De presentatie van de kandidaat-Kamerleden van Forum voor Democratie in Ahoy
NOS NieuwsAangepast

Nanninga, Eerdmans, Pouw en Vlaardingerbroek stappen uit Forum voor Democratie

Vier partijprominenten hebben gezamenlijk hun lidmaatschap van Forum voor Democratie opgezegd. Het gaat om de kandidaat-Kamerleden Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij en Eva Vlaardingerbroek. Ook het Amsterdamse gemeenteraadslid en senator Annabel Nanninga heeft haar lidmaatschap opgezegd.

Secretaris Astrid de Groot is uit het bestuur gestapt, zo werd vanavond bekend. En vier van de vijf Statenleden van Forum voor Democratie in Overijssel zijn vandaag afgesplitst, laten ze via Twitter weten.

Nanninga blijft wel lid van de Amsterdamse raad en de Eerste Kamer. Pouw-Verweij houdt ook haar zetel in de Eerste Kamer.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de vier "geen lid te willen zijn van een partij die extremistische opvattingen duldt." "We zijn bijzonder teleurgesteld in het gedrag van onze partijleider die geen schoon schip wilde maken".

Met hun vertrek zijn de nummers 2, 3, 4 en 5 op de voorlopige kandidatenlijst weg. Theo Hiddema (2) vertrok eerder deze week. Pouw-Verweij stond op 3, Eerdmans op 4 en Vlaardingerbroek op 5.

De vier politici vinden dat Baudet zich "keer op keer onberekenbaar en volledig solistisch" opstelt. Ook heeft hij niets gedaan met de interne kritiek die hij kreeg. "Het heeft helaas niets opgeleverd."

Ultimatum

Maandag zei hij in een via Twitter gedeelde video dat hij geen lijsttrekker en leider meer wilde worden. Op woensdag maakte hij bekend dat hij een leiderschapsverkiezing bij Forum wilde.

De meerderheid van het bestuur wilde Baudet weghebben en stelde vandaag een ultimatum: hij moet zich per direct terugtrekken uit het bestuur en niets meer zeggen in de media. Dan zullen de andere bestuursleden een Algemene Ledenvergadering organiseren waarin leden zich mogen uitspreken over het lidmaatschap van Baudet.

De vier prominenten zeggen in hun verklaring dat ze wel begrip hebben voor de keuze van het bestuur, maar dat ze "betreuren dat ze de handdoek in de ring hebben gegooid".

De scheuring van de partij is nu echt een feit, zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. De verwachting is dat er nog meer kandidaat-Kamerleden zullen volgen. "Ze kunnen allemaal niet leven met de manier waarop er in Forum met interne kritiek is omgegaan en mensen met nazisympathieën bescherming hebben gekregen."

De prominenten hadden gehoopt dat het bestuur Baudet vandaag zouden royeren, maar daarvoor had het bestuur te weinig in handen, zegt Fresen.

De scheuring is begonnen op een diner in Tiel afgelopen vrijdag, aldus Fresen. Uit een vandaag uitgelekte brief van Nicki Pouw-Verweij blijkt dat er stevige ruzie is ontstaan. In een discussie over de antisemitische berichten in appgroepen van de jongerenafdeling van de partij zou Baudet hebben gezegd: "bijna iedereen die ik ken is antisemiet". Volgens Pouw ontkende hij dat het om een grap ging. En in een discussie over de coronamaatregelen stelde hij dat hij "3 miljoen doden zou accepteren als daarmee onze vrijheid gered werd", zo blijkt uit de brief. Ze schrijft dat ze de indruk heeft dat Baudet is "geradicaliseerd" en "complottheorieën is gaan aanhangen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl