Baudet geen lijsttrekker en leider meer van Forum voor Democratie

Thierry Baudet trekt zich terug als leider van Forum voor Democratie en wil geen lijsttrekker meer zijn voor de verkiezingen. Dat zegt hij in een video die hij op Twitter deelde.

Baudet: 'Ik zie af van mijn plek op de kieslijst'

"Ik zie af van mijn plek op de kieslijst. Ik stel mijn positie ter beschikking. Ik blijf in de Kamer", zegt Baudet, die wel betrokken wil blijven bij Forum, eventueel als lijstduwer. Volgens vicepartijvoorzitter Lennart van der Linden trekt ook Freek Jansen, de nummer 7 op de lijst en een vertrouweling van Baudet, zich terug, maar de woordvoerder van de fractie noemt dat een misverstand.

Aanleiding is de onrust in de partij over de jongerenafdeling JFvD. Die is in opspraak omdat er opnieuw antisemitisch en homofoob app-verkeer is uitgelekt tussen leden van de jongerentak. Verschillende prominenten, onder wie Kamerlid Theo Hiddema, zouden geëist hebben dat de hele jongerenafdeling wordt opgeheven.

'Trial by media'

Ze vonden het onvoldoende dat het partijbestuur, onder leiding van Baudet, niet verder wilde gaan dan een intern onderzoek naar de jongerenafdeling. Bovendien eisten ze dat Freek Jansen, de voorzitter van JFvD, helemaal zou vertrekken. Hij heeft te weinig opgetreden tegen de extreemrechtse tendensen in zijn club, vinden ze.

Baudet vindt het onbegrijpelijk dat mensen het onderzoek niet willen afwachten. "We dreigen nu mensen al voor de bus te gooien, nog voordat we weten wat er is gebeurd. Ik kan mij niet verenigen met de situatie waarin 'trial by media' de manier wordt waarop wij met mensen omgaan in deze partij."

Nonsens

Hij zegt de "ultieme politieke verantwoordelijkheid" te nemen. "Hopelijk is daarmee definitief deze hele nonsens gestopt", verzucht hij in de video op Twitter.

De 37-jarige Baudet is behalve Kamerlid ook partijvoorzitter van Forum voor Democratie. Volgens een woordvoerder is er binnen het partijbestuur afgesproken dat hij de functie blijft vervullen. Waarschijnlijk komen er binnenkort lijsttrekkersverkiezingen. De namen van Annabel Nanninga (senator en gemeenteraadslid in Amsterdam) en Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam en nummer 4 op de lijst van Forum) gaan rond als opvolger voor Baudet.

Solidair met Freek Jansen

Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp lijkt het erop dat Baudet zich solidair heeft verklaard met zijn vriend en rechterhand Freek Jansen. Ondertussen blijft hij wel enorm populair bij de achterban van de partij. "Baudet ís Forum."

De vraag is dus of zijn rol helemaal is uitgespeeld. Ook als lijstduwer kan hij met voorkeurstemmen in de Kamer gekozen worden. "Wat er vandaag is gebeurd, is natuurlijk een belangrijke politieke ontwikkeling, maar we moeten nog even afwachten wat de precieze uitwerking zal zijn", zegt Van der Wulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl