AFP
NOS NieuwsAangepast

Biden maakt namen voor sleutelposities bekend, John Kerry gezant voor klimaat

De aankomend Amerikaanse president Joe Biden heeft de eerste namen bekendgemaakt van mensen die hij op belangrijke posities in zijn regering wil benoemen. Al deze kandidaten bekleedden eerder een post onder president Obama, toen Biden vicepresident was.

Bidens adviseur Antony Blinken is de beoogd minister van Buitenlandse Zaken, Alejandro Mayorkas wordt minister van Nationale Veiligheid. Linda Thomas-Greenfield ambassadeur bij de Verenigde Naties, Avril Haines is de beoogde eerste vrouwelijke directeur van de inlichtingendiensten en Jake Sullivan wordt adviseur nationale veiligheid.

Een opvallende naam is ook die van oud-presidentskandidaat John Kerry, die Bidens gezant Klimaatverandering wordt.

Het zijn "ervaren, crisisbestendige leiders die er vanaf dag 1 zullen staan", zegt Bidens transitieteam. De belangrijkste dreigingen die ze te lijf moeten gaan zijn de coronapandemie, terrorisme, de komst van nieuwe kernmachten, internetdreigingen en klimaatverandering.

Reuters

John Kerry (76) deed in 2004 tevergeefs een gooi naar het presidentschap. Hij verloor van de Republikein George W. Bush. Van 2013 tot 2017 was Kerry onder Obama minister van Buitenlandse Zaken.

De strijd tegen klimaatverandering was toen voor hem al een prioriteit. In 2015 tekende hij het klimaatakkoord van Parijs met zijn kleindochter op zijn arm. Onder Trump trok de VS zich terug uit dat akkoord.

"Het werk dat we met het klimaatakkoord van Parijs begonnen, is nog lang niet af", zegt Kerry vandaag op Twitter. "Ik keer terug in de regering om de VS weer op het juiste spoor te zetten om de grootste uitdaging van deze en de volgende generatie aan te pakken. De klimaatcrisis betekent alle hens aan dek en niets anders."

Antony Blinken (58), de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, was eerder onderminister op hetzelfde departement en ook veiligheidsadviseur. Amerikaanse media verwachten dat hij de leiding neemt bij het lijmen van relaties met het buitenland die onder de regering-Trump schade hebben opgelopen.

Alejandro Mayorkas, binnenkort verantwoordelijk voor Binnenlandse Veiligheid, werd geboren op Cuba. Hij is advocaat en diende onder Obama als onderminister op hetzelfde ministerie. Dat ministerie is onder meer verantwoordelijk voor het immigratiebeleid.

Linda Thomas-Greenfield (68) was eerder ambassadeur in Liberia en topambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken in de tijd van Obama, Avril Haines (51) is een voormalig adjunct-directeur van de CIA.

Jake Sullivan (43) was onder Obama adviseur van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en adviseur nationale veiligheid van Biden, die toen vicepresident was.

20 januari

Biden wordt vrijwel zeker op 20 januari beëdigd. President Trump heeft zijn nederlaag bij de verkiezingen eerder deze maand nog niet toegegeven, omdat er volgens hem gefraudeerd is.

Rechters in verschillende staten hebben die klacht van tafel geveegd, omdat Trumps advocaten daarvoor geen bewijs hebben kunnen leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl