Birth of a new age is het nieuwe nummer waarmee Jeangu Macrooy Nederland in mei vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Dat is bekendgemaakt door organisator van het songfestival AVROTROS. De zanger presenteerde het lied tijdens een livestream, die onder meer te zien was in het BNNVARA-programma De Vooravond.
"Het lied is een ode aan iedereen die voor zichzelf opkomt en de kracht van zijn authenticiteit durft te vieren", aldus Macrooy over het nummer. Hij zingt in het lied ook in de taal van Suriname, het Sranantongo. "Ik wilde iets doen met mijn afkomst, omdat ik daar mijn kracht uithaal", zegt de zanger, die is geboren in Paramaribo. "Het is een eerbetoon aan mijn wortels."
Het gaat om de tekst Yu no man broko mi, mi na afu sensi. "Het is gebaseerd op een oud Surinaams gezegde, 'ik ben maar een halve cent, maar niemand kan mij breken'", zegt Macrooy. "De halve cent was destijds het kleinste muntje. Het gezegde betekent: jij kunt denken dat ik klein en minderwaardig ben, maar ik ben niet kapot te krijgen."
Vorig jaar zou Macrooy meedoen met het lied Grow, maar toen werd het evenement vanwege de coronapandemie afgeblazen. De zanger moest daarop een nieuw nummer maken, net als alle andere terugkerende deelnemers van het evenement.
Jeangu legt in deze video nog verder uit wat het verhaal is achter zijn nummer:
Dit jaar gaat het Eurovisie Songfestival hoe dan ook door, maar in welke vorm wordt later bekend. De organisatie zet in op een 'editie op anderhalve meter', een scenario waarbij alle 41 artiesten met hun entourage fysiek in Rotterdam aanwezig kunnen zijn.
Op een later moment wordt bekeken of er ook publiek kan worden toegelaten. Maar de mogelijkheid bestaat ook nog dat de coronaregels tegen die tijd zijn aangescherpt en dat de artiesten moeten thuisblijven. In dat geval worden video's van de optredens vertoond.
De halve finales van het Eurovisie Songfestival zijn op 18 en 20 mei. De finale is op zaterdag 22 mei. Nederland staat sowieso in de finale, als gevolg van de winst van twee jaar geleden.
Correspondent Nina Jurna ging vorig jaar in Suriname op zoek naar de roots van Macrooy: