Thierry Baudet staat de pers te woord
NOS NieuwsAangepast

Uittocht uit FvD zet door, senatoren en Statenleden verlaten partij

Vier van de tien Eerste Kamerleden van Forum voor Democratie en steeds meer Statenleden in verschillende provincies stappen op uit onvrede over de gang van zaken binnen de partij. "Een partij waarin van racisme, antisemitisme en nazisme geen afstand wordt genomen, is niet de onze", zegt senator Beukering.

Dinsdag stopte senator Paul Cliteur, maar dat was omdat hij de motivatie niet meer kon opbrengen om verder te gaan. Hij was mentor van Baudet en wil wel lid blijven van de partij. "Met het huidige vertrek van de vier senatoren blijkt dat er weinig over blijft van de machtspositie van Forum in de Eerste Kamer", zegt NOS-verslaggever Ron Fresen.

Vandaag maakten vijf statenleden in de provincie Noord-Holland bekend dat ze zich per direct afscheiden. "De bruine smurrie die de afgelopen week naar buiten kwam, heeft ons doen besluiten zelfstandig verder te gaan en ons van het huidige Forum voor Democratie te distantiëren", zo staat in het persbericht.

In Drenthe hebben vier Statenleden "de intentie" om de partij te verlaten, melden ze in een kort bericht op Twitter. Twee leden beraden zich nog. "De vertrekkende Statenleden gaan de komende periode met elkaar in gesprek over de toekomst." Op dit moment zijn de zes FvD-Statenleden van Friesland aan het vergaderen. Vanmiddag komen ze met een verklaring.

Circus

Gisteren splitsten vier van de vijf Overijsselse Statenleden zich af. "We verlaten circus FvD", werd getwitterd als een reactie op het voorstel van het bestuur om tot een oplossing te komen. Het is nog niet duidelijk onder welke naam ze verder gaan. En ook het overgrote deel van de FvD-Statenleden in Flevoland had geen vertrouwen meer in het bestuur.

De uittocht kwam gisteravond in een stroomversnelling toen partijprominenten Nanninga, Eerdmans, Pouw en Vlaardingerbroek hun vertrek bekendmaakten.

De vier vinden dat voorman Baudet zich "keer op keer onberekenbaar en volledig solistisch" opstelt. Ook heeft hij niets gedaan met de interne kritiek die hij kreeg. De vier zeggen geen lid te willen zijn van een partij die extremistische opvattingen duldt. "We zijn bijzonder teleurgesteld in het gedrag van onze partijleider die geen schoon schip wilde maken."

Leiderschapsverkiezing

Maandag zei Baudet in een via Twitter gedeelde video dat hij geen lijsttrekker en leider meer wilde worden. Op woensdag kwam hij daarvan terug en maakte hij bekend dat hij een leiderschapsverkiezing bij Forum wilde.

De fractie in het Europees Parlement wacht nog op de oplossing van het landelijk bestuur om eventueel een Algemene Ledenvergadering uit te schrijven. In het Europees Parlement zitten Rob Roos, oud-journalist Derk-Jan Eppink en Rob Rooken. Het kandidaat-Kamerlid Jan-Cees Vogelaar sluit zich hier bij aan. Ze veroordelen wel de "vergaande antisemitische en racistische uitingen" die zijn gedaan op een diner afgelopen vrijdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl