Israëliërs reizen massaal naar nieuwe Arabische bondgenoot
Enkele maanden geleden was het nog ondenkbaar, maar intussen is Dubai voor Israëlische toeristen de populairste reisbestemming. Tienduizenden Israëliërs kijken hun ogen uit in de Verenigde Arabische Emiraten, de nieuwe bondgenoot. Eerder dit jaar haalden de landen de diplomatieke banden aan.
"Het is geweldig om als Jood en als Israëliër in een islamitisch en Arabisch land te zijn", zegt reisleider Itzik Tahari. "Dat had ik nooit verwacht." Hij begeleidt een groep toeristen op een verzorgde reis door de Emiraten. "Ik heb veel oorlogen met Arabische landen meegemaakt", zegt de 64-jarige gids. "Maar dit keer kom ik niet met een machinegeweer, maar met een glimlach."
In september knoopten Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai onder valt, voor het eerst formele betrekkingen aan. Daardoor werd vliegverkeer tussen beide landen mogelijk, en mogen Israëliërs Dubai bezoeken.
Vorige week was de eerste reguliere vlucht van El Al, de nationale Israëlische luchtvaartmaatschappij, naar Dubai. Correspondent Ties Brock was aan boord:
Itzik Tahari is niet de enige Israëlische reisleider die kansen ziet in Dubai. Tourorganisator Avi Fine heeft in een vleugel van het chique Hyatt-hotel een koosjere keuken ingericht voor honderden Israëlische gasten. "En dit is pas het begin", zegt hij.
Op allerlei plekken in de Emiraten hoor je Hebreeuws op straat en zie je religieuze Joden rondlopen. Dat komt ook door de Israëlische coronaregels. De Emiraten waren tot voor kort een van de weinige 'groene' bestemmingen, van waaruit geen quarantaine verplicht is. Mede daarom reisden naar schatting al meer dan 50 duizend Israëliërs naar Dubai.
Behalve de toerismebranche kijken ook andere sectoren met belangstelling naar de nieuwe betrekkingen. Israëlische bedrijven in onder meer de hightech- en wapenindustrie hopen zaken te doen met de Emiraten. Dat hoeft nu niet langer onder de radar te gebeuren. Maar nog zwaarder dan de economische kansen wegen voor Israël de strategische belangen.
Gezamenlijke vijand
Tot halverwege dit jaar had Israël in de Arabische wereld namelijk alleen diplomatieke betrekkingen met Egypte en Jordanië. De afgelopen maanden kwamen daar vier landen bij: de Verenigde Arabische Emiraten, Marokko, Sudan en Bahrein. Zij zien in Israël onder meer een bondgenoot tegen de gezamenlijke vijand Iran. Israël raakt daardoor steeds minder geïsoleerd in de regio.
De Amerikaanse president Donald Trump speelt een belangrijke rol in het bevorderen van de betrekkingen met Israël. Om de deals te sluiten beloofde hij onder meer F-35-gevechtsvliegtuigen aan de Emiraten, haalde hij Sudan van de terreurlijst en erkende hij als eerste westerse land de Marokkaanse annexatie van de Westelijke Sahara.
Voor de Arabische landen was het genoeg om afscheid te nemen van een oud uitgangspunt. Tot dusverre weigerden ze de staat Israël te erkennen vanwege de aanhoudende Israëlische bezetting van Palestijns gebied. Maar voor steeds meer landen speelt dat bezwaar nu geen rol meer.
De Palestijnse leiders zien de ontwikkelingen dan ook met lede ogen aan. Ze noemen de toenadering tot Israël een steek in de rug. En toen een delegatie vanuit een van de Arabische Golfstaten de heilige stad Jeruzalem bezocht, werden ze door Palestijnen uitgefoeterd.
Ook op andere plaatsen in de Arabische wereld ligt de omgang met Israëliërs nog steeds erg gevoelig. Zo moest een bekende Egyptische zanger onlangs voor de rechtbank verschijnen, omdat hij zich op een feestje in Dubai met een Israëlische collega op de foto had laten zetten.
We deden al zaken met Joden over de hele wereld
Maar in de Emiraten verdedigen ze de nieuwe betrekkingen met Israël. "Waarom zouden andere landen het wel mogen, en wij niet?", zegt zakenman Abdulla Al-Serkal. Hij spreekt een groep Israëlische toeristen toe in een cultureel centrum in Dubai. "We deden al zaken met Joden over de hele wereld, dat is dus niets nieuws", zegt hij. "En dat we nu formele banden hebben met Israël, is een goede ontwikkeling."
Ook Israëliërs zijn blij met de betrekkingen. Al wordt het reizen naar Dubai de komende tijd waarschijnlijk wel wat minder. Door het oplopende aantal coronabesmettingen besloot de Israëlische regering dat reizigers vanuit de Emiraten net als vanuit andere bestemmingen bij terugkomst twee weken in quarantaine moeten.