Joe Biden
NOS NieuwsAangepast

Biden wil de VS 'weer met de wereld verenigen'

Joe Biden wil met de VS een leidende rol in de wereld spelen en met name de banden met landen in Oost- en Zuidoost-Azië aanhalen. Ook zal onder zijn presidentschap de diplomatieke dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken weer een grote rol krijgen in de buitenlandse politiek.

"Laten we beginnen Amerika en de wereld weer te verenigen", zei Biden in een verwijzing naar het America First-beleid van president Trump, die zich terugtrok uit tal van internationale verdragen. "We hebben geen tijd te verliezen als het gaat om nationale veiligheid en buitenlands beleid."

Antony Blinken, Bidens kandidaat voor het ministerie van Buitenlandse Zaken

De aankomende Amerikaanse president sprak bij de presentatie van kandidaten voor zijn kabinet. "Het is een team dat laat zien dat Amerika er weer is, klaar om de wereld te leiden, niet om zich eruit terug te trekken", zei Biden.

Niet voor alle benoemingen is goedkeuring van het parlement nodig. Waar dat wel het geval is, hoopt Biden dat het parlement de voordrachten snel in behandeling neemt. Of dat lukt is de vraag. Meerdere Republikeinen hebben zich al laatdunkend uitgelaten over kandidaten, van wie een aantal ook onder Obama in de regering zat.

De Republikeinse senator Tom Cotton uit Arkansas zei dat Biden zich omringt met "panda-knuffelaars" die zich zwak tegenover China zullen opstellen. Zijn collega Marc Rubio zei op Twitter dat Bidens goed opgeleide kandidaten "beleefd" zullen toezien hoe het land afglijdt.

Een aantal namen van toekomstige ministers en kandidaten voor sleutelposten werd gisteren bekend. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wordt speciaal gezant voor Klimaatverandering. Biden onderstreepte ook vandaag weer dat het tegengaan van klimaatverandering een van de speerpunten van zijn beleid moet worden.

Weg vrij

Biden zei verder dat het verkiezingsproces zijn einde nadert nu steeds meer staten hun verkiezingsuitslag bevestigen en zijn team toegang krijgt tot vertrouwelijke informatie van de overheid en overheidsgeld. Dat laatste werd door president Trump lang tegengehouden. Gisteren ging hij akkoord, zonder zijn nederlaag bij de verkiezingen te erkennen.

"Ik ben blij dat ik de verzekering heb gekregen dat we een soepele en vreedzame machtsoverdracht krijgen", zei Biden. "En dat onze teams zich kunnen voorbereiden op de uitdagingen die voor ons liggen."

80 miljoen stemmen

Biden is nu ook in Pennsylvania en Nevada officieel tot winnaar van de verkiezingen van 3 november uitgeroepen.

Volgens The Cook Political Report heeft hij meer dan 80 miljoen stemmen gekregen, een record. Met een kleine 74 miljoen stemmen noteerde Trump ook een record, maar dan voor een verliezend kandidaat. Er worden overigens nog stemmen geteld. Biden kreeg 51 procent van de kiezers achter zich, Trump 47,1 procent.

Trump legde vandaag een korte verklaring af. Hij sprak met geen woord over zijn verkiezingsnederlaag of de aanstaande machtsoverdracht, maar vrijwel uitsluitend over het feit dat de Dow Jonesindex voor het eerst boven de 30.000 punten uitkwam.

Beursanalisten verklaren het bereiken van de recordhoogte aan de vooruitgang in de ontwikkeling van coronavaccins, het nieuws dat het transitieteam van Joe Biden nu echt aan het werk kan en de voordracht door Biden van de Democratische econoom Janet Yellen tot minister van Financiën. Zij was eerder voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Fed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl