informatie verzameld over de ballast van het schip. Ook via de satelliet wordt informatie verzameld. "De ene ploeg vliegt, de andere ploeg is alvast aan het rekenen", zegt Berdowski.
Het Suezkanaal in Egypte is sinds gisteren geblokkeerd door het enorme containerschip. Aan beide kanten van het kanaal zijn opstoppingen van containerschepen ontstaan.
Acties die vandaag in Egypte zijn gedaan om het schip vlot te trekken, omschrijft Berdowski als een "dappere poging".
"Dit is niet een Amsterdam-Rijnkanaal waarbij je over de hele breedte dezelfde diepte hebt. Je hebt te maken met een laan in het midden die tot 25 meter diep is, maar vrij snel daarna gaat het naar 15 meter, naar 11 meter, en dan nog minder naar de uiteinden toe. Het schip steekt 15,7 meter diep. Zeker aan de voorkant ligt het schip een meter op het talud."
Je ziet aan de roestbruine onderkant op onderstaande foto dat het schip echt omhoog komt. "Het is bij wijze van spreken een hele zware walvis op het strand."
Op het schip liggen 20.000 volgeladen containers. "Dat betekent dat een enorm gewicht op de zandplaat ligt, zowel aan de voorkant als de achterkant."
Wat er precies moet gebeuren, moet volgens Berdowski nog worden onderzocht. "Het eerste wat je doet is rekenen. Maar je komt wel tot de slotsom dat lostrekken eigenlijk niet gaat. Dat is vandaag wel gebleken."
Volgens Berdowski kan er water en olie uit het schip worden gehaald, om zoveel mogelijk gewicht kwijt te raken. Ook kunnen er containers van het schip worden gehaald, en kan er worden weggebaggerd. Zo moet het schip loskomen van de bodem.
"Maar hoe steviger het schip vastzit, hoe langer een operatie duurt. Het kan dagen tot weken duren. Denk ook aan het aanvoeren van al het materieel dat we nodig hebben, dat ligt daar niet om de hoek."