Orange Pictures
NOS Voetbal

Promes, Nouri, Brobbey, Haller en nu Onana; het is al weken onrustig bij Ajax

Sportief gezien lijkt er voor Ajax geen vuiltje aan de lucht. De Amsterdammers zijn de toppermaand januari zonder kleerscheuren doorgekomen en hebben in de eredivisie een voorsprong van zeven punten op PSV. Toch is het al wekenlang allesbehalve rustig bij de club.

"We zitten even in de hoek waar de klappen vallen", zegt Edwin van der Sar, de algemeen directeur van Ajax. Het begon allemaal half december, toen Quincy Promes werd opgepakt als verdachte in een steekincident.

Vervolgens spande de familie van Abdelhak Nouri een arbitragezaak aan tegen Ajax, verlengde Brian Brobbey zijn contract niet, werd recordaankoop Sébastien Haller vergeten bij de Europa League-inschrijving en vandaag kreeg doelman André Onana een schorsing van een jaar aan zijn broek.

Geen verband

Van der Sar ziet geen verband in de zaken van de afgelopen weken. "Allemaal pijnlijk en erg vervelend, maar het is niet zo dat er op één afdeling alles fout gaat. Ik zie geen patroon en vind dat er bij ons goed en professioneel wordt gewerkt. Op sommige dingen heb je als club ook minder invloed."

Van der Sar: 'Zitten even in de hoek waar de klappen vallen'

De algemeen directeur spreekt de hoop uit dat het rumoer rond de club geen invloed zal hebben op het spel van Ajax.

"Het beste medicijn is winnen en dat hebben we de afgelopen maand gedaan. We verwachten dat de spelers professioneel genoeg zijn om zondag een goede wedstrijd op de mat te leggen tegen FC Utrecht. We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de flow in het voetbal erin blijft."

Zaak Promes

Promes moest in december een nacht in de cel doorbrengen, omdat hij verdacht wordt van een steekincident. Het slachtoffer van de steekpartij was een neef van Promes. Een week later maakte de Ajax-aanvaller, die nog steeds als verdachte geldt, alweer zijn rentree.

Quincy Promes reageerde na de wedstrijd tegen ADO Den Haag (20 december 2020) op de hectische week.

Promes: 'Blij dat ik er weer sta na hectische week'

Volgens Promes was er sprake van 'intense gesprekken' na zijn terugkeer bij Ajax. "Iedereen is natuurlijk geschrokken. Maar de club staat achter me en dat is fijn. De jongens in de kleedkamer steunen me door dik en dun."

Toch ging Promes de onderhandelingen aan met Spartak Moskou over een terugkeer naar Rusland. Ajax trok met Oussama Idrissi al een vervanger aan, maar nu lijkt de deal met Spartak af te ketsen omdat de Russen niet aan de verplichte koopsom zouden willen voldoen.

Arbitragezaak rond Nouri

2021 was nog maar net begonnen toen Ajax opnieuw vervelend in het nieuws kwam. De familie van Abdelhak Nouri spande bij de KNVB een arbitragezaak aan tegen de club, omdat er geen overeenstemming werd bereikt over een schadevergoeding.

Van der Sar verwacht arbitrage in zaak-Nouri: 'We zijn er helaas niet uitgekomen'

"Die betreft met name de kosten van zijn verzorging, het verlies van zijn verdienvermogen en de vergoeding van immateriële schade in de vorm van smartengeld", legden de advocaten van de familie uit. Nouri zakte in de zomer van 2017 in elkaar tijdens een oefenduel en liep ernstige en blijvende hersenschade op.

Brobbey verlengt niet

In dezelfde periode was Ajax in gesprek met Brobbey. De talentvolle spits zei afgelopen zomer nog dat hij zijn contract bij de Amsterdammers graag wilde verlengen, maar woensdag 3 februari liepen de onderhandelingen definitief stuk. Daardoor loopt de 19-jarige door Ajax opgeleide Brobbey straks transfervrij de deur uit.

Ten Hag over Brobbey: 'Ik ken zijn denkrichtingen, zijn gevoelens al wat minder'

"Erg jammer", was de reactie van Marc Overmars, directeur voetbalzaken. "Ik baal ervan, maar het is zijn goed recht." En trainer Erik ten Hag: "De club heeft veel in hem geïnvesteerd en hem echt beter gemaakt. Wat is nu mooier voor een Amsterdamse jongen om bij Ajax je profavontuur te beginnen om vervolgens mogelijk een paar jaar later naar een mooie buitenlandse club te vertrekken?"

Blunder bij inschrijving Europa League

Nog geen 24 uur later kwam de volgende klap: recordaankoop Haller ontbreekt op de spelerslijst voor de Europa League. De Franse spits, die deze winter voor 22,5 miljoen euro overkwam van West Ham United, kan door een administratieve Amsterdamse blunder het komende half jaar niet uitkomen in Europese wedstrijden.

Ten Hag over Haller: 'Het is niet om te lachen, maar het is hier nooit saai hè'

"Het is iets met computers. Vinkje aanzetten, uitzetten. Daar is het verkeerd gegaan", verklaarde Ten Hag de fout. Wie precies de hoofdschuldige is in de zaak Haller, dat liet Ten Hag in het midden. "Het is niet op een persoon af te schuiven. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt."

Dopingschorsing Onana

De hectische week werd afgesloten met de dopingschorsing van doelman Onana. Bij een 'out of competition'-controle op 30 oktober van het vorig jaar werd het verboden middel furosemide in de urine van de 18-voudig Kameroens international gevonden.

De doelman is voor twaalf maanden geschorst. De schorsing gaat per direct in en geldt voor alle voetbalactiviteiten, zowel nationaal als internationaal. Ajax gaat nog in beroep tegen de straf bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl