NOS SportAangepast

Judobond overweegt strengere regels na positieve coronatest Grol

De Nederlandse judobond overweegt de vrijheden en restricties die er gelden voor enkele judoka's aan te scherpen naar aanleiding van een positieve coronatest van Henk Grol. De zwaargewicht kan vanwege die test niet uitkomen op de EK judo, die van donderdag tot en met zaterdag in Praag worden gehouden.

Ook Kim Polling (in de klasse tot 70 kilogram) bleek eerder al besmet. Zij had echter al daarvoor besloten niet naar Praag af te reizen in verband met de coronapandemie.

Teugels aantrekken

Zowel Grol als Polling maakte geen deel uit van de 'judobubbel' op Papendal waarin restricties gelden en contacten worden beperkt. "Dat zet ons wel aan het denken", laat Tjaart Kloosterboer, directeur topsport bij de judobond, weten.

"Als we richting de Spelen gaan werken en er nog altijd sprake is van corona, zullen we de teugels strakker aan gaan trekken. Dat kan bijna niet anders."

Directeur topsport judobond: 'Richting Spelen teugels strakker aantrekken'

Dat betekent, volgens Kloosterboer, dat de judoka's die nu een uitzonderingspositie genieten (Grol, Polling, Marhinde Verkerk en Juul Franssen) zich vaker op Papendal moeten gaan melden. "Zodat we zicht hebben op wat er precies gebeurt."

Grol laat op Instagram weten geen klachten te hebben. "Na een goede voorbereiding was ik klaar om te strijden voor mijn negende EK-medaille. Op dit moment voel ik mij goed. Dat maakt de positieve test extra bitter."

'Er ís geen judobubbel'

Polling spreekt echter tegen dat er op dit moment sprake is van een 'judobubbel' en verwerpt ook de suggestie dat zij corona heeft opgelopen doordat ze niet op Papendal traint. "Ik ben thuis besmet geraakt, zoals volgens mij het grootste gedeelte in Nederland thuis besmet is geraakt. Dat heeft dus niks te maken met of ik op Papendal train of niet."

"Ik heb vandaag nog met Tjaart gesproken en hij geeft aan dat hij een bubbel in de periode vlak voor de Spelen bedoelde. Maar dat is logisch natuurlijk. Ik zou het juist gek vinden als ze daar niet over na zouden denken. Maar wat hij zei gaat dus niet over nu."

De judoka's die de EK nu moeten missen vanwege dus ziekte, een blessure of omdat ze zelf besloten hebben niet deel te nemen, maken overigens nog altijd evenveel kans op deelname aan de Olympische Spelen als de sporters die deze week wel afreizen naar Praag. "Als sporters zich er niet veilig bij voelen en geen risico willen lopen, worden zij niet verplicht toch te gaan", legt Kloosterboer uit.

"Dan kun je ook niet zeggen dat je het toernooi wel mee gaat laten tellen voor olympische kwalificatie. Sporters moeten zelf de keuze kunnen maken niet te gaan."

Kloosterboer: 'Resultaat EK judo niet van invloed op olympische kwalificatie'

Ook Michael Korrel (klasse tot 100 kilogram) en Guusje Steenhuis (klasse tot 78 kilogram) ontbreken op de EK. Zij zijn vanwege blessures nog niet volledig fit.

In aanloop naar de EK judo was Henk Grol te gast in de NOS Olympische podcast. Daarin sprak hij onder meer over zeevissen, Michael Jordan en hoe corona zijn EK-voorbereiding in de weg zat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl