Andre Onana
NOS Voetbal

Ajax-doelman Onana voor twaalf maanden geschorst door UEFA

Het tuchtorgaan van de Europese voetbalbond UEFA heeft Ajax-doelman André Onana voor twaalf maanden geschorst wegens het overtreden van de dopingregels. Bij een 'out of competition'-controle op 30 oktober van het vorig jaar werd het verboden middel furosemide in de urine van de 18-voudig Kameroens international gevonden, heeft Ajax bekendgemaakt.

De schorsing gaat per direct in en geldt voor alle voetbalactiviteiten, zowel nationaal als internationaal. De 24-jarige Onana en Ajax gaan tegen de uitspraak in hoger beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Middel van zijn vrouw

Op de ochtend van 30 oktober voelde Onana zich niet lekker, zo laat Ajax in een persbericht weten. Hij zou toen een tabletje hebben genomen en per abuis hebben gekozen voor een tablet Lasix, een middel dat zijn vrouw eerder voorgeschreven kreeg. Op die manier kreeg de doelman een plasmiddel binnen, dat de water- en zoutuitscheiding via de urine bevordert. Op die manier kan dopinggebruik gemaskeerd worden.

Volgens de Amsterdamse club heeft het tuchtorgaan van de UEFA uitgesproken dat Onana niet de intentie heeft gehad om vals te spelen. De Europese voetbalbond meent echter dat een sporter te allen tijde de plicht heeft om er zelf voor te zorgen dat er geen verboden middelen in het lichaam terechtkomen. Onana heeft wel de lichtste straf gekregen; bij bewezen opzet volgt vier jaar schorsing.

'Verschrikkelijke tegenvaller'

"Dit is een verschrikkelijke tegenvaller", aldus algemeen directeur Edwin van der Sar in het persbericht. "Voor André zelf maar, zeker ook voor ons als club. André is een topkeeper, die al jarenlang zijn waarde bewijst voor Ajax en erg populair is bij de fans. Wij hadden gehoopt op een voorwaardelijke of een veel kortere schorsing, omdat het aantoonbaar niet bedoeld is geweest om zijn lichaam te versterken en zodoende zijn prestaties te kunnen verbeteren."

'Het beroep tegen de schorsing van Onana heeft weinig kans'

Het is voor Ajax, dat zondag in de competitie FC Utrecht op bezoek krijgt, de tweede grote tegenslag in een paar dagen.

Eerder deze week bleek dat de club had verzuimd winteraankoop Sébastien Haller aan te melden voor de Europa League, waardoor de voor een recordbedrag (22,5 miljoen euro) aangetrokken spits niet kan uitkomen in het Europese clubtoernooi waarin later deze maand het Franse Lille de tegenstander is.

Is Onana geloofwaardig? 'Bij wielrennen zouden we 'm allemaal voor gek verklaren'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl