Een grensovergang bij Guerguerat in de Westelijke Sahara
NOS NieuwsAangepast

Israël en Marokko normaliseren betrekkingen

Opnieuw normaliseert Israël de betrekkingen met een Arabisch land. De Amerikaanse president Trump heeft aangekondigd dat het land diplomatieke relaties aanknoopt met Marokko.

De Israëlische premier Netanyahu noemt het akkoord met Marokko "een nieuw baken van vrede". Minister Peretz spreekt van een "historische en vreugdevolle" overeenkomst. Ook Marokko heeft de deal bevestigd.

Een belangrijk deel van de overeenkomst is de erkenning van de VS van de Marokkaanse claim op de Westelijke Sahara. In dat gebied is Marokko al decennia in conflict met de onafhankelijkheidsbeweging Polisario.

Polisario

Volgens een verklaring van het Witte Huis ziet Trump het voorstel van Marokko voor autonomie in de Westelijke Sahara als "de enige basis voor een rechtvaardige en duurzame oplossing voor het conflict over het gebied".

Polisiario zegt in een eerste reactie de stap van de Verenigde Staten zeer te betreuren, maar er niet door te zijn verrast. "Dit verandert helemaal niets aan de realiteit van het conflict en het zelfbeschikkingsrecht van de bevolking van de Westelijke Sahara", zegt de Europese vertegenwoordiger van de beweging. "Polisario zal de strijd voortzetten."

Ambassades

Volgens het Witte Huis zullen Israël en Marokko diplomatieke kantoren openen in elkaars landen, zoals in het verleden ook jarenlang het geval was, tot 2002. Uiteindelijk moeten er ambassades komen in Rabat en Tel Aviv. Ook krijgen vliegtuigen uit Israël en Marokko het recht over elkaars landen te vliegen.

Volgens de verklaring uit Washington volgt het akkoord op een gesprek van Trump met koning Mohammed VI van Marokko. De koning zegde in dat gesprek toe dat Marokko "weer diplomatieke betrekkingen aanknoopt met Israël en de economische en culturele samenwerking zal uitbreiden om de stabiliteit in de regio te versterken".

Nieuwe tegenslag Palestijnen

Voor Israël is een diplomatieke deal met Marokko een nieuwe opsteker, na de akkoorden die het land dit jaar al sloot met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Sudan. Marokko werd al langer genoemd als mogelijke kandidaat om zich bij dat rijtje aan te sluiten. Onder de radar is er al decennialang contact tussen Israël en Marokko, en in het verleden waren ook al diplomatieke relaties.

Voor de Palestijnen daarentegen is het een nieuwe tegenslag. De Palestijnse leiders zien de toenadering tussen Israël en de Arabische landen met lede ogen aan. Zij hadden ooit de belofte gekregen dat Arabische landen Israël pas zouden erkennen, als er ook een Palestijnse staat zou zijn. Maar het ene na het andere land knoopt nu dus betrekkingen met Israël aan, terwijl de kansen op een levensvatbare Palestijnse staat alleen maar kleiner worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl