Noël van 't End met zijn trofee na de wereldtitel
NOS Sport

Van ’t End: 'Judo is mijn plan A, geen excuses'

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we met de NOS Olympische podcast af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan op bezoek bij sporters die zich opmaken voor de Olympische Spelen van volgend jaar. In een persoonlijk gesprek wordt ingegaan op het leven als atleet en de voorbereiding op het mondiale evenement.

De gasten zijn de crème de la crème van de Nederlandse topsport, en in de meeste gevallen ook medaillekandidaat in Tokio. Deze week gaat Henry Schut in gesprek met Noël van 't End, wereldkampioen judo.

Schut spreekt Van 't End in de oude sportschool van Anton Geesink, in de wijk Ondiep in Utrecht. Een historische plek in het Nederlandse judo, die echter niet behouden blijft en momenteel te koop staat. Er worden appartementen in gebouwd.

Van 't End: "Wat hier wel niet rondgelopen heeft. Anton Geesink, Wim Ruska, Ben Spijkers. Hoeveel trainingsuren zijn hier wel niet gemaakt. Daar krijg ik wel kippenvel van. Dat ruik je als je hier bent."

Fiasco

De Olympische Spelen van Rio de Janeiro liepen voor Van 't End uit op een fiasco. Hij ging in zijn eerste wedstrijd meteen onderuit en verloor zijn A-status van sportkoepel NOC*NSF. Hij belandde in een flinke dip, maar herpakte zich in 2019 met de wereldtitel. "Het waren diepe dalen, maar die hebben geleid tot hoge pieken."

Zijn plan is duidelijk. Judo is plan A. "Ik ga liever 100 procent voor één ding in plaats van voor alles 75 procent. Zodat ik geen excuses kan maken. Na mijn carrière zie ik wel wat ik ga doen. Misschien een studie beginnen, of een sportschool", mijmert Van 't End over wat er na zijn judoloopbaan wellicht op hem wacht.

"Maar ik wil nu niet te druk zijn met plan B. Plan A moet slagen." Dus moet voorlopig even alles wijken, zelfs een mogelijke relatie. "Ik zou er graag voor openstaan, maar het is wel moeilijk."

Henry Schut en Noël van 't End in gesprek

Van 't End werd vorig jaar wereldkampioen in Japan, in de hal waar Anton Geesink in 1964 olympisch goud veroverde. Sindsdien veranderde er wel wat.

Lunchen met de koning

"Leuke dingen. Zoals lunchen met de koning, of een ontmoeting met premier Rutte. Daar zeg je geen nee tegen. Met Rutte heb ik het gehad over ademhalingstechnieken die ik gebruik tegen de stress. Hij heeft daar natuurlijk ook wel eens last van. Bij de koning zit je bij zo'n lunch tussen allerlei winnaars."

"Ik was daar met Twan van Gendt (wereldkampioen BMX, red.) en Virgil van Dijk. Naar de sporters trek je dan wel toe. Maar je zit ook aan tafel met wetenschappers of bijvoorbeeld zanger Duncan Laurence. Die kom je normaal ook niet tegen."

Het gewonnen WK heeft voor vertrouwen gezorgd. "Ik weet nu dat ik tot zulke dingen in staat ben. Hiervoor lukte het vaak net niet. Dat WK kon niet mooier. Ik heb dat op een fantastische manier gewonnen, het kon niet beter. Dat zorgt voor zoveel vertrouwen. Dan weet je: dan kan gewoon alles. De Olympische Spelen kan ik dus winnen. Maar ik kan ook meteen op mijn rug liggen. Dat is ook judo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl