NOS Voetbal

'Ajax is tekortgeschoten, iemand moet hier echt opstappen'

Het was een week waarin Ajax voor het eerst sinds lange tijd geen doordeweekse wedstrijd speelde. Toch domineerden de Amsterdammers het nieuws.

Eerst met de vergeten inschrijving van topaankoop Sébastien Haller voor de Europa League en later met het nieuws dat doelman André Onana voor een jaar geschorst is vanwege het overtreden van de dopingregels.

'Ajax moet het contract van Onana verlengen'

Kees Jansma twijfelt in Studio Voetbal aan het verhaal van de Ajax-doelman. "Hij heeft in de badkamer het verkeerde pilletje genomen... Dat heb ik wel vaker gehoord. Vooral bij wielrenners. Ik ben er natuurlijk niet bij geweest, maar het wantrouwen zit wel diep bij mij."

Ook Rafael van der Vaart heeft zijn bedenkingen. "Ajax moet het wel geloven. Maar persoonlijk vind ik het een raar verhaal. De doktoren zitten er bovenop. Maar ik hoop dat zijn verhaal waar is, want hij heeft helemaal geen doping nodig."

"Als je een pilletje neemt, overleg je dat toch met de club?", vraagt Ibrahim Afellay zich hardop af. "Je kan niet op een dag zomaar iets nemen en dan zeggen dat je niet wist dat het op de dopinglijst stond. Daar kom je niet mee weg."

Het contract van Onana loopt in de zomer van 2022 af, enkele maanden nadat de doelman zijn schorsing heeft uitgezeten. En dus vindt Afellay dat ze dat contract moeten verlengen. "Daar moeten ze alles aan doen, want hij heeft bewezen een goede keeper te zijn. Geen enkele club wil hem nu hebben natuurlijk. Zijn waarde is enorm gedaald."

Ram: 'Slordig medicijngebruik is zeker niet uitzonderlijk voor een dopingstraf'

Waar Ajax bij de straf van Onana zelf niet zo veel kon doen, moet de club bij de fout van Haller de hand diep in eigen boezem steken. Voor Arno Vermeulen is het onbegrijpelijk dat de Amsterdammers vergeten zijn om de spits, begin januari voor het recordbedrag van 22,5 miljoen euro overgenomen van West Ham United, in te schrijven voor de Europa League.

"Er zit veel meer omheen dan alleen een vinkje zetten, zoals trainer Erik ten Hag zegt. Het is een document dat zeker twee keer heen en weer gaat van Ajax naar de KNVB en waar zeker vijf mensen van de club serieus naar kijken. Iedereen had daar kunnen zeggen dat ze Haller vergeten waren. Zo'n lijst kun je ook makkelijk actualiseren en hoef je echt niet op het laatste moment in te vullen. Dat maakt het alleen maar gekker."

'Moet iemand opstappen'

Jansma vindt dat er mensen binnen Ajax in de spiegel moeten kijken en dat er conclusies moeten worden getrokken. "Dit is een grote fout met je belangrijkste aankoop sinds jaren. Iemand moet hier echt opstappen. Wie weet ik niet precies. Uiteindelijk is Edwin van der Sar de hoogste baas."

"Ze zijn tekortgeschoten. Dat kun je niet zomaar laten passeren en dan overgaan tot de orde van de dag. Dat gaat niet."

'Malen is by far de beste spits die hier rondloopt'

PSV kwam in tegenstelling tot Ajax afgelopen weekend wel in actie. En bij de Eindhovende formatie zijn de spitsen in vorm. In de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen FC Twente scoorde Donyell Malen twee keer en maakte Eran Zahavi één doelpunt. Theo Janssen genoot van het spel van de aanvallers.

"Vooral Malen deed het erg goed", reageert de oud-speler van onder meer FC Twente, Vitesse en Ajax. "Zahavi is nu ook betrokken bij goals en dan zie je gewoon echt kwaliteit."

"Maar als je ziet met hoeveel overtuiging Malen nu speelt. Het is een speler met veel vertrouwen en een van de betere spelers van de eredivisie. Dan leg je ook gelijk de link naar het Nederlands elftal en waar hij kan spelen."

Van der Vaart is zelfs nog wat lovender over de 22-jarige aanvaller. "Hij is by far de beste spits die hier rondloopt. Memphis Depay is voor Oranje nog wel de betere spits, maar als die niet in vorm is, kan hij invallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl