Je hond uit laten mag nog wel na 21.00 uur 's avonds
NOS NieuwsAangepast

Om 21.00 uur is de avondklok ingegaan, dit zijn de regels en uitzonderingen

Het zal je niet ontgaan zijn: om 21.00 uur is de avondklok ingegaan. Je mag tot 04.30 uur 's nachts niet meer naar buiten tenzij je een goede reden hebt. De maatregel geldt elke avond tot ten minste de nacht van 9 op 10 februari. Wat mag er wel en wat mag er niet? We zetten de regels op een rij.

Wanneer mag je wel naar buiten?

Het hele idee achter de avondklok is natuurlijk dat je binnen blijft. Maar het kan zijn dat je toch de straat op moet, dus er zijn uitzonderingen op de thuisblijfplicht. Dan gaat het bijvoorbeeld om een noodsituatie, als jij of je huisdier dringend medische hulp nodig hebben of als je voor je werk naar buiten moet.

Ook als je mantelzorger bent, naar het buitenland reist of juist terugkomt, je hond wilt uitlaten of onderweg bent in verband met een uitvaart of examen van je studie, mag je na 21.00 uur naar buiten. Kijk hier voor het volledige overzicht.

Hoe toon je aan dat je op straat mag zijn?

Je zult moeten bewijzen dat je na het ingaan van de avondklok naar buiten moet. Dat gebeurt in eerste instantie met een 'Eigen verklaring avondklok' die je zelf in moet vullen en waarop je de reden aangeeft dat je op straat bent. Maar dat is in veel gevallen niet genoeg.

Afhankelijk van jouw reden moet je met aanvullend bewijs komen. Ben je voor je werk op straat, dan moet je werkgever ook een werkgeversverklaring invullen.

De avondklok wordt onder meer ingesteld vanwege zorgen over de Britse variant. NOS op 3 legt uit hoe dat zit:

Niet iedereen hoeft een eigen verklaring bij zich te hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor agenten en medewerkers van hulpdiensten. Ook als je uit het buitenland terugkomt en naar huis reist hoef je geen eigen verklaring te hebben, maar je moet wel met ander bewijs aantonen dat dit je reden is om op straat zijn, zoals met een ticket.

Als je een hond uitlaat heb je verder helemaal geen documenten nodig. Ook bij een noodsituatie, bijvoorbeeld als je vanwege mishandeling vlucht uit je huis, is uiteraard geen eigen verklaring nodig.

De eigen verklaring en werkgeversverklaring mag je uitprinten of digitaal invullen en bij je hebben. In dit overzicht lees je wie welke documenten bij zich moet hebben. Hier kun je de eigen verklaring downloaden.

Hoe wordt er gehandhaafd?

De handhaving zal gebeuren door politieagenten, maar gemeenten mogen vanaf maandag ook boa's de avondklok laten handhaven. Per regio wordt gekeken naar wie er precies voor de handhaving verantwoordelijk is.

Als een agent of boa vaststelt dat je onterecht op straat bent, krijg je een boete van 95 euro. Er zal niet eerst een waarschuwing gegeven worden. Het overtreden van de avondklok is geen misdrijf en je krijgt dus geen strafblad. Als je valse informatie invult op de benodigde verklaringen, is het wel een misdrijf: dat geldt als valsheid in geschrifte.

Wat betekent de avondklok voor openingstijden?

Ziekenhuizen, apotheken en andere medische voorzieningen blijven ook na 21.00 uur gewoon open. Bezorgers mogen na 21.00 uur hun brieven en pakketjes bij je afleveren. Hetzelfde geldt voor maaltijdbezorgers. Je kunt na 21.00 uur een maaltijd bestellen en thuis ontvangen. Eten afhalen mag niet meer na 20.45 uur.

Het openbaar vervoer en taxi's blijven rijden, tankstations zijn open. Wel zijn winkeltjes bij treinstations en tankstations na 20.45 uur gesloten. Bekijk hier het hele overzicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl