Sneeuw op het spoor
NOS NieuwsAangepast

NS: Houd er rekening mee dat onze treinen niet meer rijden vandaag

In het hele land worden reizigers getroffen door de gevolgen van de sneeuw. Het is onzeker of vandaag nog NS-treinen gaan rijden, Eindhoven Airport is dicht tot zeker 13.00 uur, op verscheidene plekken vallen bussen uit en op de snelweg zijn tientallen ongelukken. ProRail en de ANWB waarschuwen voor vertraging op het spoor en de weg.

"Ons advies is: stel je reis uit tot morgen. Houd er rekening mee dat er de hele dag niet gereden wordt", zegt een NS-woordvoerder. De wissels zijn vastgevroren door het hele land. Het kan de hele dag duren voordat dat probleem is opgelost.

Ook morgen zal de NS een aangepaste dienstregeling rijden. "Vanmiddag gaan we om de tafel zitten met wat we morgen gaan doen, maar het zal er anders uitzien dan normaal." De NS vindt de situatie heel vervelend voor de reizigers. De NS raadt degenen die vandaag per se van het spoor gebruik willen maken aan de reisplanner goed in de gaten te houden.

Sommige regionale treindiensten starten wel op. In de provincies Groningen en Friesland gaan de treinen van vervoerder Arriva rijden.

Zo ziet de verkeerssituatie eruit in Nederland:

winterweerverkeer

Op verschillende plekken in het land rijden de komende uren ook geen bussen, trams en metro's. Arriva meldt dat dat tot "nader order" het geval is in de regio's Noord-Brabant, Limburg, Friesland, Groningen, Zuid-Holland, Achterhoek en Rivierenland. Ook Connexxion meldt storingen. Connexxion start zo veel mogelijk op in de regio's Gooi en Vechtstreek, Hoeksche Waard - Goeroe Overflakkee, Noord-Holland Noord en Zeeland.

Verder rijden alle bussen van Keolis niet (onder meer provincie Utrecht en de Veluwe), met uitzondering van Almere.

Het GVB in Amsterdam laat weten dat metro's 51 en 53 niet rijden. Ook de metro in Rotterdam is door het winterweer getroffen, waardoor er minder metro's rijden.

Slippartijen en omgevallen bomen

Ook mensen die met de auto de weg op willen, worden geraakt door de gevolgen van de sneeuw. Er waren zeker honderd ongelukken deze ochtend, meldt Rijkswaterstaat. Ook zijn er bomen omgewaaid en op de snelwegen gevallen.

De slippartijen leveren geen vertraging op: er staan nergens file, omdat het rustig op de wegen is. Toch lijkt het op de pagina met onze verkeersinformatie of er honderden kilometers file staat, maar in werkelijkheid zijn die files er niet. De gemiddelde snelheid wordt vastgesteld op basis van de mobiele telefoons van automobilisten. "Het zijn lange trajecten waar het weinige verkeer langzaam rijdt", legt de ANWB uit.

Eindhoven Airport blijft zeker tot morgen 07.00 uur gesloten. Er vertrekken geen vluchten. Binnenkomende vluchten zijn omgeleid naar Keulen. Schiphol waarschuwt voor vertraging of annuleringen. Tientallen vluchten zijn al geschrapt of vertraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl