De speciale schoen van Eliud Kipchoge bij zijn marathon onder de 2 uur
NOS Sport

Atletiekbaas zit wondersloffen niet verder in de weg: 'Blij met innovatie'

De internationale atletiekbond World Athletics gaat geen extra beperkingen opleggen aan de 'wondersloffen' die het afgelopen atletiekseizoen voor een reeks aan wereld- en Europese records zorgde.

"Momenteel ben ik hier heel kalm onder", zegt voorzitter Sebastian Coe in The Guardian. "We moeten de innovatie niet verstikken. Er gaat veel geld om in de ontwikkeling van hardloopschoenen en daar ben ik blij om."

Verschil tussen record of niet

In de drang naar een marathon onder de twee uur ontwierp Nike een revolutionaire schoen met meespringend schuim en een verende carbonplaat. Met succes, want ruim een jaar geleden denderde Eliud Kipchoge op die schoen naar een tijd van 1.59.40. Een wereldrecord was het echter niet, Kipchoge liep geen officiële wedstrijd.

"Die snelle schoen is het verschil tussen een wereldrecord of niet", zei oud-atleet en voormalig Nederlands recordhouder halve marathon Greg van Hest, die tegenwoordig loopschoenen en atletiekkleding verkoopt, in december tegen NOS Sport.

Snelle loopschoen zorgt voor reeks records: 'Wat is een tijd nog waard'

Atleten die door het Amerikaanse sportmerk werden gesponsord hadden lange tijd een voorsprong op collega's die door andere fabrikanten werden ondersteund en niet over de snelle schoen beschikten.

Coe spreekt van een cyclus

Inmiddels zijn er meer producenten die de wonderschoen maken. "Ik herinner me een periode aan het begin van deze eeuw dat Adidas de koning van de schoenen was. Dat soort dingen gaan in een cyclus", aldus Coe. "Dus ik ben niet bang dat iemand een oneigenlijk voordeel heeft."

World Athletics heeft ook regels opgesteld voor de schoenen, met de restrictie van maar één carbonplaat en een maximale dikte voor de zool. Volgens Coe worden er voorlopig verder geen beperkingen opgelegd, maar worden de ontwikkelingen "voortdurend in de gaten gehouden".

Sebastian Coe

De Keniaan Kibiwott Kandie liep in november op de schoenen in Valencia een halve minuut van het wereldrecord op de halve marathon af. En in oktober verbeterde de Oegandees Joshua Cheptegei het wereldrecord op de 10.000 meter en scherpte de Ethiopische Letensebet Gidey het wereldrecord op de 5.000 meter aan.

"Ik denk niet dat we al op een punt zitten waarop het maar gewoon wereldrecords regent, zoals confetti. We moeten ons nu zeker niet te veel bemoeien met zaken die de sport alleen maar kunnen innoveren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl