liveblog
NOS VoetbalAangepast

Emmen en Excelsior stunten in beker • Robben overwoog te stoppen

  • Eindstand FC Emmen-FC Groningen: 2-1
  • Eindstand Excelsior-PEC Zwolle: 2-0
  • Woensdag: Almere City-VVV-Venlo, De Graafschap-PSV en Ajax-Utrecht
liveblog gesloten

Tot morgen!

Dan zijn we er weer met een liveblog van de bekerwedstrijden Almere City-VVV-Venlo (16.30 uur), De Graafschap-PSV (18.45 uur) en Ajax-FC Utrecht (21.00 uur).

Robben overwoog te stoppen

Arjen Robben bekeek de bekerwedstrijd van 'zijn' FC Groningen tegen FC Emmen vanaf de tribune. De aanvaller is geblesseerd aan zijn kuit en werkt al een tijdje aan een rentree, maar hij erkent dat stoppen door zijn hoofd speelde.

"Het heeft vies tegen gezeten. Ik heb een scheurtje in mijn kuit en ben het nu weer aan het opbouwen", vertelde Robben voor het duel voor de camera van FOX Sports.

"Ik moet eerlijk zeggen: de energie was ook wel even weg, hoor. Dan overweeg je, en dat lijkt me heel logisch, om te stoppen. Maar ergens zit die sportman in me... Een stemmetje in mijn hoofd houdt het tegen."

Arjen Robben halverwege oktober tegen FC Utrecht

Rondje langs de velden

In Spanje komt Real Madrid op slag van rust op 1-0 tegen Athletic Bilbao door een goal van Toni Kroos. Bilbao staat al sinds de dertiende minuut met tien man op het veld; Raúl García werd er met zijn tweede gele kaart van af gestuurd.

In Engeland speelde Nathan Aké negentig minuten, maar hij kwam met Manchester City in eigen huis niet verder dan 1-1 tegen West Bromwich Albion. Lees het wedstrijdverslag.

In Duitsland boekte Borussia Dortmund na drie duels zonder zege in de Bundesliga weer een overwinning. Onder leiding van de kersverse trainer Edin Terzic werd met 2-1 gewonnen bij Werder Bremen. Lees het wedstrijdverslag.

In Italië hielden Benevento en Lazio elkaar in evenwicht. Het werd 1-1. Bij de ploeg uit Rome scoorde Ciro Immobile.

90+4' Afgelopen!

De tweede verrassing van deze bekeravond is een feit: FC Emmen, dat in de eredivisie dit seizoen nog geen wedstrijd won, schakelt FC Groningen uit, nadat eerder eerstedivisionist Excelsior al had gewonnen van PEC Zwolle.

88' Kansen voor beide teams

Bijna was daar de gelijkmaker, maar het schot van afstand van Groninger Sam Schreck komt recht op Emmen-goalie Telgenkamp af.

Kort daarvoor kreeg Anco Jansen een dot van een kans. De Emmen-speler zette zijn lichaam er in bij Ko Itakura en mocht door van arbiter Blom. Jansen speelde zichzelf zo vrij voor Groningen-doelman Padt, maar die keerde zijn inzet. Het blijft spannend op de Oude Meerdijk.

Tussenstand: 2-1

76' Opnieuw een bekerstunt?

Eerder op de avond schakelde Excelsior, de nummer twaalf van de Keuken Kampioen Divisie, verrassend PEC Zwolle (nummer elf van de eredivisie) uit. En nu staat FC Emmen, de nummer laatst van de eredivisie, voor tegen nummer vijf Groningen. Krijgen we opnieuw een bekerstunt?

Groningen-trainer Danny Buijs wisselt aanvallend. Hij brengt de jonge aanvaller Remco Balk erin voor verdediger Wessel Dammers en de defensiever ingestelde middenvelder Daniël van Kaam verlaat het verteld voor de meer aanvallend ingestelde middenvelder Sam Schreck.

Tussenstand: 2-1

67' Goal FC Emmen!

De thuisploeg draait het duel in de tweede helft volledig om en komt, door gestuntel van Sergio Padt, op voorsprong. De Groningen-doelman verspeelt de bal na lang twijfelen. Anco Jansen krijgt 'm recht in zijn voeten, speelt zichzelf vrij en schuift voor open doel binnen.

Kort daarvoor had Groningen-verdediger Wessel Dammers er juist bijna 1-2 van gemaakt, maar zijn open kopkans ging over.

Tussenstand: 2-1

Anco Jansen juicht na zijn goal voor Emmen tegen Groningen (2-1)

60' Goal Emmen!

Daar is de 1-1, Glenn Bijl maakt 'm nadat hij door een schitterende pass van Veendorp oog in oog met Groningen-doelman Padt kwam te staan. Bijl, oud-speler van FC Groningen, neemt de bal goed aan en rondt koelbloedig af.

De 1-1 is een gevolg van een scherper spelend Emmen. De fans eisten strijdlust door middel van een spandoek en dat laat de ploeg van trainer Dick Lukkien zien in de tweede helft.

Tussenstand: 1-1

FC Emmen-speler Glenn Bijl (rechts) viert de gelijkmaker met Peña

Ondertussen in Spanje...

...is ook Real Madrid-Athletic Bilbao begonnen. Bij de Madrileense ploeg staan de grote sterren op het veld: Sergio Ramos, Luka Modric, Toni Kroos en Karim Benzema. Stand nog 0-0.

52' Geen penalty voor Emmen

Ongeloof bij Emmen en met name bij de zojuist ingevallen Anco Jansen. Hij dringt door tot het strafschopgebied van Groningen en valt in het duel met Azor Matusiwa, maar scheidsrechter Kevin Blom wuift het weg.

En omdat er geen VAR aanwezig is, zal de situatie niet nog eens beoordeeld worden. Geen strafschop. Jansen kan het niet geloven.

Tussenstand: 0-1

49' Kans Groningen

De tweede helft bij Emmen-Groningen is bezig en bijna was daar de 2-0 voor de bezoekers. Spits Jørgen Strand Larsen speelde zichzelf goed vrij, maar zijn schot gaat over.

Bij het begin van de tweede helft twee nieuwe namen bij Emmen. Anco Jansen verving Donis Avdijaj en Lentini Caciano kwam erin voor Nikolai Laursen. De ploeg meldde zich direct na rust voor het Groningse doel.

Tussenstand: 0-1

'Weg naar boven ingeslagen'

Vorig seizoen bereikte FC Utrecht de KNVB-bekerfinale door in de halve eindstrjd Ajax uit te schakelen. Dat laatste - de Amsterdammers verslaan - willen de Utrechters woensdag weer, maar dan in de tweede ronde van het bekertoernooi.

Interim-trainer René Hake en middenvelder Joris van Overeem van FC Utrecht blikken vooruit op het bekerduel met Ajax.

FC Utrecht vol vertrouwen voor bekerduel met Ajax: 'Weg naar boven is ingeslagen'

Rondje langs de velden

Ook in Engeland is het rust, bij de Premier League-wedstrijd Manchester City-West Bromwich Albion (1-1). Nathan Aké staat in de basis bij City.

In Spanje zorgde Luuk de Jong met een goal er mede voor dat Sevilla het Copa del Rey-duel met 3-0 won op bezoek bij Ciudad de Lucena.

In Duitsland staat het 1-1 bij Werder Bremen-Borussia Dortmund. Bij de bezoekers staat de pas 16-jarige aanvaller Youssoufa Moukoko in de basis.

En in Italië is het ook rust bij Benvento-Lazio. Stand: 1-1. Bij de ploeg uit Rome scoorde Ciro Immobile.

45+2' Tijd voor thee

Rust op de Oude Meerdijk, waar FC Groningen leidt tegen FC Emmen. En bijna was de score verdubbeld, maar de goed genomen vrije trap van Lundqvist wordt knap uit de hoek getikt door doelman Telgenkamp.

Ruststand: 1-0

27' Goal Groningen!

En daar is dan het openingsdoelpunt! Na een goede Groningse aanval komt de bal na een strakke voorzet vanaf links voor de voeten van spits Jørgen Strand Larsen. Die ziet zijn inzet nog gekeerd worden door Telgenkamp, maar in de rebound staat Ramon Lundqvist paraat.

Tussenstand: 0-1

Ramon Lundqvist zet FC Groningen op 1-0 uit tegen FC Emmen

26' Kansje voor kansje

Op de kansen van Emmen-verdediger Veendorp na is er nog niet veel te beleven op de Oude Meerdijk. Ricardo van Rhijn is dicht bij de openingsgoal, maar zijn schot gaat net voorlangs.

Kort daarvoor was er een kansje voor Groningen, voor verdediger Wessel Dammers. Zijn kopbal werd echter uit het doel geranseld door Emmen-goalie Dennis Telgenkamp.

Tussenstand: 0-0

7' Kansen Emmen

Daar was bijna de voorsprong voor FC Emmen. Keziah Veendorp haalt twee keer hard uit in het strafschopgebied, maar Azor Matusiwa en doelman Sergio Padt gooien zich voor de schoten.

Tussenstand: 0-0

Geen Ziyech, geen zege

Een direct verband is lastig te bewijzen, maar opvallend is het wel: sinds Hakim Ziyech geblesseerd is weggevallen, wist Chelsea niet meer te winnen. Dinsdagavond ging de Engelse topclub op bezoek bij Wolverhampton Wanderers met 2-1 onderuit.

De laatste wedstrijd dat Ziyech binnen de lijnen stond - en, toegegeven, al snel en bij een gelijke stand geblesseerd uitviel - was het treffen met Leeds United. Dat werd nog gewonnen, maar daarna volgden drie wedstrijden zonder zege.

"D'r op of gien vreten"

De bal rolt op de Oude Meerdijk bij FC Emmen-FC Groningen. En duidelijke taal van de thuissupporters, die voor de wedstrijd dit spandoek hebben opgehangen. Zij eisen honderd procent vechtlust in het bekerduel met FC Groningen.

Emmen kent een zwaar seizoen en staat met vier punten onderaan in de eredivisie.

"D'r op of gien vreten", staat op het spandoek in de Oude Meerdijk

Vertonghen had lang last van zijn hoofd

Jan Vertonghen had bijna een jaar lang last van zijn hoofd, nadat hij een hersenschudding had opgelopen in de Champions League-wedstrijd van zijn toenmalige club Tottenham Hotspur tegen Ajax in 2019. Dat onthult de verdediger bij het Belgische Sporza. "Dit is de eerste keer dat ik er over praat."

De Belgische international, nu actief voor het Portugese Benfica, botste destijds met ploeggenoot Toby Alderweireld: "Veel mensen weten het niet, maar ik heb daar heel lang heel veel last van gehad: hoofdpijn en duizeligheid. Dit is nu de eerste keer dat ik het zeg. Ik had niet mogen doorspelen. Omdat ik dat wel deed heb ik er negen maanden de gevolgen van ondervonden. Dat is al die tijd ten koste van mijn spel gegaan."

"Ik wist gewoon niet wat ik moest doen. Het was wedstrijd na wedstrijd en training na training. Elke keer was er een nieuwe impact", aldus Vertonghen, die in het verleden ook voor Ajax uitkwam. "Toen kwam die lockdown en heb ik twee maanden kunnen rusten. Pas daarna was het beter."

94' Afgelopen!

Het eindsignaal in Rotterdam: de nummer twaalf van de Keuken Kampioen Divisie knikkert de nummer elf van de eredivisie uit het KNVB-bekertoernooi. Excelsior verslaat PEC Zwolle door goals van Oude Kotte en Mendes Moreira.

Eindstand: 2-0

85' Goal Excelsior!

De Rotterdammers gooien de wedstrijd in het slot via Ahmad Mendes Moreira. De middenvelder maakt er 2-0 van en lijkt Excelsior naar de achtste finales te schieten.

Tussenstand: 2-0

Spektakel in Duitsland

Eintracht Frankfurt en Borussia Mönchengladbach hebben er een vermakelijke wedstrijd van gemaakt in de Bundesliga. De thuisploeg leidde lang met 3-1, maar in de laatste minuten kwam Mönchengladbach langszij door twee goals van Lars Stindl.

In de negentigste minuut benutte hij een penalty en in de vijfde minuut van de blessuretijd zorgde hij voor de 3-3. Tien minuten eerder kreeg Frankfurt-speler David Abraham zijn tweede gele kaart.

Luuk de Jong scoort!

Nog meer Nederlands nieuws van over de landgrenzen. Luuk de Jong scoort voor zijn ploeg Sevilla in het Spaanse bekertoernooi, de Copa del Rey, op aangeven van voormalig AZ-speler Oussama Idrissi. De spits zorgt voor 2-0 op bezoek bij CD Ciudad de Lucena.

80' Spannende slotfase

Nog tien minuten te gaan in het Van Donge & De Roo Stadion in Rotterdam. Excelsior verdedigt de 1-0 voorsprong, PEC Zwolle jaagt op de gelijkmaker.

Tussenstand: 1-0

Aké in basis Manchester City

Nathan Aké gaat zijn eerste Premier League-wedstrijd spelen sinds 17 oktober. De verdediger staat in de basis bij Manchester City in het competitieduel met West Bromwich Albion, dat om 21.00 uur begint.

Aké viel in november in de interland Nederland-Spanje al na vijf minuten uit met een hamstringblessure, die hem een tijdje aan de kant hield. Wel speelde Aké vorige week negentig minuten in de met 3-0 gewonnen Champions League-wedstrijd tegen Olympique Marseille.

Nahtan Aké al snel geblesseerd in het duel van Oranje

62' Goal Excelsior!

De Rotterdammers komen op voorsprong! Thomas Oude Kotte profiteert van het onder de hoge bal door duiken van PEC-verdediger Marc Doué en stoomt op over links. Hij leek de bal te willen voorgeven op topscorer Ómarsson, maar zijn wippertje zeilt pardoes over PEC-doelman Zetterer heen.

Kort daarvoor had Zwolle-captain Bram van Polen de grootste kans tot dan toe, maar hij kopte recht op Excelsior-doelman Alessandro Damen.

Tussenstand: 1-0

Excelsior-speler Thomas Oude Kotte viert zijn goal tegen PEC Zwolle (1-0)

En daar zijn ook de elf van Groningen

Met daarin drie andere namen dan die in de basis stonden tegen RKC Waalwijk (2-0): Damil Dankerlui keert terug in de basis als rechtsachter, zaterdag stond daar nog Joël van Kaam.

Ook in de defensie: Wessel Dammers in plaats van Gabriel Gudmundsson. Voorin maakt jongeling Remco Balk plaats voor Ramon Lundqvist.

Pierre analyseert

Vanmorgen werd bekend wat al lange tijd in de lucht hing: dat Arne Slot de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord wordt, per ingang van volgend seizoen.

Oud-Feyenoorder en huidig NOS-analyticus Pierre van Hooijdonk over de aanstelling van Slot als trainer van de Rotterdammers.

'Feyenoord-fans zullen enthousiast zijn, Slot gaat met nieuwe spelers komen'

46' Aftrap tweede helft

Ongewijzigd beginnen Excelsior en PEC Zwolle aan de tweede helft van het bekerduel in Rotterdam.

45' Rust!

Excelsior en PEC Zwolle zoeken de kleedkamer op. Kort voor rust kreeg de Rotterdamse ploeg een kans via Joël Zwarts. De aanvaller toonde zich sterk in het duel, rukte op en haalde verwoestend uit. Doelman Michael Zetterer moest alle zeilen bijzetten om zijn doel schoon te houden.

Ruststand: 0-0

Opstelling FC Emmen!

Vier wijzigingen bij FC Emmen ten opzichte van de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag, afgelopen weekend (1-1). Niet Wiedwald, maar Telgenkamp staat onder de lat.

Verder speelt Veendorp in het hart van de defensie ten koste van Bakker. Op het middenveld vervangt Bernadou Ben Moussa en Avdijaj speelt op de plek waar De Leeuw dit weekend nog stond.

32' PEC komt dichterbij

En weer is PEC Zwolle dicht bij het openingsdoelpunt. Na een leep passje van Clint Leemans duikt Mike van Duinen op voor Excelsior-doelman Alessandro Damen, maar de hoek van waaruit de aanvaller moet schieten is te scherp. De bal gaat voorlangs.

Tussenstand: 0-0

Emmen mag shirtsponsor houden

Nieuws uit Emmen. Nog niet over de bekerwedstrijd die de club om 21.00 uur tegen FC Groningen speelt, maar over de shirtsponsor. Seksspeeltjesbedrijf EasyToys mag wat de KNVB betreft langer dan één seizoen shirtsponsor van Emmen blijven. De voetbalbond heeft het sponsorreglement aangepast.

In september leidde de deal tussen Easy Toys en de Drentse eredivisieclub tot discussie. De KNVB vond deze shirtssponsor niet gepast. Maar na meerdere gesprekken met de voetbalbond kreeg FC Emmen uiteindelijk toestemming om de naam van het bedrijf voor één seizoen op het shirt te zetten.

27' Gretige Clement

We zeiden het al: Pelle Clement was dicht bij de eerste goal van deze bekeravond en de middenvelder, voor het eerst dit seizoen in de basis na lang blessureleed, blijft gretig jagen op de 1-0.

Na zijn kopbal op de lat in de twaalfde minuut, schiet Clement vanaf de rand van het zestienmetergebied twee keer op doel. Beide schoten worden echter geblokt.

Tussenstand: 0-0

Routeboek

Hoe belandden Excelsior en PEC Zwolle in de tweede ronde van dit KNVB-bekertoernooi? De Rotterdamse ploeg kende nauwelijks problemen in de eerste ronde; Helmond Sport werd met 4-0 opgerold. Topscorer Ómarsson scoorde twee keer.

PEC Zwolle kende nóg minder moeite om deze ronde te bereiken. Dit is pas het eerste bekerduel van de club dit seizoen.

12' Bal kust lat

Excelsior en PEC Zwolle spelen zonder schroom. Beide ploegen krijgen mogelijkheden voor het openingsdoelpunt en de grootste zijn voor de bezoekers uit Zwolle.

Pelle Clement kopt de bal uit een hoekschop knap richting de verre hoek, maar de bal toucheert de lat.

Tussenstand: 0-0

Ajax reageert op vrijlating Promes

Eind van de middag werd bekend dat Quincy Promes is vrijgelaten. Zijn club Ajax laat nu weten dat de speler niet bij de wedstrijdselectie zit voor het KNVB-bekerduel met FC Utrecht van woensdag.

Verder meldt Ajax: "Wat we zondag zondag al zeiden: hij wordt beschuldigd, maar dat wil niet zeggen dat hij schuldig is. Het spreekt voor zich dat er eerst een gesprek met Quincy zal plaatsvinden en daar gaan we nu niet op vooruitlopen."

Daarvoor liet Promes' advocate Manon Aalmos in een reactie weten: "Promes heeft de politie gevraagd de zaak uit te zoeken door het horen van getuigen, hetgeen ook door de raadslieden aan het openbaar ministerie is verzocht. Hij ontkent elke strafbare betrokkenheid bij het incident."

Quincy Promes

1' Onderweg!

Er is afgetrapt in Rotterdam. Excelsior-PEC Zwolle - en daarmee de tweede ronde van de KNVB-beker - is begonnen.

PEC Zwolle-trainer John Stegeman

Kleine wasjes...

Een tip vanuit Engeland: zet je wasmachine uit wanneer je via de digitale weg vragen wil stellen. Of ga niet in je waskamer zitten...

'Ik ben trots'

Goede tijden voor Peter Bosz in Duitsland: hij is sinds afgelopen weekend met Bayer Leverkusen koploper van de Duitse Bundesliga.

"Ik ben trots op wat we aan het doen zijn", zegt Bosz. "We zijn op de goede weg, maar het gaat erom dat je aan het einde van het seizoen op een plek staat waarmee je iets wint."

Koploper Bosz: 'Trots op wat we aan het doen zijn'

De opstellingen van Excelsior en PEC Zwolle

Via Twitter liet Excelsior weten dat de ploeg vanavond 4-3-3 speelt, maar trainer Marinus Dijkhuizen verklapte zojuist voor de camera van FOX Sports dat hij zijn ploeg in een 5-3-2-formatie naar buiten stuurt.

De gevaarlijkste speler aan Rotterdamse kant is dit seizoen zonder twijfel Elías Már Ómarsson. De IJslandse aanvaller scoorde dit seizoen al negentien (!) keer in zeventien wedstrijden.

Bij PEC Zwolle is de opstelling op vier plaatsen gewijzigd ten opzichte van het verloren eredivisieduel met Ajax, afgelopen zaterdagavond.

Zo staat aanvoerder Bram van Polen weer in de defensie, net als Marc Olivier Doué. Pelle Clement verschijnt voor het eerst dit seizoen aan de aftrap en Clint Leemans staat op de rechterflank.

Promes is vrijgelaten, maar blijft verdachte

Quincy Promes is vrijgelaten. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen gronden om de rechtbank te vragen de 28-jarige Ajax-voetballer en Oranje-international langer vast te houden.

Promes werd zondag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij. Zelf ontkent hij iedere betrokkenheid. Hij was op dat moment niet ter plaatse, zei de advocaat van Promes. Hij mag een eventueel proces in vrijheid afwachten, zegt het OM. Hij blijft wel verdachte.

Anders dan anders

Dit bekerseizoen ziet er, uiteraard vanwege de coronacrisis, anders uit dan we gewend zijn. Zo besloot voetbalbond KNVB dat de overgebleven amateurclubs vanwege de landelijke coronavoorschriften per direct uit het toernooi werden gehaald.

Bovendien werden negen clubs vrijgeloot en zeven ontmoetingen samengesteld, zodat er in de achtste finales 'gewoon' zestien clubs overblijven. De clubs die een vrije doorgang kregen naar de laatste zestien zijn FC Volendam, MVV, NEC, Fortuna Sittard, Heracles Almelo, Feyenoord, ADO Den Haag, sc Heerenveen en AZ.

Lang verhaal kort: er zitten nu nog 23 profclubs in de beker en na deze ronde gaat het toernooi in januari volgens het oorspronkelijke schema verder met de achtste finales.

Hallo!

Welkom bij ons liveblog van de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi. Vanavond staan er twee wedstrijden op het programma.

  • 18.45 uur: Excelsior - PEC Zwolle
  • 21.00 uur: FC Emmen - FC Groningen

Refresh dit liveblog en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

De trofee van de KNVB-beker