Atletiekbond bindt strijd aan met verende carbonplaten in hardloopschoenen
De mondiale atletiekbond bindt de strijd aan met hightech-hardloopschoenen die mogelijk atleten prestatievoordeel geven en heeft strikte regels opgesteld waaraan schoenen en spikes moeten voldoen.
De atletiekbond stelt dat de drie verende carbonplaten in de zool van deze schoenen de hardloper zoveel sneller maken, dat er mogelijk sprake is van een oneerlijk voordeel. Een werkgroep van biomechanische specialisten gaat nader onderzoek doen naar deze schoenen.
Niet dikker dan 4 centimeter
De atletiekbond heeft bepaald dat met onmiddellijke ingang de zool van een hardloopschoen voor de weg niet dikker mag zijn dan 4 centimeter en slechts één plaat van een hard materiaal als carbon mag bevatten. Bij spikes mag zo'n plaat alleen dienst doen als bevestiging voor de spijkertjes.
Een nieuwe regel is ook dat vanaf 30 april elke hardloopschoen die in een wedstrijd wordt gebruikt, al zeker vier maanden te koop is voor iedereen. Daardoor zijn prototypes, waarin nieuwe technologieën zijn toegepast, niet toegestaan in races.
De nieuwe regels raken de veelbesproken Nike Vaporfly niet. Dit model heeft een zooldikte van 3,9 centimeter. Tal van topatleten hebben de afgelopen tijd hun persoonlijke records hebben aangescherpt op deze schoenen. Het tijdschrift Runnersworld dook in de cijfers. Van de 36 podiumplaatsen in de grote marathons werden er in 2019 maar liefst 31 ingenomen door een atleet of atlete op de Nike Vaporfly.
De opvolger van de Vaporfly, de zogenaamde Alpafly, zal wel worden verboden. Deze schoen heeft drie verende carbonplaten. De Keniaan Eliud Kipchoge heeft op deze schoen vorig najaar in Wenen zijn historische prestatie geleverd door als eerste mens de marathon onder de twee uur te lopen (1.59.40).