NOS Nieuws

Wekdienst 7/2: Sneeuwpret en overlast verwacht • Veel afgelastingen door winterweer

Goedemorgen! Het nieuws van vandaag zal gedomineerd worden door de sneeuw die sinds gisteravond valt in Nederland. Onder meer het Catshuisberaad over de avondklok gaat vanwege het winterweer niet door.

In een groot deel van het land sneeuwt het langdurig met in Limburg lokaal ook ijzel. Pas in de namiddag wordt het vanuit het zuiden droog. Er waait een ijzige noordoostenwind en de middagtemperatuur ligt rond -4 graden. Maandag kan er nog wat lichte sneeuw vallen. Verder is het de komende week meestal droog en zeer koud.

Rijkswaterstaat adviseert om niet de weg op te gaan. Moet het toch? Hier vind je het overzicht van afsluitingen en werkzaamheden. Check hier de winterdienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanwege het winterweer zijn er de hele dag geen coronatests en vaccinaties. Test- en priklocaties van de GGD blijven vanwege code rood gesloten. Zo'n 40.000 geplande testafspraken die er voor vandaag stonden, zijn afgezegd. De locaties gaan op zijn vroegst maandag weer open.
  • Het winterweer heeft meer gevolgen: zo is er vandaag géén eredivisievoetbal. Ook het Catshuisberaad van kabinetsleden en RIVM-baas Jaap van Dissel, onder meer over de avondklok, gaat niet door.
  • Het voetbal in Qatar gaat wél door: daar wordt het WK voor clubteams afgewerkt. Om 19.00 uur is de eerste halve finale tussen Palmeiras uit Brazilië en Tigres uit Mexico. Die wedstrijd kun je live zien op NOS.nl en in de NOS-app.
  • En komende nacht vindt één van de grootste sportspektakels ter wereld, de Super Bowl. weer plaats. De Tampa Bay Buccaneers van vedette Tom Brady nemen het op tegen titelverdediger Kansas City Chiefs. De traditionele Halftime show, het muzikale hoogtepunt van de Super Bowl, wordt dit jaar verzorgt door The Weeknd.

Wat heb je gemist?

Strooiwagens en sneeuwschuivers zijn de hele nacht aan het rijden geweest om gladheid te voorkomen. Rijkswaterstaat heeft sinds gisteravond al ruim 15 miljoen kilo zout op de Nederlandse wegen gestrooid. Dat kon niet voorkomen dat er enkele aanrijdingen en ongelukken plaatsvonden, maar volgens de ANWB was het redelijk rustig, ook vanwege de avondklok.

Op het spoor zijn er grotere problemen. Er zijn te veel wisselstoringen om het treinverkeer op te kunnen starten, meldt ProRail. Tot zeker 10.00 uur vanochtend rijden er geen treinen. Het is de bedoeling om daarna geleidelijk aan treinen in te zetten.

De NOS heeft vandaag een speciaal winterblog. Hier lees je vandaag alles over de laatste stand van zaken.

Ander nieuws uit de nacht

  • Tientallen studenten Amstelveen in de kou door keukenbrand: het vuur was uitgebroken in een keuken op de vierde verdieping. De bewoners werden opgevangen in een nabijgelegen sporthal. De meesten mochten halverwege de nacht weer naar huis.
  • Eerste massabegrafenis vermoorde jezidi's Irak: de slachtoffers waren vermoord door Islamitische Staat en in massagraven terecht gekomen. 104 mensen zijn nu geïdentificeerd en in de noordelijke plaats Kocho herbegraven.
  • 'Veelpleger verdachte in Groningse cold case': de man die vrijdag werd aangehouden met betrekking tot de moord van Els Slurink in 1997, stond destijds bekend als veelpleger. Zijn naam werd toen ook al genoemd als mogelijke verdachte, schrijft het Dagblad van het Noorden.

En dan nog even dit

Bij ons is de sneeuw gewoon wit vandaag, maar dat was in andere delen van Europa gisteren anders. In Andorra en Zwitserland ligt er een laag saharazand op de sneeuw.

Daardoor kleurt het oranje:

Sneeuw in Zuid-Europa kleurt oranje door saharazand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl