Premier Rutte in gesprek met gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire

'Overheidsmedewerkers bijscholen over discriminatie noodzakelijk'

  • David van Hulzen en Shirley Drost

    redacteuren Binnenland

  • David van Hulzen en Shirley Drost

    redacteuren Binnenland

Medewerkers van de Belastingdienst en andere uitvoerende overheidsorganisaties moeten trainingen krijgen over discriminatie. Dat stelt demissionair premier Rutte in een brief die hij gisteren na het vallen van het kabinet naar de Tweede Kamer stuurde. Het College voor de Rechten van de Mens moet hier een belangrijke rol in gaan spelen.

"Het gaat onder andere om trainingen over discriminatie en vooroordelen," zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. "Het doel is om mensen ervan bewust te maken dat iedereen onbewust vooroordelen heeft en het risico loopt onbewust te discrimineren. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevolgen van discriminatie."

Van Dooijeweert ziet ook het instellen van een Nationaal Coördinator Discriminatie als een belangrijk wapen in de strijd tegen discriminatie.

Ook organisaties als het UWV, de Sociale Verzekeringsbank en de Dienst Uitvoering Onderwijs worden genoemd als doelgroep. Deze organisaties moeten klachten over discriminatie doorverwijzen naar het College.

Uitbreiding meldpunten antidiscriminatie

De meldpunten antidiscriminatie moeten de melder ondersteunen in het klachtenproces. "Het gaat daarbij om juridische en emotionele ondersteuning bij het indienen van een klacht over discriminatie en bij een eventuele zitting bij het College", stelt Rutte in de brief.

Zowel bij de meldpunten als bij het College moeten meer mensen worden aangenomen. "Een aanzienlijke uitbreiding van de werkzaamheden van meldpunten vereist aanpassing van de regelgeving", schrijft premier Rutte.

'Trainingen zijn niet genoeg'

Antiracisme-organisatie Controle Alt Delete denkt dat de trainingen belangrijk zijn, maar dat dat niet genoeg is. "Je moet oppassen dat je door een training niet de verantwoordelijkheid neerlegt bij de individuele ambtenaren. Zij voeren hun werk uit," zegt Dionne Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete. "Het probleem zit in het hele systeem, in alle lagen van de overheid en moet dus ook breder worden aangepakt."

Volgens Abdoelhafiezkhan is de oplossing verder om niet meer te werken met risicoprofielen waar etniciteit deel van uitmaakt. "De politiek is nu aan zet om dit aan te pakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl