Een patiënt wordt uit een ambulance geholpen bij het Royal Londen Hospital
NOS Nieuws

Noodtoestand Londen: 'Coronapiek moet nog komen, personeel volledig uitgeput'

Artsen en verpleegkundigen in Londense ziekenhuizen zijn uitgeput en hebben geen tijd om hun trauma's te verwerken, terwijl de piek van de coronagolf nog moet komen. Burgemeester Sadiq Khan riep gisteren de noodtoestand uit in de hoofdstad, waar nu ruim 7000 Londenaren in het ziekenhuis liggen met corona. 1 op de 30 inwoners is volgens hem besmet met het virus en dagelijks worden er duizenden mensen positief getest.

"Je hebt geen minuut om je trauma te verwerken wanneer je met coronapatiënten op de intensive care werkt. Je moet doorgaan met de zorg voor de volgende patiënt, die ligt te ijlen door zuurstofgebrek en denkt dat hij gemarteld wordt, terwijl je ook nog het leven van de patiënt daarna moet redden", zegt Nicola Rudkin in The Standard.

Rudkin geeft leiding aan de verpleegkundigen die in de frontlinie werken van het Royal London Hospital in Whitechapel. Ze ziet dat veel zorgpersoneel afhaakt, net als in andere ziekenhuizen. "In de 15 jaar dat ik in het ziekenhuis werk, is het werk nog nooit zo'n uitdaging geweest. Dit gaat zoveel verder dan de eerste piek, zowel in volume als tempo. Er is niets wat ik kan zeggen of doen om mijn mensen te helpen om dit beter te doorstaan. We hebben nooit zulke sterftecijfers gezien. Het ergste was 7 doden tijdens één dienst, dat is enorm."

'Zorg is tot het uiterste opgerekt'

Komende week wordt een piek in het aantal besmettingen verwacht; dan is het twee weken na de feestdagen waarin veel mensen elkaar opzochten. De ziekenhuizen zetten alle zeilen bij. Artsen en verpleegkundigen maken werkdagen van 12 uur en hebben amper vrije dagen. Reguliere zorg wordt uitgesteld en veel verpleegafdelingen zijn omgebouwd tot covid-afdelingen.

Het zorgpersoneel doet wat mogelijk is, ondanks het tekort aan bedden en personeel:

Brits zorgpersoneel zucht onder werkdruk: "Patiënt na patiënt na patiënt"

"We dreigen op het punt te komen dat als je ouder bent dan 70, je niet op de intensive care terecht kan", vertelt een arts in opleiding aan de lokale nieuwssite My London. "De zorg in het ziekenhuis is tot het uiterste opgerekt. De unit ligt bijna vol." Zijn ziekenhuis in Northwick Park is "overspoeld" met patiënten. "Mensen die een maand geleden misschien nog zouden worden geïntubeerd, zullen worden afgewezen voor intubatie."

Ook de voorzitter van de Britse Medische Associatie, dokter Simon Walsh, waarschuwt dat de situatie de komende weken verder zal verslechteren. "De zorg wordt steeds verder uitgedund. Nu zijn er drie, soms zelf vier patiënten per ic-verpleegkundige, in plaats van de standaard een-op-een zorg. En het zal nog veel, veel erger worden, tenzij we dit echt onder controle krijgen."

In Groot-Brittannië wordt sinds 8 december gevaccineerd

In het Royal London Hospital zijn er normaal 211 verpleegkundigen voor 44 IC-bedden. Nu liggen er 126 patiënten op de intensive care en is er een nieuwe afdeling gebouwd waar medisch personeel van andere afdelingen bijspringt.

"Onze medewerkers waren vorig jaar al uitgeput. Ze zijn sinds maart non-stop aan het werk en velen hebben posttraumatische stress", zegt Rudkin. "De meesten zijn jong en wonen alleen, ze komen uit het buitenland en konden met Kerst niet naar hun familie. Ik hoopte dat er met Kerst een beetje rust voor ze zou zijn, maar er komt weer zo veel op ons af en het stopt maar niet."

Veel collega's staan zo zwaar onder druk, dat ze te moe zijn om nog te eten.

Aleera Sheikh, IC-verpleegkundige

"Medewerkers worstelen met het aantal mensen dat ze zien sterven", zegt IC-arts Joy Halliday van het Milton Keynes University Hospital in The Guardian. "Veel verzorgers nemen ontslag. Omdat er elke dienst die ze doen, iemand sterft."

Halliday vertelt dat ze meerdere keren bijna is flauwgevallen, omdat ze tijdens haar dienst geen tijd had om eten of bij te komen. "Het is vermoeiend. De verplegers werken de hele dag aan het bed. Je raakt uitgeput en uitgedroogd."

Riten via iPad

Dat er vanwege het besmettingsgevaar geen bezoekers bij stervende patiënten mogen, is "emotioneel slopend", zegt ook kankerspecialist Ajit Abraham in The Standard. Hij verzorgt nu tijdelijk coronapatiënten. Aalmoezeniers voeren noodgedwongen de laatste gebeden en riten voor stervenden buiten de kamer uit via iPads, vertelt hij. "Gewoonlijk kunnen familieleden patiënten kalmeren door hun hand vast te houden. Zoom is beter dan niets, maar patiënten raken soms in de war en vragen zich af waarom hun familie op een scherm staat."

De ambulancediensten hebben het veel drukker sinds de coronauitbraak

De enige manier om door te gaan, zegt Rudkin, is door niet te veel na te denken over de verhalen van de patiënten. "Niet omdat het me niet kan schelen, maar omdat als je aan elke patiënt, elk getroffen gezin denkt, het moeilijker wordt om te functioneren."

Hij en zijn collega's zijn blij met de verscherpte lockdownmaatregelen en roepen de Britten dringend op zich aan de regels te houden. "Er zijn mensen die zeggen dat lockdown onze vrijheden belemmert. Zo zie ik dat niet. Het is iets dat we moeten doen om het Londen waar we allemaal van houden, weer terug te krijgen."

"Het virus is niet meer onder controle", waarschuwt burgemeester Kahn:

Burgemeester Londen: '1 op de 30 Londenaren heeft corona'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl