Koning Willem-Alexander en de komende premier moeten wegblijven bij het wereldkampioenschap voetbal in Qatar, volgend jaar. De Tweede Kamer wil deze boycot omdat de Golfstaat zich schuldig maakt aan ernstige uitbuiting.
Sinds 2010 zijn al meer dan 6000 arbeiders omgekomen bij werkzaamheden aan onder meer stadions en infrastructuur in Qatar. Ook moeten de veelal buitenlandse arbeiders vaak maanden wachten op hun salaris.
In de Tweede Kamer is een motie - een verzoek aan de regering - aangenomen om "geen afvaardiging van de regering" te sturen naar het WK. Het gaat dan niet alleen om de koning en de komende premier, maar ook om de minister van Sport.
De motie van SP-Kamerlid Karabulut is aangenomen door de PVV, D66, SP, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, SGP, Denk en de Kamerleden Krol en Van Kooten-Arissen. De partijen willen ook dat Nederland andere landen gaat bewegen om weg te blijven.
Zwaar en gevaarlijk
De Engelse krant The Guardian heeft onderzoek gedaan naar de arbeidsomstandigheden in Qatar en concludeert op basis van overheidsbronnen uit vijf Aziatische landen dat meer dan 6500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen.
Het gaat om mensen uit India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk nog veel hoger: de Filipijnen en Kenia, waar ook veel migranten vandaan komen, hebben geen cijfers opgegeven.
Qatar kreeg het WK in 2010 toegewezen en sindsdien wordt er in hoog tempo gewerkt. Al eerder zijn er rapporten gepubliceerd over de financiële uitbuiting van arbeiders en het werk onder zware en gevaarlijke omstandigheden.
Druk uitoefenen
Mensenrechtenorganisaties hebben twijfels over een boycot, omdat de arbeiders daar niet mee geholpen zijn. "Het is nu beter om wel naar Qatar te gaan en druk uit te oefenen op de autoriteiten voor hervormingen", zegt Jan Kooy van Human Rights Watch. Hij reageert daarmee op het pleidooi voor een boycot door de lijsttrekkers Segers van de ChristenUnie en Kaag van D66 in het NOS op 3 verkiezingsprogramma.
Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft nog geen officiële reactie gegeven op de motie. Maar hij zei vandaag wel dat hij het wegblijven van de Nederlandse regering geen goed idee vindt. Hij vindt het "mengen van sport en politiek niet verstandig". Hij maakt zich wel zorgen over de situatie in Qatar en wil het land aanspreken op de slechte arbeidsomstandigheden.