Kramer stelt ijskwaliteit Thialf ter discussie: 'Het moet stabiel zijn'
Hij mag dan sinds de doorbraak van Patrick Roest niet langer de onbetwiste koning van het ijs zijn, maar dat Sven Kramer altijd een factor is om rekening mee te houden in het schaatsen lijdt geen twijfel.
Nadat hij afgelopen weekeinde op de drie kilometer met 3.35,93 (ruim een seconde onder het baanrecord, dat hij zelf in handen heeft)) al had getoond nog voldoende macht in zijn benen te hebben, liet Kramer zich vandaag verbaal gelden in de frontlinie van de schaatssport.
Als hem iets dwarszit, bijt Kramer nog altijd niet op zijn tong. In dit geval is het de kwaliteit van de ijsvloer van Thialf waarover hij zich opwindt. Op die ijsvloer wordt vanaf Tweede Kerstdag gestreden om startbewijzen voor de internationale kampioenschappen van dit seizoen.
Het is een onderwerp dat bij veel topschaatsers leeft, maar lang niet iedereen wil erover praten. Is Kramer de enige die het durft? "Dat denk ik wel, ja", zegt hijzelf.
Bekijk hieronder de reportage van Bert Maalderink:
Wat is het probleem? Kramer laat zich er niet in detail over uit, want: "Zij gaan mij niet vertellen hoe ik moet schaatsen en ik ga hun niet vertellen hoe ze het ijs moeten maken. Maar ik kan wel zeggen, op basis van de feiten: het is te koud of te warm. Daar kunnen we iets aan doen."
Er iets aan doen, is sinds het begin van dit seizoen lastiger geworden. Beert Boomsma is niet langer de ijsmeester van Thialf. Twintig jaar lang was hij verantwoordelijk voor de ijsvloer, maar na zijn vertrek is de kwaliteit van het ijs in Heerenveen gedaald.
De financiële situatie van Thialf lag ten grondslag aan dat vertrek. Gebrek aan ervaring bij de nieuwe ijsmeesters is niet de essentie van het probleem, het zit in die financiën. Thialf topsportwaardig houden, kost nu eenmaal geld, maar de vraag is (niet voor het eerst) wie dat bonnetje moet betalen?
Het enige wat ze moeten doen is een goede ijsvloer neerleggen, dat wordt op dit moment niet gedaan.
Zo lag er bijvoorbeeld afgelopen zomer geen ijsvloer in Heerenveen, omdat het voor Thialf te duur was. De schaatsers moesten uitwijken naar het Zuid-Duitse Inzell. "Ik vind het het meest kwalijk dat iedereen naar elkaar kijkt en dit niet wordt opgepakt", zei Kramer in juli.
Vergeleken met het begin van het seizoen is de ijskwaliteit stabieler, erkent Kramer, maar tot tevredenheid stemt het nog niet. "Er is een nieuw team en er zijn mensen van het oude team. En er is een installatiebedrijf bij betrokken met een nieuwe interim-directeur en iedereen heeft zijn belangen. Uiteindelijk is die baan er zodat wij er kunnen schaatsen. Maar er is heel veel gesaneerd, daar hebben ze last van."
'Denk niet dat het heel moeilijk is'
"Het enige wat ze moeten doen is een goede ijsvloer neerleggen", vervolgt Kramer. "Dat wordt op dit moment niet gedaan en dat is jammer. Als je dat de afgelopen jaren veelvuldig hebt kunnen doen, denk ik niet dat het heel moeilijk is."
De Fries hoopt dat de betrokken partijen tot een oplossing kunnen komen. "Er is een directie, je hebt de provincie en de gemeente. Er zijn heel veel belanghebbenden op dat vlak, het zou mooi zijn als mensen elkaar weten te vinden."
Hoe hoog het Kramer ook zit, op die veelbesproken ijsvloer gaat het vanaf zaterdag (voornamelijk) om tickets voor de WK afstanden, het hoogtepunt van dit seizoen.
In februari van dit jaar was Kramer maar een halve seconde verwijderd van het goud op de vijf kilometer. Voor hem een belangrijk signaal dat hij nog steeds in de buurt van de top van die apenrots zit.
'Makkelijk gaat het nooit worden'
Om de WK deze winter te halen, moet Kramer zaterdag op de vijf kilometer in de topdrie eindigen. Rijdt hij daarnaast ook een goede 1.500 meter, dan kan hij zich ook voor de EK allround plaatsen.
"Ik ben er klaar voor, maar makkelijk gaat het nooit worden. Dat is het misschien in een ver verleden weleens geweest, maar de laatste paar jaar zeker niet meer. Iedereen zal ervoor moeten knokken."
Bekijk hieronder hoe laat welke afstand begint op het kwalificatietoernooi: