28 augustus 2005: de Feyenoorders vieren de overwinning in Amsterdam
NOS Voetbal

Hoe is het met de Feyenoorders die voor het laatst Ajax in Amsterdam klopten?

Ryan Gravenberch en Naoufal Bannis zijn drie jaar oud, CH!PZ staat met 'Carnival' op nummer 1 in de Top 40 en iPhones bestaan nog niet als Feyenoord voor het laatst wint in Amsterdam.

Die laatste overwinning van de Rotterdammers dateert van ruim vijftien jaar geleden: 28 augustus 2005 (1-2). Erwin Koeman was hoofdtrainer van de bezoekers, Danny Blind stond aan het roer van de thuisploeg.

Op aangeven van elkaar scoorden Salomon Kalou en Dirk Kuijt voor Feyenoord en invaller Angelos Charisteas maakte de enige treffer voor Ajax. Door een tweede gele kaart voor Ferne Snoyl eindigden de bezoekers de wedstrijd met tien man.

Terug naar 2005: de laatste eredivisiezege van Feyenoord bij Ajax

Eén overeenkomst tussen toen en nu: Feyenoord deed mee in de strijd om de landstitel. Deze zondag zal blijken of 18 keer scheepsrecht is voor de Rotterdammers, die in de tussenliggende jaren 15 keer verloren en 2 keer gelijkspeelden in de Arena in alle competities.

Wie waren de Feyenoorders van 2005 en wat is er van ze geworden?

Verdediging: Alexander Östlund

In de winterstop van het seizoen 2004/2005 haalde Feyenoord met Alexander Östlund een aparte vogel in huis. Sportief werd zijn periode in Rotterdam geen succes. Toch herinneren veel Feyenoord-fans zich de ruige Zweed maar al te goed.

Alexander Östlund

Östlund vertrok al na één seizoen bij Feyenoord en maakte ook bij Southampton op geheel eigen wijze indruk. "Jesus is our right back", zongen de fans. Na een periode bij het Deense Esbjerg ging Östlund in 2010 met pensioen.

Nu heet hij officieel Alexander Arnold Mezan en vult hij zijn dagen met skiën, houtbewerking, als model en met poseren voor fraaie Instagram-kiekjes. Zijn dochters Nadia en Nelly zijn talentvolle tennissters.

Aanval: Dirk Kuijt

Vertrok na het seizoen voor 18 miljoen euro naar Liverpool, een clubrecord. De spits keerde in 2015 terug bij Feyenoord en scoorde drie keer in de kampioenswedstrijd van het seizoen 2016/2017.

Dirk Kuijt op het jeugdtrainingscentrum van Feyenoord, Varkenoord

Na zijn loopbaan werd Kuijt jeugdtrainer bij Feyenoord en was hij voorbestemd om de nieuwe hoofdtrainer te worden. Die plannen gingen in de ijskast, omdat Kuijt vanwege onder meer de scheiding met vrouw Gertrude vooral behoefte had aan rust.

Doel: Patrick Lodewijks

Doelman Lodewijks ging in 2007 op veertigjarige leeftijd met voetbalpensioen en werd keeperstrainer bij Feyenoord. Op 29 april 2015 ging hij vroeg van huis naar Rotterdam om de file voor te zijn. Een paar uur later stortte zijn wereld in. Zijn vrouw Yvonne was omgekomen bij een auto-ongeluk.

In 2016 sprak NOS-verslaggever Joep Schreuder met Lodewijks over zijn zware tijd. Kijk hieronder naar het interview.

Lodewijks: het gaat beter, maar veel slechter kon het ook niet

Lodewijks volgde in 2016 hoofdtrainer Ronald Koeman naar Everton. Sinds 2018 is hij keeperstrainer van het Nederlands elftal.

Middenveld: Sebastián Pardo

"Als hij hard werkt en fysiek sterker wordt, hebben we over drie jaar misschien de nieuwe Rivaldo", zei technisch directeur Rob Baan van Feyenoord bij de komst van het Chileense supertalent Sebastián Pardo. Die hoge verwachtingen kon de Zuid-Amerikaan niet waarmaken.

De frêle middenvelder keerde in 2008 terug naar Chili, maar keek met veel liefde terug op zijn tijd in Rotterdam. Hij haalde in 2015 in Chileense media herinneringen op over de Nederlandse gevangenissen die in zijn tijd gesloten werden omdat niemand iets slechts uithaalde.

Verdediging: André Bahia

Even was hij in 2019 terug bij Feyenoord: André Bahia kwam op bezoek. Voor de Braziliaanse verdediger was zijn tijd bij Feyenoord de mooiste in zijn loopbaan, liet hij weten. De zege bij Ajax in 2005 was een van de hoogtepunten.

Bahia ging in 2011 van Feyenoord naar Samsunspor, zat daarna bij het Braziliaanse Botafogo en sleet de laatste vier jaar van zijn loopbaan in Japan bij Shonan Bellmare.

Aanval: Ali Boussaboun

Ali Boussaboun begon in 2005 vol enthousiasme bij Feyenoord. "Ik ga kei- en keihard werken om bij Feyenoord te slagen." Een succesverhaal werd het niet. De Marokkaanse international vertrok in januari 2007 naar FC Utrecht en speelde daarna nog onder meer in Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Boussaboun speelt nog bij FC IJsselmonde in de derde klasse zondag en met een vriendenteam in de topklasse van het zaalvoetbal. Nu is hij trainer bij GSC ESDO en analist bij sportzender ESPN.

Middenveld: Hossam Ghaly

Een half jaar na de Klassieker van augustus 2005 haalde Martin Jol de Egyptenaar Ghaly naar Tottenham Hotspur.

De middenvelder speelde zijn laatste wedstrijd als prof in mei 2018 met het Egyptische Al-Ahly tegen Ajax. Op de grote schermen in het stadion waren videoboodschappen te zien van onder anderen oud-teamgenoten Salomon Kalou, Romeo Castelen, Nicky Hofs en Alfred Schreuder.

11 mei 2018: Hossam Ghaly (m) neemt afscheid tegen Ajax

Het oefenduel in Abu Dhabi werd met 1-0 gewonnen door de recordkampioen van Egypte. Ghaly bleek ook na zijn loopbaan van alle markten thuis. Deze maand werd hij door de Egyptische president aangesteld als lid van het Huis van Afgevaardigden in zijn vaderland.

Verdediging: Serginho Greene

In de zomer van 2005 was Serginho Greene van RKC Waalwijk naar Feyenoord verhuisd. Het ging snel met de verdediger. Kort na de klassieker debuteerde hij in de voorselectie van het Nederlands elftal. Tot een definitieve selectie kwam het niet.

De lijn ging niet verder omhoog. Greene vertrok in 2009 bij Feyenoord en had daarna avonturen in onder meer Bulgarije, Servië, Cyprus en India. In 2018 sloot hij zijn loopbaan af bij RKC. Greene werd mede-eigenaar van een kledingzaak en ging werken voor voetbalmakelaar Winnie Haatrecht.

Verdediging: Ferne Snoyl

Snoyl werd vier maanden na Ajax-Feyenoord verhuurd aan Aberdeen en vertrok in de zomer definitief uit Rotterdam. NEC, RKC en NAC waren zijn volgende clubs.

Maart 2006: Ferne Snoyl bij Aberdeen met Zander Diamond op zijn rug

De linksback van weleer, in zijn NAC-tijd 'Mac Snoyl' genoemd vanwege zijn overgewicht, heeft tegenwoordig een succesvolle tattooshop in Den Haag.

"Ik ben daar samen met een vriend mee begonnen en het bevalt me echt heel goed. Het loopt fantastisch en we overwegen een tweede vestiging te openen richting de grens met Duitsland of België, omdat we daar ook heel veel klanten hebben", zei Snoyl eerder dit jaar tegen het Brabants Dagblad. "Ja, er komen ook veel mensen uit de voetballerij. Zo onderhoud ik nog wat contacten."

Middenveld: Patrick Paauwe

Patrick Paauwe was een van de routiniers van het team. In 1999 was hij nog kampioen geworden met de Rotterdammers en in 2002 had hij de UEFA Cup gewonnen. Het seizoen 2005/2006 was zijn laatste voor Feyenoord.

7 februari 2010: Patrick Paauwe spreekt de supporters van VVV Venlo toe

Na het seizoen vertrok Paauwe naar het Franse Valenciennes en via Borussia Mönchengladbach sloot hij zijn loopbaan af bij VVV-Venlo. Paauwe was na zijn actieve loopbaan vijf jaar jeugdtrainer bij PSV. Daarna zocht hij zijn heil buiten het voetbal.

Aanval: Salomon Kalou

Salomon Kalou vormde met Kuijt het befaamde aanvalsduo K2. De Nederlandse bondscoach Marco van Basten wilde van Kalou graag een Oranjespeler maken, maar minister Rita Verdonk wees zijn verzoek tot versnelde naturalisatie af. Kalou ging vervolgens voor Ivoorkust, waarvoor hij 97 interlands zou spelen.

Van het winnende team in de Klassieker van 2005 is Kalou de enige die nog actief is als profvoetballer. Hij vertrok na dat seizoen naar Chelsea, speelde nog bij Lille en Hertha BSC en staat sinds de zomer onder contract bij het Braziliaanse Botafogo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl