NOS Voetbal

Van der Sar: 'Stomme vergissing Onana, maar de straf is excessief'

Van der Sar: 'De schorsing voor Onana is als een bom ingeslagen'

Daags nadat duidelijk werd dat door een administratieve fout miljoenenaankoop Sébastien Haller niet speelgerechtigd is voor de Europa League, heeft Ajax een nieuwe grote tegenslag te verwerken gekregen.

Doelman André Onana heeft een schorsing van maar liefst twaalf maanden aan zijn broek gekregen, omdat bij een dopingcontrole in oktober het verboden middel furosemide in zijn urine is aangetroffen.

"Het nieuws is natuurlijk als een bom ingeslagen", vertelt Edwin van der Sar, de algemeen directeur van Ajax, in een eerste reactie. "André is een zeer gewaardeerde keeper die de afgelopen vijf jaar een heel hoog niveau heeft gehaald. Het is echt een enorme schok."

Onana zelf is zwaar aangeslagen door de onheilstijding. "Absoluut. Het is een grote klap voor hem. Het is een sterke jongen. Hij heeft heel veel zaken moeten overwinnen voordat hij vanuit Afrika tot hier is gekomen. Maar dit gaat niemand in de koude kleren zitten."

Strips leken op elkaar

Een verkeerd tabletje is nu de oorzaak van een plotse pauze in de glanzende carrière van de 24-jarige Ajacied en international van Kameroen. "Hij had wat last van hoofdpijn en wilde een pilletje pakken uit een strip", weet Van der Sar.

"Die strip leek heel erg op eentje die zijn vrouw gebruikt. Met bijna dezelfde naam ook. De stripjes en de grootte van de pillen waren vrijwel gelijk. En op diezelfde dag was er ook een 'out of competition'-controle."

Van der Sar: 'Zitten even in de hoek waar de klappen vallen'

Half november werd Ajax ingelicht over de fatale uitslag. "Onana zelf zat toen in Kameroen in verband met interlands. We hebben toen wel telefonisch contact gehad maar hij wist ook niet hoe en wat. Bij terugkomst in Nederland zijn we naar zijn huis gegaan met de dokter en hebben we alle medicijnen bij elkaar gepakt om te kijken hoe het verhaal in elkaar steekt."

Het middel dat Onana binnen gekregen heeft, furosemide, is een vochtafdrijvend middel. "Zijn vrouw heeft het na de geboorte van hun eerste kind voorgeschreven gekregen, omdat ze wat vocht vasthield. En dat lag nog in hun medicijnkastje."

Niet doelbewust

De misgreep van Onana is er eentje geweest met grote gevolgen: een jaar schorsing. Een straf waar Van der Sar moeilijk mee kan leven. "Veel te hoog. Dit is niet een actie geweest om doelbewust sterker of sneller te worden. Het is een vergissing geweest. Een heel stomme vergissing, dat wel. Maar wij denken dat een jaar excessief is. Als we de bewoordingen van de UEFA binnen hebben, zullen we dan ook naar het CAS stappen."

Ik hoef mijn toevlucht niet te zoeken tot doping om mijn sportcarrière te verbeteren.

André Onana

Zodra de argumentatie van de UEFA op zijn bureau ligt, heeft Ajax 21 dagen om bij het internationaal sporttribunaal CAS aan te kloppen. "Ik denk dat wij een goede zaak hebben. Ik begrijp best dat een hoop sporters en organisaties dat altijd zeggen, maar dat denk ik ook echt. We zullen er samen met André alles aan doen om de straf te verkleinen."

Onana: 'Menselijke fout'

Onana zelf noemt in een verklaring op Twitter zijn schorsing "buitensporig en buitenproportioneel", want het gevolg van een "menselijke fout". De Kameroener legt nog eens uit dat hij een aspirientje wilde nemen, maar zonder het in de gaten te hebben het medicijn van zijn vrouw te pakken had.

"Ik zag het per ongeluk aan voor een aspirine, omdat de verpakking nagenoeg identiek was. Dat spijt me enorm."

"Ik respecteer de tuchtcommissie van de UEFA, maar ik ben het niet eens met deze beslissing, aangezien de UEFA erkend heeft dat ik deze fout niet met opzet heb gemaakt", aldus de 18-voudig international. "Ik ben de afgelopen vier jaar uitgeroepen tot beste doelman in Nederland en de afgelopen drie jaar van Afrika. Ik hoef mijn toevlucht niet te zoeken tot doping om mijn sportcarrière te verbeteren."

Onana, die niet alleen talloze wedstrijden aan zijn neus voorbij ziet gaan maar ook niet mag meetrainen, staat helemaal achter het besluit van zijn werkgever om tegen de straf in beroep te gaan bij het CAS. "Om mijn onschuld te bewijzen en mijn naam te zuiveren. Ik hoop dat ik snel weer terug ben op het veld, om te doen waar ik van houd en om mijn teamgenoten te helpen."

Ram: 'Het is een overtreding'

Herman Ram van de Dopingautoriteit verwacht geen vrijspraak voor Onana in hoger beroep. "Er is namelijk geen twijfel dat het middel in zijn lichaam zat en daarmee is er een overtreding", legt Ram uit. "Maar een lagere of zelfs hogere straf is mogelijk."

'Begrijp dat Ajax naar CAS gaat, maar vrijspraak lijkt me uitgesloten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl