Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - PSV Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

PSV heeft de druk op koploper Ajax weer wat opgevoerd. De Eindhovenaren konden zich na de midweekse misstap tegen AZ geen nieuwe uitglijder veroorloven en boekten een spectaculaire zege op het moeilijk bespeelbare veld van Sparta (3-5).

Eenmaal gewend aan de winterse omstandigheden stelde PSV in korte tijd orde op zaken. Cruciaal waren de goed uitgespeelde aanvallen waaruit Donyell Malen en Noni Madueke kort na rust een voor de Eindhovenaren veilige marge van twee op het bord zetten.

PSV begon zeer onwennig in de sneeuw. De spelers wilden liever met de witte bal beginnen, omdat de oranje versie kleiner oogde. Aanvoerder Pablo Rosario was de weg even kwijt met de slecht zichtbare bal aan zijn voet en leverde hem knullig in bij Bryan Smeets. De middenvelder knalde snoeihard via de binnenkant van de paal raak.

Arbiter Bas Nijhuis over al het gedoe rond de wedstrijdbal:

Arbiter Nijhuis over witte of oranje bal: 'Volgens mij gewoon hetzelfde'

Het duurde een klein halfuur voordat PSV wat grip kreeg op het duel, gestimuleerd door de gelijkmaker van Mauro Junior met het hoofd.

Tranen bij Smeets

Het winterweer eiste in die fase ook zijn tol op twee belangrijke spelers. Sparta's doelpuntenmaker Smeets ging na een ongelukkige glijpartij in tranen van het veld met een blessure en ook PSV'er Cody Gakpo haalde de rust niet.

Bekijk hieronder de reacties van de Spartaan Bryan Smeets en zijn trainer Henk Fraser:

Na de goals van Malen en Madueke knalde Philipp Max ook nog van ver de 1-4 in de korte hoek. Hoewel Sparta in de slotfase door een knap schot van Danzell Gravenberch en een penalty van Reda Kharchouch nog terugkwam, werd het niet meer spannend.

Met zijn tweede van de avond maakte Malen aan alle onzekerheid een eind. En zo kan PSV met drie punten op zak rustig gaan kijken hoe de concurrenten Ajax en Feyenoord het er zondagmiddag vanaf brengen in hun onderlinge confrontatie.

Bekijk hieronder de reacties van de PSV'ers Donyell Malen en Pablo Rosario:

"Het was best een zware wedstrijd, onder best aparte omstandigheden", kijkt Malen terug op de partij waarin hij als invaller zijn stempel drukte.

Roger Schmidt had geen basisplaats ingeruimd voor zijn topscorer omdat hij volgens de trainer tegen AZ niet met de juiste mentaliteit op het veld stond. "De trainer maakt zijn keuzes en daar heb ik respect voor", aldus Malen. "Dan is het aan mij om te laten zien dat het beter kan."

Schmidt trok na afloop fel van leer over het in zijn ogen partijdige optreden van arbiter Bas Nijhuis.

Statistieken Sparta-PSV:

STER reclame