NOS Sport

Judoka's kiezen voor 'risicootje' door deel te nemen aan EK in Praag

Judoka's op weg naar EK: 'Zin in toernooi weegt op tegen risico's'

Engeland trok zich terug, maar dat was de enige collectieve afmelding waarmee de EK judo te maken kregen. De Nederlandse judoka's mochten zelf beslissen of ze wilden afreizen naar Praag. "We hebben het gevoel dat we het aankunnen, dat we het kunnen overzien", laat Tjaart Kloosterboer, directeur topsport bij de judobond, weten.

Alleen Kim Polling besloot het risico niet te nemen in verband met de coronapandemie. Henk Grol zou wel meegaan, maar juist hij werd positief bevonden op corona. De rest van de judoploeg strijdt van donderdag tot en met zaterdag in een sterk bezet veld om de EK-medailles.

'Wil gewoon toernooien judoën'

"Ik vind het heel goed dat iedereen zijn eigen keuze heeft kunnen maken", zegt Frank de Wit. De 24-jarige De Wit, in 2017 winnaar van het grandslamtoernooi van Parijs, komt uit in de klasse tot 81 kilogram.

"Ik heb zelf niet getwijfeld om af te reizen. Ik wil gewoon toernooien judoën. Het risicootje dat ik daar tien dagen in quarantaine moet als ik een keer positief test, neem ik wel."

Judoka Frank de Wit in actie in Boedapest

Sanne van Dijke heeft wel even getwijfeld over haar deelname aan het toernooi. "Er staat een goed protocol, maar het brengt altijd risico's met zich mee."

Toch besloot de 25-jarige Van Dijke, uitkomend in de klasse tot 70 kilogram, ook het risico te nemen. "Ik heb heel veel zin om te judoën en wil graag weten waar ik sta. Het is ook een goede graadmeter voor de Spelen. Dat heeft de doorslag gegeven."

Op weg naar de EK heeft Van Dijke wel geprobeerd zo veel mogelijk risico's te vermijden. "Mijn trainingsmaatje Geke (Van den Berg, red.), de coach en ik gaan met een busje naar Praag. De kans dat je in een vliegtuig besmet raakt, is misschien niet supergroot, maar ik wil er alles aan doen om niet besmet te raken. Als ik dan toch corona krijg, is het buiten mijn macht om gebeurd."

De Wit daarentegen besloot wel het vliegtuig te pakken naar Tsjechië. "Het is allemaal al zo anders in deze coronatijd. Ik wil het liefst zo veel mogelijk doen op de manier zoals ik dat voorheen ook deed op toernooien."

Judoka Sanne van Dijke wint zilver op de Europese Spelen in 2019

Het Europese titeltoernooi is niet het eerste grote judotoernooi sinds de coronacrisis. Het seizoen werd hervat met een Grand Slam in Boedapest, waar De Wit als vijfde eindigde. De Nederlander moest wel wennen aan judoën in coronatijd.

"We moeten met een mondkapje naar de mat lopen. We hebben elkaar dan vervolgens vier minuten vast en dan mag je elkaar geen hand geven. Dat is het enige wat het soms niet fijn maakt om in deze periode wedstrijden te judoën. Maar fysiek voelde het allemaal heel goed", zegt De Wit.

Chasan Chalmoerzajev, olympisch kampioen van 2016, versperde De Wit de weg naar het goud en in de herkansingsronde verloor hij van Saeid Mollaei, de wereldkampioen van 2018. "De coronatijd was zonde. Ik zat net in een goede flow richting de Spelen. Die flow probeer ik nu weer op te pakken."

Afmelding Grol

Grol, een van de Nederlandse medaillekandidaten, moest zich maandag afmelden voor de EK vanwege een positieve coronatest. "Voor de Nederlandse ploeg is het heel erg zonde dat Henk niet meegaat", vindt De Wit. "Hij is toch een beetje de leidende figuur."

De vorige jaren was Grol in totaal goed voor liefst negen EK-medailles. Maar ook zonder de zwaargewicht zijn er Nederlandse kanshebbers in Praag. De Wit: "Een medaille zit er sowieso in. Van iedereen die meedoet aan het toernooi, heb ik al eens gewonnen. Dus het is zeker realistisch. Het zou een hele mooie beloning zijn voor het werk dat ik er ook in de coronaperiode in heb gestoken."

Ook Van Dijke voelt zich goed. "Ik heb geen idee waar ik sta, maar voor zover ik kan inschatten ben ik wel een medaillekandidaat en goud is ook een mogelijkheid. Zo voel ik het en daar ga ik voor."

"Het is na tien maanden weer mijn eerste toernooi. Als je dan op het podium staat, zou dat een lekkere meevaller zijn", zegt Van Dijke. "Het is een bewogen jaar geweest en het zou fijn zijn om het op een goede manier af te sluiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl