Sanne Verhagen
NOS SportAangepast

EK judo begint met baaldag voor Nederland: 'Niemand in finaleronde'

Op de eerste dag van de EK judo in Praag had Sanne Verhagen gehoopt na drie vijfde plaatsen dit keer wel het EK-podium te halen. Ze werd echter snel uitgeschakeld, net als de overige drie Nederlanders die donderdag in actie kwamen.

Net als Verhagen werden ook Naomi van Krevel, Ivo Verhorstert en Tornike Tsjakadoea in de eerste sessie naar huis gestuurd en dat zorgde voor onvrede bij bondscoach Maarten Arens.

"Nee, ik ben niet tevreden. We hebben niemand in de finaleronde", zei Arens. "Ik denk dat Tsjakadoea daar had moeten staan. Verder deden de twee debutanten het naar verwachting en Sanne verliest wéér van Monteiro, de Portugese. Dat is op zich geen schande."

Verhagen begon in de klasse tot 57 kilogram met een ippon-overwinning op Alexandra-Larisa Florian uit Azerbeidzjan, maar in de tweede ronde kwam ze niet voorbij de sterke Portugese Telma Monteiro (ippon).

Talent Van Krevel strandt in tweede ronde

In de klasse tot 52 kilogram reikte debutante Naomi van Krevel ook niet verder dan de tweede ronde. Van Krevel werd vorige week tweede bij het EK voor junioren en trok die lijn door met winst op de Wit-Russische Ksenija Danilovitsj (ippon).

Een ronde later kon ze niet opnieuw juichen; ze verloor van de Russin Natalja Koezjoetina. Ook dat was op ippon.

Naomi van Krevel

Bij de mannen maakte Ivo Verhorstert een minder goed EK-debuut. In de klasse tot 66 kilogram verloor hij in de eerste ronde op waza-ari van de Roemeen Lucian Bors Dumitrescu.

De vierde Nederlandse troef van de dag, Tornike Tsjakadoea, strandde in de klasse tot 60 kilogram ook direct. In de tweede ronde - hij was als nummer vijf van de plaatsingslijst vrijgeloot in de eerste - was de Oekraïner Artem Lesjoek met een golden score net iets beter..

In onderstaande video blikken medaillekandidaten Sanne van Dijke en Frank de Wit vooruit op de EK judo in coronatijd. Zij komen later deze week in actie.

Judoka's op weg naar EK: 'Zin in toernooi weegt op tegen risico's'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl